Freesco, NND, CDN, EOS

http://www.freesco.pl
Dzisiaj jest środa, 18 czerwca 2025, 22:18

Strefa czasowa UTC+2godz.

Nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 47 ]  Przejdź na stronę 1, 2, 3  Następna
Autor Wiadomość
Użytkownik

Witam! Mam pytanie dolozylem dzisiaj kosc ramu i mam teraz 384mb, mam pytanko w zwiazku z tym czy cos w NND trzeba prestawic zeby zatrybilo to? bo np mrtg dalej pokazuje 256mb

Tytuł:

w nnd nic nie trzeba zmienić, jedynie zaktualizować mrtg.

Tytuł:
Użytkownik

raczej zapuscic konfigurator i restart dla spokojnosci sumienia.

Tytuł:
PGF

Odpalić ponownie konfigurator mrtg lub zmienić ręcznie w pliku konfiguracyjnym. Nic więcej zmieniać nie trzeba. Poleceniem
free -m zobaczysz czy pamięć została na pewno "zauważona" przez komputer.

Tytuł:
Użytkownik

pamiec jest ale jak konfiguruje (nndconf->mrtg itp) to dalej pokazuje tylko 256mb:/

Tytuł:
Użytkownik

zobacz ile system widzi pamieci

Tytuł:
Użytkownik

widzi 384mb, mrtg juz tez sie zaktualizowal i widzi calosc takze dzieki :) widocznie ma spozniony zaplon i trzeba czekac pare godzin:)
ale mam takie pytanie bo... mialem 256mb ramu i zawsze full uzywalo pamieci teraz jest 384mb i dalej full zuzywa:/
i jeszcze jedno pytanie co serwer robi ok godziny 24? bo dziennie po 24 zaczynaja mielic dyski :)

i ostatnie... sprzedam serwer:P 2x450mhz, 384mb ramu ECC, 2dyski 10GB i 13GB, CD-ROM,

Tytuł:
Honorowy Admin

Będziesz miał 1 giga i też będzie "ful używał". System używa wolnej pamięci jako keszu, tak najprościej mówiąc. Po pólnocy zaczynają się wykonywac zadania dzienne crona, a w tym rotacja logów.

Tytuł:
Użytkownik

Maciek pisze:
Będziesz miał 1 giga i też będzie "ful używał". System używa wolnej pamięci jako keszu, tak najprościej mówiąc. Po pólnocy zaczynają się wykonywac zadania dzienne crona, a w tym rotacja logów.

aha :) dzieki za odpowiedz :) czyli teoretycznie im wiecej ramu tym lepiej? zauwazylem ze teraz nawet jak wylacze dysk to internet dalej chodzi... to wlasnie za sprawa tego ze najpotrzebniejsze rzeczy sa "na" pamieci?
mam jeszcze pytanie co do konktorlera sata
kupilem sobie komputer (1GB ramu bede w nim mial DDR 400mhz, procka Semprona 2500 (mysle ze 3000 z niego zrobie jak nic)) no ale plyta glowna posiada tylko 2 zlacza sata... chce wlozyc 2 dyski po 500GB i polaczyc w RAID0 i teraz pytania:
1. Czy Samba przy takich dyskach nie bedzie zamulac?
2. Pytanie co jesli chcialbym wlozyc jeszcze jakis dysk na sata? mam na plycie glownej tylko 2 zlacza sata i potrzebowal bym kontroler
http://allegro.pl/item385259729_kontrol ... _bios.html
czy NND nie bedzie stwarzal problemow?

jeszcze jedno pytanie... czy moge zrobic backup z dysku ATA i pozniej wgrac go na dysk SATA albo jakos obraz dysku czy cos... bo na pewno idzie jakos zrobic backup:)

Tytuł:
Honorowy Admin

1. Podkręcanie procesora na serwerze nie jest dobrym pomysłem.
2. Raid możesz zrobić raczej telko programowy (hint: mdadm).
3. Dwa dyski 500 giga w raidzie 0 dadzą 500 giga.
4. Chcesz backup Internetu robić?
5. Nie, samba nie ma nic do wielkości dysku, a sata to szybki interfejs.
6. Kwestia dysków sata to nie jest taka prosta sprawa. Moze się zdarzyć, że będą pracować w trybie zgodności wstecznej, a wtedy kiepsko z szybkością. Może się okazać, że rozwiązaniem jest tylko kernel 2.6.
7. Po co ci jeszcze dodatkowy kontroler i jeszcze więcej dysków? Nie przesadzasz czasem?
8. Mozna backup zrobić i przenieść na inny dysk, ale uruchomienie systemu wymaga trochę grzebania.

Tytuł:
Użytkownik

Maciek pisze:
1. Podkręcanie procesora na serwerze nie jest dobrym pomysłem.
2. Raid możesz zrobić raczej telko programowy (hint: mdadm).
3. Dwa dyski 500 giga w raidzie 0 dadzą 500 giga.
4. Chcesz backup Internetu robić?
5. Nie, samba nie ma nic do wielkości dysku, a sata to szybki interfejs.
6. Kwestia dysków sata to nie jest taka prosta sprawa. Moze się zdarzyć, że będą pracować w trybie zgodności wstecznej, a wtedy kiepsko z szybkością. Może się okazać, że rozwiązaniem jest tylko kernel 2.6.
7. Po co ci jeszcze dodatkowy kontroler i jeszcze więcej dysków? Nie przesadzasz czasem?
8. Mozna backup zrobić i przenieść na inny dysk, ale uruchomienie systemu wymaga trochę grzebania.

no to tak...
1. Hmm w granicach rozsadku wsystko jest OK :) ale nie koniecznie bede podkrecal... dobra nie wazne 2500 tak mysle wystarczajace jest
2. Dlaczego tylko programowy? Na plycie jest kontroler RAID wiec chyba sprzetowy powinien dac sie odpalic
3. Mylisz sie 2 dyski po 500GB to bedzie 1TB w RAID0 masz
"...Powstała w ten sposób przestrzeń ma rozmiar taki jak N*rozmiar najmniejszego z dysków...... Trzy dyski po 10 GB zostały połączone w RAID 0. Powstała przestrzeń ma rozmiar 30 GB..." RAID1 chyba jest taki jak mowisz
4. Nie wazne juz:P
5. No ta SATA szybki interfejs ale Switch 100Mb/s bedzie spowalnial sprawe
6. Co to oznacza tryb zgodnosci wstecznej? Ze z SATAII zrobi mi sie SATA? Jesli tak to te 2 interfejsy to tak czy siak pic na wode i dzialaja tak samo wlasciwie
7. Fakt-przesadzilem ;)
8. e bez sensu wiecej grzebania z backupem niz od nowa ze skonfigurowaniem tego dziadostwa:P

RAID programowy daje cos w ogole oprocz tego ze bede widzial 1 dysk jako 1TB? I oprocz tego ze zezre mhz z procka? Jak wtedy z szybkoscia

Tytuł:
Honorowy Admin

Słusznie, jakimś dziwnym sposobem pomysł skojarzył mi się z raid 1 (ostatnio ktos mnie pytał o replikację danych na dyskach) i się zasugerowałem. Jeśli płyta ma raid ustawiany w biosie - możesz spróbować, czy się da. W większości wypadków jednak są to wynalazki działające jedynie z Windows, a więc tak nie do końca sprzętowo. Z drugiej strony nawet jeśli nie pójdzie taki raid, to zawsze możesz podpiąć dwa dyski jako dwa dyski i tez ich pojemność się zsumuje.
ad 5. Oczywiście przez standardowy interfejs ethernetowy przepchniesz najwyżej 12 MB na sekundę i dyski sata są szybsze, ale to nie one będą wąskim gardłem. Możesz założyć w sieci gigabitowy ethernet, pamiętaj, że wymaga to nie tylko odpowiednich kart sieciowych i switchów ale i skrętki (nie znam się ale zdaje się kat. 5e lub 6).
ad 6. Zgodność wsteczna oznacza, że dyski sata będą widziane jako hda i działały chyba nawet w trybie pio z prędkością powiedzmy 2 - 5 MB/s.
ad 8. Tak, bo...
- musisz zmieńić wpisy w lilo.conf i fstab
- musisz odpalić kompa z płyty
- musisz zamontowac wolumin, chrootować dysk i wykonać lilo
i nie każdemu to tak łatwo wychodzi.

Tytuł:
Użytkownik

Maciek pisze:
Słusznie, jakimś dziwnym sposobem pomysł skojarzył mi się z raid 1 (ostatnio ktos mnie pytał o replikację danych na dyskach) i się zasugerowałem. Jeśli płyta ma raid ustawiany w biosie - możesz spróbować, czy się da. W większości wypadków jednak są to wynalazki działające jedynie z Windows, a więc tak nie do końca sprzętowo. Z drugiej strony nawet jeśli nie pójdzie taki raid, to zawsze możesz podpiąć dwa dyski jako dwa dyski i tez ich pojemność się zsumuje.
ad 5. Oczywiście przez standardowy interfejs ethernetowy przepchniesz najwyżej 12 MB na sekundę i dyski sata są szybsze, ale to nie one będą wąskim gardłem. Możesz założyć w sieci gigabitowy ethernet, pamiętaj, że wymaga to nie tylko odpowiednich kart sieciowych i switchów ale i skrętki (nie znam się ale zdaje się kat. 5e lub 6).
ad 6. Zgodność wsteczna oznacza, że dyski sata będą widziane jako hda i działały chyba nawet w trybie pio z prędkością powiedzmy 2 - 5 MB/s.
ad 8. Tak, bo...
- musisz zmieńić wpisy w lilo.conf i fstab
- musisz odpalić kompa z płyty
- musisz zamontowac wolumin, chrootować dysk i wykonać lilo
i nie każdemu to tak łatwo wychodzi.

gadalem z gosciem z webh.pl i powiedzial ze bardziej martwil by sie o RAID na Windowsie niz na Linuxie...
tak wtedy skretke trzeba miec kat.6 z tego co kiedys czytalem... i ile powiadasz 12MB/s? nie jest to pomylka:/? mi idzie 5000kbytes/s wg total komandera a to daje 4MB/s jesli sie nie myle... to gdzie ta reszta?
powiadasz 2-5MB/s moga chodzic dyski:/? mam teraz 2 dyski 13 i 10GB firmy Quantum i ten jeden po wlaczeniu DMA chodzi 18MB/s (hdb) a ten (HDA) nie ma DMA i chodzi 5MB/s...

Tytuł:
MODERATOR

Raid na plycie w 99% jest pseudosprzetowy. Niezaleznie czy macierz stworzysz za pomoca kontrolera z plyty, czy mdadm, to i tak operacje beda przeliczane przez procek (w przypadku raida 0 nie ma ich duzo, wiec obciazenie procka wzrosnie nieznacznie).
Procesor jaki wybrales jest obok celerona najgorszym wyborem na serwer z ogolnodostepnych prockow x86. Podkrecanie go, to dodatkowe proszenie sie o klopoty. Serwer ma byc przedewszystkim stabilny.
Gigabit ethernet dziala na skretce od kat.5 wzwyz na 4 parach przewodow. Kat.6 nie jest wymagana.

Tytuł:
Honorowy Admin

rafal1435 pisze:
gadalem z gosciem z webh.pl i powiedzial ze bardziej martwil by sie o RAID na Windowsie niz na Linuxie...

A to ciekawe...
Cytuj:
i ile powiadasz 12MB/s? nie jest to pomylka:/?

Przelicz sobie sto megabitów (nominalna prędkość sieci) na megabajty, które można przepchnąć na sekundę. Teoretycznie wychodzi koło 12,5 MB, a nawet jak masz szybszy dysk to WIĘCEJ nie pójdzie, a tak naprawdę to mniej. Taki super szybki dysk może mieć jedynie pozytywne znaczenie przy operacjach na serwerze (np. dla squida).

Tytuł:

chyba że będzie miał kilka sieciówek...

Tytuł:
CDN Support

orzyl2 pisze:
chyba że będzie miał kilka sieciówek...

ale wtedy chyba będzie potrzebny switch z opcją vlan...

Tytuł:

dlaczego ? jesli bedzie dla kazdej sieciowki tworzyl nową podsieć to po co switch z vlanami ?

Tytuł:
Użytkownik

tasiorek pisze:
Raid na plycie w 99% jest pseudosprzetowy. Niezaleznie czy macierz stworzysz za pomoca kontrolera z plyty, czy mdadm, to i tak operacje beda przeliczane przez procek (w przypadku raida 0 nie ma ich duzo, wiec obciazenie procka wzrosnie nieznacznie).
Procesor jaki wybrales jest obok celerona najgorszym wyborem na serwer z ogolnodostepnych prockow x86. Podkrecanie go, to dodatkowe proszenie sie o klopoty. Serwer ma byc przedewszystkim stabilny.
Gigabit ethernet dziala na skretce od kat.5 wzwyz na 4 parach przewodow. Kat.6 nie jest wymagana.

Semprona do celerona nie porownuj... wiem ze slaby sprzet ale za 200zl?
Semp 2500, 768mb ramu, plyta glowna jakas tam z 2xSATA, obudowa, 80GB, DVD, GF5200... nie powiesz ze sie nie oplacalo :) sam dysk spyle za 70zl i grafe za 30 to za 100 mam niezly sprzet pod te 2 dyski 500GB.

Nadal nie rozumie dlaczego u mnie nie wyciaga nawet polowy z tych 12MB/s :/ te 100Mb/s tez na pewno nie jest prawdziwe jak w wifi pisze 54 a w rzeczywistosci 8Mb/s wyciagnac to jest sukces przy 2,4Ghz

orzyl2 pisze:
dlaczego ? jesli bedzie dla kazdej sieciowki tworzyl nową podsieć to po co switch z vlanami ?

no i podlacze pod 1 switcha i jak niby adresy on przydzieli? jak beda rozne pule adresow

Tytuł:
CDN Support

może źle zrozumiałem, ale ja odebrałem to tak, że kilka sieciówek "połączyć w jedną"(trunking), ale w sumie to nie wiem po co kilka kart, jak wystarczyła by jedna gigabitowa....

Nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 47 ]  Przejdź na stronę 1, 2, 3  Następna

Strefa czasowa UTC+2godz.