Freesco, NND, CDN, EOS

http://www.freesco.pl
Dzisiaj jest wtorek, 17 czerwca 2025, 00:05

Strefa czasowa UTC+2godz.

Nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 7 ] 
Autor Wiadomość

Próba odpalenia stronki www na własnym domowym serwerze.
Moja sytuacja wygląda tak:
*Serwer NND
*Samba umieszczona na dysku sieciowym (Lanserwer)
Co zrobiłam:
*Umieściłam folder z plikami strony www na Lanserwerze a na nnd (na którym jest domena) zrobiłam do niej przekierowanie.
Problem:
*Otwiera się tylko ta pierwsza strona z nnd, po czym przekierowanie nie działa i strona umieszczona na Sambie nie otwiera się!
*Zaznaczę że w mojej domowej sieci wszstko działa, przekierowanie, podstrony, grafika działają !
Pytanie:
*Dlaczego poza domową siecioą moja stronka z Samby nie otwiera się wcale?
*Jeżeli poza domową siecią, strona w nnd uruchamia się normalnie to czy w nnd mogę umieścić pliki html wraz z podstronami i grafiką? Jeżeli tak to jak to zrobić? Czy sam nnd obsługuje rozbudowane strony, czy jednak nie obejdzie się bez samby lub apache? Jak połączyć się z drugiego komputera (W XP) do nnd i wrzucić folder ze stronką?
*Jeżeli sam nnd nie wystarczy to co zrobić by nnd współpracował z sambą tak by pliki umieszczone w Lanserwerze otwierały się w sieci Internet a nie tylko w mojej małej domowej sieci?
*Jak najprościej odpalić stronę www (folder z wieloma plikami) z własnego domowego serwera postawionego tylko na Linuxie ?
Proszę wszystkich o pomoc !

Tytuł:
PGF

Jak zrobiłaś to przekierowanie ?
Jeśli chcesz aby strona na lanserwerze była widoczna z zewnątrz na standardowym porcie 80 , to musisz wyłączyć serwer www na nnd albo ustawić go na innym porcie.

Tytuł:
Honorowy Admin

Bo to wszystko przez te cholerne numery IP, nie wiadomo co to za idiota takie bzdury wymyślił ;)
Zacznijmy zatem od początku.. Internet to sieć, tylko bardzo duża. Każdy komputer w sieci ma swój numer IP. Z tym, że niektóre komputery widoczne dla wszystkich mają publiczne IP, a niektóre umieszczone w sieciach lokalnych mają tzw prywatne numery IP. Twój serwer NND jest bramką do internetu dla twojej sieci lokalnej i sam ma publiczny IP, zatem jest widoczny dla wielu innych komputerów na świecie. Pliki, o których piszesz, są umieszczone na maszynie w sieci wewnętrznej i robiąc "przekierowanie" odwołujesz się do prywatnego IP maszyny z plikami. Wyobraźmy sobie że twój "Lanserwer" ma IP 192.168.1.2 i na twojej stronce jest odwołanie do 192.168.1.2/jakisplik, a tak się składa np. że mój domowy komputer ma również numer 192.168.1.2, ale nie istnieje na nim "jakisplik". Wyświetlając stronę mój komputer nie może się dostać do wewnątrz twojej sieci - odczytuje numer IP i szuka go w okolicy.

Sprawa następna, NND to jest system operacyjny, taki jak Windows, tyle że bez graficznego interfejsu i sam z siebie "nie obsługuje" stron. Do tego służy program określany jako serwer www. W NND jest to malutki program thttpd. Może on służyć do serwowania prostych stron w html. Także takich z obrazkami. Można oczywiście zainstalować apache i php, a wtedy mamy możliwość budowania nawet skomplikowanych portali. Samba natomiast nie ma tu nic do rzeczy, ponieważ do jest serwer plików w lokalnych sieciach i służy do przechowywania plików, a nie serwowania stron. Aby przerzucać swoje pliki na serwer ze swojego Windows XP najlepiej zrób tak: załóż sobie użytkownika w NND i jako root wykonaj polecenie chown -R user.users /var/www, żeby ten katalog należał do tego użytkownika. Następnie na XP zainstaluj program WinSCP i połącz się z NND - to będzie wyglądało podobnie jak zwykłe połączenie FTP - w jednym okienku masz pliki lokalne, a w drugim zdalne.

Dalsza część pytania wraca na początek. Nie, twój lokalny "lanserwer" nie może podawać plików na stronę wwww. A przyczyną są te cholerne IP. ;)

I ostatnia część pytania, nie ma prostego sposobu. Aby to wszystko działało trzeba mieć wiedzę o podstawach działania sieci komputerowych, w przeciwnym wypadku pozostaje tylko korzystanie z mechanizmów zakładania sobie profilu na naszej klasie lub jakichś blogach..

Tytuł:
Użytkownik

Reasumujac najlepszym i sprawdzonym oraz takim sposobem, ktory
wiekszosc z nas stosuje to instalacja apache z php i baza mysql na NND.
Jak to zrobic jest w faqu na stronie. Wbrew pozorom to nie jest trudne, a
jak Ci zadziala to bedziesz miala juz tylko z tego same korzysci.
Serwer www, ktorego staniesz sie administratorka bedzie widoczny
z zewnatrz i wewnatrz. W zaleznosci od tego jak zdecydujesz bo
mozna tak i tak. Na forum jest bardzo duzo jak to zrobic.
1. instalujesz apache
2. instalujesz php
3. instalujesz mysql
4. konfigurujesz to wszystko wedlug zalecen na stronie
5. tworzysz folder w ktorym bedzie sie znajdowac Twoja strona
6. kopiujesz pliki do tego utworzonego foldera

i od tej pory mozesz cie cieszyc wlasnym serwerem z wlasna strona.
Koledzy Ci chetnie pomoga, ale jesli sie zastosujesz dokladnie do
zalecen na stronie i forum to na pewno Ci sie uda.

Tytuł:
Honorowy Admin

Wiesz co... wypchaj się z takimi radami.
Przychodzi gość i mówi, że ma trochę desek i chce zmontować altankę w ogródku, a ty mu dajesz plany wieżowca na który potrzebuje 100 milionów, 500 ludzi.. etc.
Przecież widać, że inicjator wątku (a może inicjatorka, nie sposób tego stwierdzić) nie ma zielonego pojęcia o podstawach działania sieci, bo sprawa jest trywialna.
Więc zauważ, że jesteśmy w przedszkolu, a nie na politechnice.

Tytuł:
Użytkownik

No Masz racje. Poprostu poszedlem ta droga bo pozniej takie podejscie
tylko zaprocentuje ... , a instalacja serwera i pozostalych jest na prawde
taka trudna ? Przeciez pliki strony juz ma wiec pozniej wystarczy je
skopiowac tam gdzie trzeba i juz gra.
Ale moze rzeczywiscie sie troszke zapedzilem :)

Poza tym chcialbym i zyczyl sobie szczerze zebys do pozostalych
watkow na forum podchodzil rownie wnikliwie. Ucaluje Cie za to
w duzy palec od lewej nogi :D

Tytuł:
Honorowy Admin

Staram się traktować wszystkie wątki wnikliwie. ;)
Aczkolwiek akurat na temat stron www mam trochę doświadczeń z początkującymi i stąd intuicja podpowiadała mi odpowiedź minimalistyczną.
Wielokrotnie bowiem spotykałem się z amatorami robienia stron (często w wordzie, kiedyś też we front page express) i problemami, które przy odrobinie wiedzy nie powinny nigdy zaistnieć. A były to sprawy w rodzaju "u mnie internet explorer wyświetla stronę ładnie a na serwerze nie ma obrazków" (linki do nich typu C:\Moje dokumenty\strona lub nie rozróżnianie plik.JPG od plik.jpg)

Nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 7 ] 

Strefa czasowa UTC+2godz.