Freesco, NND, CDN, EOS

http://www.freesco.pl
Dzisiaj jest wtorek, 24 czerwca 2025, 21:41

Strefa czasowa UTC+2godz.

Nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 3 ] 
Autor Wiadomość
Użytkownik

witam
od dawna używam NND jakiś rok temu wszystko skonfigurowałem niceshaper0.6 rc4 + imq + ipp2p +l7, odpalony jeszcze serwer apache, php i mysql do obsługi LMS, w trybie transparent działa jeszcze squid 2.6, dnsmasq. Limit połączeń niezmiennie ustawione na 180 w firewallu czerwa. Łącze jakie mam to 2Mb/s downloadu i 32kB/s uploadu. Na początku wszystko hulało stronki w mgnieniu oka się ładowały i aktualizowałem tylko protokoły l7 taka konfiguracja działa niezmiennie do dziś tylko strony spowolniły i objaw jeszcze jest taki że np na allegro zdjęcia się ładują na końcu, wyłączam podział łącza to już działa wszystko szybko. Jak patrze na statsy użycia łącza to widze że się praktycznie nudzi a stronki i tak wolniej się ładują. Co się zmieniło od tamtego czasu do tej pory to ilość komputerów w sieci było 10 teraz jest 30 wszyscy praktycznie tylko stron używają. Serwer to pentium III 500Mhz, 128MB ramu i dysk 10GB.
Łącze nie jest zapchane. Czy może to być wina niskiej mocy obliczeniowej procesora :?: bo się waha od 15-65% użycia, używa całą pamięć i swap (tyle zawsze mi brał), load 0.80 0.58 0.51.
będę wdzięczny za sugestie.

Multimo 2Mb

Tytuł:
Użytkownik

na takim łączu to nawet era nie wydoli na 30 kompow, jak mialem neo to tez tak mialem i nie byla to wina kompa(althon1800,RAM768), ale sproboj wylaczyc squida i przekierowanie do niego, i zobacz czy cos sie zmieni, no i sprawdz czy ktos nie ma wirusa w sieci, na tyle kompow wes sobie DSL-a 4000 i po klopocie.

Tytuł:
Użytkownik

nie wydaje mi się być problemem łącze wyłączam podział działa idealnie, u mnie w sieci to głównie gg i stronki rzadkość żeby łącze było wykorzystane na fulla. Przy włączonym podziale stronki działają wolniej ale transfery są powyżej 80kB/s. Sama treść strony wyświetla się odrazu tylko grafika czeka. Wymieniłem sieciówkę z 3coma 3c905cx-tx-m na realteka 8139d i jest lepiej. W tym tygodniu przyjdzie mi płyta z procesorem Pentium 4 1,6Ghz i będzie ponad 256MB ramu.

wyłączenie squida nic nie daje.

Multimo 2Mb

Nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 3 ] 

Strefa czasowa UTC+2godz.