Freesco, NND, CDN, EOS

http://www.freesco.pl
Dzisiaj jest piątek, 20 września 2019, 08:19

Strefa czasowa UTC+2godz.




Nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 8 ] 
Autor Wiadomość
Post: wtorek, 14 lutego 2012, 02:21 
Offline

Rejestracja: poniedziałek, 22 sierpnia 2005, 00:38
Posty: 8
Lokalizacja: Katowice
No i mam taki problem że nie ma dostępnych obecnie repozytoriów chyba że ktoś ma u siebie i się ze mną podzieli za co będę bardzo wdzięczny, w zasadzie jestem sobie wstanie poradzić bez no ale wiadomo jak jest wygodniej.

To jest pierwszy problem jaki teraz mam niestety nie mogę przejść na CDN bo mam PIII 500 :/ i 125 mb ramu, więc nie ma sensu.

Co potrzebuje:
Po pierwsze aktualizacje adresu www czyli ez-ipupdate. Sam program już mam ale nie mam gcc więc nie mam jak go zainstalować, wgetem ściągam sobie potrzebne pakiety, ale jak zainstalować gcc bez ( tego pakietu nie mam) kompilacji? (P.S. tak kiedyś już się bawiłem NND i jestem początkujący)

Kolejna sprawa to potrzebuje pakiety do odpalenia serwera poczty, php i baz danych. W sumie więcej na początek nie potrzebuje. Liczę na waszą pomoc :)


Na górę
 Wyświetl profil  
 
 Tytuł:
Post: wtorek, 14 lutego 2012, 02:32 
Offline
Honorowy Admin

Rejestracja: piątek, 5 lipca 2002, 17:30
Posty: 7800
Lokalizacja: Słupsk
Tyle razy już było i zawsze się znajdzie ktoś, kto nie lubi czytać.
http://repo.nnd.freesco.pl/

_________________
Obrazek Belfer.one.PL
Obrazek Audio Cafe


Na górę
 Wyświetl profil  
 
 Tytuł:
Post: wtorek, 14 lutego 2012, 09:39 
Offline

Rejestracja: poniedziałek, 22 sierpnia 2005, 00:38
Posty: 8
Lokalizacja: Katowice
skoro to repozytorium dziala tzn. ze ja mam problem z ustawieniem tego bo ten adres jest w pierwszym linku, ale po kilku razach kiedy nie synchronizowal mi pacmana (nie znalazl pliku base) i znalezeniu twojej informacji w temacie koniec projektu nnd, gdzie bylo napisane ze wsparcie pakietow zostanie wylaczone. Stwierdzilem ze poprosze was o pomoc.

Repozytorium mam ustawiac w folderze pacmana? ale czy we wszystkich plikach?


Na górę
 Wyświetl profil  
 
 Tytuł:
Post: wtorek, 14 lutego 2012, 13:27 
Offline
Użytkownik

Rejestracja: niedziela, 16 maja 2004, 21:32
Posty: 1203
Lokalizacja: Bieruń
Goldi pisze:
skoro to repozytorium dziala tzn. ze ja mam problem z ustawieniem tego bo ten adres jest w pierwszym linku, ale po kilku razach kiedy nie synchronizowal mi pacmana (nie znalazl pliku base) i znalezeniu twojej informacji w temacie koniec projektu nnd, gdzie bylo napisane ze wsparcie pakietow zostanie wylaczone. Stwierdzilem ze poprosze was o pomoc.

Repozytorium mam ustawiac w folderze pacmana? ale czy we wszystkich plikach?

Tak, zamiast takich:
Cytuj:

Robisz cos takiego :
Cytuj:


Na górę
 Wyświetl profil  
 
 Tytuł:
Post: wtorek, 14 lutego 2012, 13:57 
Offline

Rejestracja: poniedziałek, 22 sierpnia 2005, 00:38
Posty: 8
Lokalizacja: Katowice
już ogarnąłem jak zobaczyłem jak się nazywają paczki to ręcznie to skonfigurowałem, ale dzięki za pomoc, teraz mam problem z dyn.pl :/

Nie wiem czemu cały czas mi wyskakuje invalid login attempt
wszystko skonfigurowałem tak jak powinno być a mimo to nie działa, sprawdzałem na kilku kontach i nie wiem czy to problem u mnie jest czy u nich. Mogę mieć jakieś porty po blokowane?? Mam liveboxa tego nowego, jest dość przyjazny bo serwer mój już widać jak wpisze zmienne IP i do ssh też się mogę podpiąć zdalnie ale nadal nie działa mi ez-ipupdate.

dziekuje za pomoc rikardo7 niestety nie udało się ogarnąć tego dns. Prawdopodobnie problem tkwi w modemie przez który się łączę (liveboxa) jakby ktoś wiedział z jakich portów korzysta klient ez-ipupdate to być może udało by mi się to jakoś ogarnąć. Ew. jak macie inne pomysły to piszcie, od strony konfiguracji jest wszystko dobrze sprawdzone przez rikardo7 i u niego na serwerze konfiguracja.


Zapomniałem jeszcze dodać że livebox to ta nowa wersja wyposażona w DMZ (ustawione na serwer) oraz UPnP. SSH działa ftp nie. JAk mam włączone UPnP to nie mogę robić obejścia portów NATem


Na górę
 Wyświetl profil  
 
 Tytuł:
Post: wtorek, 14 lutego 2012, 19:03 
Offline
Użytkownik

Rejestracja: niedziela, 16 maja 2004, 21:32
Posty: 1203
Lokalizacja: Bieruń
Goldi pisze:
już ogarnąłem jak zobaczyłem jak się nazywają paczki to ręcznie to skonfigurowałem, ale dzięki za pomoc, teraz mam problem z dyn.pl :/

Nie wiem czemu cały czas mi wyskakuje invalid login attempt
wszystko skonfigurowałem tak jak powinno być a mimo to nie działa, sprawdzałem na kilku kontach i nie wiem czy to problem u mnie jest czy u nich. Mogę mieć jakieś porty po blokowane?? Mam liveboxa tego nowego, jest dość przyjazny bo serwer mój już widać jak wpisze zmienne IP i do ssh też się mogę podpiąć zdalnie ale nadal nie działa mi ez-ipupdate.

dziekuje za pomoc rikardo7 niestety nie udało się ogarnąć tego dns. Prawdopodobnie problem tkwi w modemie przez który się łączę (liveboxa) jakby ktoś wiedział z jakich portów korzysta klient ez-ipupdate to być może udało by mi się to jakoś ogarnąć. Ew. jak macie inne pomysły to piszcie, od strony konfiguracji jest wszystko dobrze sprawdzone przez rikardo7 i u niego na serwerze konfiguracja.


Zapomniałem jeszcze dodać że livebox to ta nowa wersja wyposażona w DMZ (ustawione na serwer) oraz UPnP. SSH działa ftp nie. JAk mam włączone UPnP to nie mogę robić obejścia portów NATem

Tak wszystko sie zgadza. Ta sama konfiguracja z ez-update u mnie dziala, ale ja mam modem w trybie bridge i interfejs ppp0, a u niego jest livebox jako router i interfejs eth0.


Na górę
 Wyświetl profil  
 
 Tytuł:
Post: wtorek, 14 lutego 2012, 19:54 
Offline
Honorowy Admin

Rejestracja: piątek, 5 lipca 2002, 17:30
Posty: 7800
Lokalizacja: Słupsk
Goldi pisze:
Prawdopodobnie problem tkwi w modemie przez który się łączę (liveboxa) jakby ktoś wiedział z jakich portów korzysta klient ez-ipupdate to być może udało by mi się to jakoś ogarnąć.

Ez-ipupdate nie będzie działał zza Liveboxa.

_________________
Obrazek Belfer.one.PL
Obrazek Audio Cafe


Na górę
 Wyświetl profil  
 
 Tytuł:
Post: środa, 15 lutego 2012, 01:48 
Offline

Rejestracja: poniedziałek, 22 sierpnia 2005, 00:38
Posty: 8
Lokalizacja: Katowice
no i ogarnąłem temat :D zainstalowałem klienta no-ip.pl i już wszystko działa bez najmniejszych problemów. Dzięki wszystkim za pomoc temat do zamknięcia.


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Wyświetl posty nie starsze niż:  Sortuj wg  
Nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 8 ] 

Strefa czasowa UTC+2godz.


Kto jest online

Użytkownicy przeglądający to forum: Obecnie na forum nie ma żadnego zarejestrowanego użytkownika i 11 gości


Nie możesz tworzyć nowych tematów
Nie możesz odpowiadać w tematach
Nie możesz zmieniać swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz dodawać załączników

Szukaj:
Przejdź do:  
cron
Technologię dostarcza phpBB® Forum Software © phpBB Group
Hosting: Compus-Net
RobertKonik.pl