Freesco, NND, CDN, EOS

http://www.freesco.pl
Dzisiaj jest czwartek, 23 maja 2019, 21:29

Strefa czasowa UTC+2godz.




Nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 11 ] 
Autor Wiadomość
Post: poniedziałek, 19 lipca 2010, 22:37 
Offline

Rejestracja: piątek, 22 stycznia 2010, 17:29
Posty: 50
Witam koledzy,
poratujecie mnie.. :/
Sytuacja wygląda tak:
w dhcp.conf jest ustawiony mac by dawalo dostep do neta, plotkiem na #range
Przykladowo netbook dostaje IP 192.168.2.8 przypisane przez DHCP od NND
NET działa. Robie w netbooku reinstalace windowsa i net nie dziala. Mac wiadomo ten sam, Ip dostaje to co przed reinstalacja.. Nie odbiera pakietów. Połaczony z WiFi, haslo wpisane WPA-PSK2 AES

Co dziwne mialem tak wczesniej na służbowym laptopie ktorego chcialem "doloczyc" do sieci. Problemu nie rozwiazalem.
Cos mnie blokuje, tylko jak hmm.. po formacie windowsa cos sie nagle porypalo..

Prosze panowie o pomoc..
Z gory dzieki

_________________
Obrazek Obrazek


Na górę
 Wyświetl profil  
 
 Tytuł:
Post: poniedziałek, 19 lipca 2010, 22:44 
Offline

Rejestracja: piątek, 22 stycznia 2010, 17:29
Posty: 50
Moge dac na PW - IP i passy do putty

_________________
Obrazek Obrazek


Na górę
 Wyświetl profil  
 
 Tytuł:
Post: wtorek, 20 lipca 2010, 00:31 
Offline
Honorowy Admin

Rejestracja: piątek, 5 lipca 2002, 17:30
Posty: 7800
Lokalizacja: Słupsk
Sprawdź wszystkie parametry. Co znaczy net nie działa? Strony nie wchodzą? Sprawdź z jakich serwerów nazw korzysta komputer kliencki. Bo to jest zapewne problem.

_________________
Obrazek Belfer.one.PL
Obrazek Audio Cafe


Na górę
 Wyświetl profil  
 
 Tytuł:
Post: wtorek, 20 lipca 2010, 16:25 
Offline

Rejestracja: piątek, 22 stycznia 2010, 17:29
Posty: 50
Tzn gg, www, skype nie dziala.

Po dhcp lapie dnsy neostrady

czyli
192.168.2.8
255.255.255.0
192168.2.1

194.204.159.1
194.204.152.34

Po statycznym rowniez nie dziala

_________________
Obrazek Obrazek


Na górę
 Wyświetl profil  
 
 Tytuł:
Post: wtorek, 20 lipca 2010, 16:53 
Offline
Honorowy Admin

Rejestracja: piątek, 5 lipca 2002, 17:30
Posty: 7800
Lokalizacja: Słupsk
Zasadnicze pytanie, bo to nie jest jasne. Net nie działa tylko na jednym komputerze?
Nie masz żadnych literówek w konfiguracji?
Komputer kliencki pinguje serwer?
Pinguje coś poza serwer? Po nazwach? Po IP?

_________________
Obrazek Belfer.one.PL
Obrazek Audio Cafe


Na górę
 Wyświetl profil  
 
 Tytuł:
Post: wtorek, 20 lipca 2010, 19:40 
Offline

Rejestracja: piątek, 22 stycznia 2010, 17:29
Posty: 50
Tak, serwer pinguje. WP.pl nie.
Net dziala na 5 komputerach w wifi

A ten co nie dziala po reinstalacji windowsa, a przed działał.. to nie lapie internetu ani po wifi ani po lan przez NND
jesli podlocze go bezposrdnio pod modem (akurat w moim przypadku to TP-Link W8910G) to internet jest i po lan i po wifi
Po prostu cos jakby blokowalo w nnd. Podepne jeszcze bezposrednio do eth w nnd a nie do Access Pointa Ovislink Airlive WL5460AP

Nie mam literowek w konfigurcji bo zmienialem macki w dhcp.conf z wifi na lan i po skasowaniu plotka normalnie przypisuje z dhcpa z # plotkiem jest ograniczenie lacznosci

_________________
Obrazek Obrazek


Na górę
 Wyświetl profil  
 
 Tytuł:
Post: środa, 21 lipca 2010, 00:28 
Offline
Honorowy Admin

Rejestracja: piątek, 5 lipca 2002, 17:30
Posty: 7800
Lokalizacja: Słupsk
Jeśli na kilku działa, a na jednym nie, to skup się na możliwych błędach.
1. Sprawdź, czy Windows dostaje takie same namiary, jak inne komputery. Polecenie w konsoli - ipconfig /all
Może ma inną bramę, może zakres, posprawdzaj.
2. Czy masz standardowy firewall? Maskarada jest dla wszystkich hostów z zakresu? A może numery IP trzeba wpisywać?
3. Łączysz sie prez wifi, moze to AP blokuje?

_________________
Obrazek Belfer.one.PL
Obrazek Audio Cafe


Na górę
 Wyświetl profil  
 
 Tytuł:
Post: środa, 21 lipca 2010, 09:33 
Offline

Rejestracja: piątek, 22 stycznia 2010, 17:29
Posty: 50
Tylko to w tym problem ze nie działa tyko na 1..
Przyniosłem służbowego laptopa, dodałem w dhcp.conf jego mac i również nie załapał internetu.
O dziwo coś sie naprawiło.. Podłączyłem sie przez wifi bezpośrednio z modemem, z zakresu 192.168.1.1 internet działa.
Potem z powrotem podłączyłem sie z powrotem z siecią wifi z NND i o dziwko internet działa.. a nic innego nie robiłem..

Czyby rozwalony stos IP/TCP ??

Niby kombinowałem z
netsh winsock reset
i
netsh int ip reset c:\resetlog.txt

ale nie specjalne mi to pomogło hmm

Dzisiaj jeszcze wezmę służbowego laptopa i spróbuje zrobić tak samo..

_________________
Obrazek Obrazek


Na górę
 Wyświetl profil  
 
 Tytuł:
Post: środa, 21 lipca 2010, 22:47 
Offline

Rejestracja: piątek, 22 stycznia 2010, 17:29
Posty: 50
Dzialalo przez 5 minut...
By ponownie działało trzeba: "Podłączyłem sie przez wifi bezpośrednio z modemem, z zakresu 192.168.1.1 internet działa.
Potem z powrotem podłączyłem sie z powrotem z siecią wifi z NND i o dziwko internet działa.. a nic innego nie robiłem..
"
Potem dziala kolejne 5 minut. Co jest???

Zaznacze ze tak jest na XP. Na sluzbowym laptopie gdzie jest win 7 w ogole ten "patent" nie zadzilal.

rece mi opada.. co za .. :/

Maciek ratuj mnie :(

_________________
Obrazek Obrazek


Na górę
 Wyświetl profil  
 
 Tytuł:
Post: czwartek, 22 lipca 2010, 11:09 
Offline
Honorowy Admin

Rejestracja: piątek, 5 lipca 2002, 17:30
Posty: 7800
Lokalizacja: Słupsk
Podeślij na priv namiary.
I rozrysuj jakoś strukturę sieci. Bo obecnie to jakoś trudno sobie wyobrazić.

_________________
Obrazek Belfer.one.PL
Obrazek Audio Cafe


Na górę
 Wyświetl profil  
 
 Tytuł:
Post: sobota, 24 lipca 2010, 18:18 
Offline

Rejestracja: piątek, 22 stycznia 2010, 17:29
Posty: 50
OK, wyjasnie a PW

_________________
Obrazek Obrazek


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Wyświetl posty nie starsze niż:  Sortuj wg  
Nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 11 ] 

Strefa czasowa UTC+2godz.


Kto jest online

Użytkownicy przeglądający to forum: Bing [Bot] i 7 gości


Nie możesz tworzyć nowych tematów
Nie możesz odpowiadać w tematach
Nie możesz zmieniać swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz dodawać załączników

Szukaj:
Przejdź do:  
cron
Technologię dostarcza phpBB® Forum Software © phpBB Group
Hosting: Compus-Net
RobertKonik.pl