Freesco, NND, CDN, EOS

http://www.freesco.pl
Dzisiaj jest piątek, 22 marca 2019, 11:11

Strefa czasowa UTC+2godz.




Nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 4 ] 
Autor Wiadomość
Post: czwartek, 5 sierpnia 2010, 13:14 
Offline

Rejestracja: czwartek, 5 sierpnia 2010, 13:08
Posty: 2
Witam, na wstępie chciałem sie przywitać!

mam kilka pytań czy dobrze kminię

potrzebuję rozdzielić internet na około 6 osób, i tutaj kieruje pytanie:

czy majac NND, modem ADSL, AP ovislink wl-5460ap utworze taka mini siec?

z instalacja nnd nie mam problemow, system juz stoi i leca pingi do onetu, teraz chcialbym z 2 sieciowki puscic internet do reszty kompow po wifi oraz LAN, z jednego AP -> ovislinka.

da rady tak zrobic?

2 rzecza jaka chcialbym zorbic, bylo by podzial pasma, moze niceshaper? kolejnie chcialbym blokowac p2p w ciagu dnia, aby nie zamulal sieci, next serwer plikow do 10 mb, aby nie pobierac np gg 10 razy z serwera gg, tylko by wisial na dysku routera(nnd), oraz by strony rowniez byly na nnd, by nie wysylac milionow polaczen do np nk, google itp i nie obciazac polaczenia zbytnio.


co o tym sądzicie?

od czego zacząc?


Na górę
 Wyświetl profil  
 
 Tytuł:
Post: czwartek, 5 sierpnia 2010, 14:09 
Offline
Użytkownik

Rejestracja: środa, 23 stycznia 2008, 17:32
Posty: 691
Lokalizacja: Pabianice
Jesli Twoj AP ma mozliwosc wylaczenia serwera DHCP i ustawienie go
w acespoint to jak najbardziej.
Zacznij od konfiguracji sieci i serwera dhcp.


Na górę
 Wyświetl profil  
 
 Tytuł:
Post: czwartek, 5 sierpnia 2010, 20:28 
Offline

Rejestracja: czwartek, 5 sierpnia 2010, 13:08
Posty: 2
ovislink 5460 posiada mozliwosc wylaczenia dhcp. opcja relay bodajze...


btw konfiguracja sieci? masz na mysli po stronie nnd czy ap?


Na górę
 Wyświetl profil  
 
 Tytuł:
Post: czwartek, 5 sierpnia 2010, 21:22 
Offline
Użytkownik

Rejestracja: środa, 23 stycznia 2008, 17:32
Posty: 691
Lokalizacja: Pabianice
Jak wlaczysz ap w tryb acesspoint to juz wszystko ustawiasz
jedynie w NND. Nigdzie indziej juz pozniej nie grzebiesz.
Nie zapomnij na AP zalozyc jakies haslo z kodowaniem ...
Konta i IP tez juz pozniej przydzielasz jedynie w NND.


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Wyświetl posty nie starsze niż:  Sortuj wg  
Nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 4 ] 

Strefa czasowa UTC+2godz.


Kto jest online

Użytkownicy przeglądający to forum: Obecnie na forum nie ma żadnego zarejestrowanego użytkownika i 1 gość


Nie możesz tworzyć nowych tematów
Nie możesz odpowiadać w tematach
Nie możesz zmieniać swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz dodawać załączników

Szukaj:
Przejdź do:  
cron
Technologię dostarcza phpBB® Forum Software © phpBB Group
Hosting: Compus-Net
RobertKonik.pl