Freesco, NND, CDN, EOS

http://www.freesco.pl
Dzisiaj jest wtorek, 27 czerwca 2017, 07:12

Strefa czasowa UTC+2godz.




Nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 22 ]  Przejdź na stronę 1, 2  Następna
Autor Wiadomość
Post: niedziela, 11 marca 2012, 19:57 
Offline

Rejestracja: środa, 2 stycznia 2008, 02:29
Posty: 49
Lokalizacja: Płock
Witam wszystkich, mam taki mały temat i zarazem problem. Mam postawiony routerek na nnd i fajnie śmiga ale nie potrzebuję by

działa całe 24H i pomyślałem o zadaniach crona by ustawić wyłączenie linuxa o 00:00. Crona zainstalowałem ale nie wiem co dalej,

strat się nie udaje, configa żadnego nie widzę tylko jakieś 4 folderki w /etc/

Proszę o jakaś pomoc z tym


Na górę
 Wyświetl profil  
 
 Tytuł:
Post: niedziela, 11 marca 2012, 20:01 
Offline
CDN Support

Rejestracja: środa, 12 lipca 2006, 14:46
Posty: 497
Lokalizacja: Sarnaki / Warszawa
wpisz w konsoli:
: [/] [] ()
crontab -e


Na górę
 Wyświetl profil  
 
 Tytuł:
Post: niedziela, 11 marca 2012, 20:05 
Offline

Rejestracja: środa, 2 stycznia 2008, 02:29
Posty: 49
Lokalizacja: Płock
Dzięki za szybką odp mam coś takiego


# DO NOT EDIT THIS FILE MANUALLY!! USE crontab -e INSTEAD.
#

# <minute> <hour> <day> <month> <dow> <command>


01 * * * * /usr/sbin/run-cron /etc/cron.hourly
02 00 * * * /usr/sbin/run-cron /etc/cron.daily
22 00 * * 0 /usr/sbin/run-cron /etc/cron.weekly
42 00 1 * * /usr/sbin/run-cron /etc/cron.monthly

Mało znam Crona mogę prosić o pomoc?.


Na górę
 Wyświetl profil  
 
 Tytuł:
Post: niedziela, 11 marca 2012, 20:29 
Offline
CDN Support

Rejestracja: środa, 12 lipca 2006, 14:46
Posty: 497
Lokalizacja: Sarnaki / Warszawa
używanie google nie boli.
http://pl.docs.pld-linux.org/uslugi_cron.html


Na górę
 Wyświetl profil  
 
 Tytuł:
Post: niedziela, 11 marca 2012, 20:35 
Offline

Rejestracja: środa, 2 stycznia 2008, 02:29
Posty: 49
Lokalizacja: Płock
Dzięki, ustawienia czasu to ok umiem a napisz jeszcze jak ruszyć tego crona na nnd. Jak daję komendę /etc/rc.d/crond start to wyskakuje [nieudane]


Na górę
 Wyświetl profil  
 
 Tytuł:
Post: niedziela, 11 marca 2012, 20:36 
Offline
CDN Support

Rejestracja: środa, 12 lipca 2006, 14:46
Posty: 497
Lokalizacja: Sarnaki / Warszawa
być może jest już uruchomiony, spróbuj zamiast start wpisać restart, nie jestem wróżką, podałeś za mało szczegółów.


Na górę
 Wyświetl profil  
 
 Tytuł:
Post: niedziela, 11 marca 2012, 20:46 
Offline

Rejestracja: środa, 2 stycznia 2008, 02:29
Posty: 49
Lokalizacja: Płock
Cron działa ale przepraszam za to co napiszę, nie wiem jak ma to wyglądać by system codziennie się wyłączał o 00:00 przeciesz gdzieś musi być chyba jakas komenda którą ma wykonać o tej godzinie, jakiś plik ze skryptem lub coś podobnego.


Na górę
 Wyświetl profil  
 
 Tytuł:
Post: niedziela, 11 marca 2012, 20:49 
Offline
CDN Support

Rejestracja: środa, 12 lipca 2006, 14:46
Posty: 497
Lokalizacja: Sarnaki / Warszawa
komenda odpowiedzialna za wyłączenie systemu to halt:
: [/] [] ()
/sbin/halt

tyle powinno Ci wystarczyć, resztę będziesz wiedział jak przeczytasz informacje zawarte w linku które zapodałem powyżej.


Na górę
 Wyświetl profil  
 
 Tytuł:
Post: niedziela, 11 marca 2012, 20:53 
Offline

Rejestracja: środa, 2 stycznia 2008, 02:29
Posty: 49
Lokalizacja: Płock
dzieki, tak to z tego linka to już czytałem wcześniej a co do komendy to działa ale system mi zatrzymuje wszystkie usługi ale nie wyłącza pc czy to normalne w nnd czy w biosie coś n ie tak mam ustawione?


Na górę
 Wyświetl profil  
 
 Tytuł:
Post: niedziela, 11 marca 2012, 21:36 
Offline
CDN Support

Rejestracja: środa, 12 lipca 2006, 14:46
Posty: 497
Lokalizacja: Sarnaki / Warszawa
dam se rękę uciąć że nawet nie probowałem wyszukać informacji na ten temat, nie będę prowadził Cię za rączkę, proszę użyj google! albo chociażby wyszukiwarki na forum, zapewne ten problem był poruszany!


Na górę
 Wyświetl profil  
 
 Tytuł:
Post: niedziela, 11 marca 2012, 21:42 
Offline

Rejestracja: środa, 2 stycznia 2008, 02:29
Posty: 49
Lokalizacja: Płock
Znalazłem takie info na ten temat
http://forum.freesco.pl/viewtopic.php?p ... a91e93a0bc

do /etc/rc.d/rc.modules dopisac /sbin/modprobe apm

Właśnie to sprawdzam. co do szukania to szukam, czytam, sprawdzam

Sprawdziłem i dodam tylko że to nie chodzi w nnd

Zrobiłem sobie folder /etc/cron.daily.off a w nim mam plik o nazwie "off" i "off.txt" w jednym i drugim mam

#!/bin/sh
/sbin/halt

a w crontab mam"
15 21 * * * /usr/sbin/run-cron /etc/cron.daily.off

i coś mi to nie chodzi.


Na górę
 Wyświetl profil  
 
 Tytuł:
Post: poniedziałek, 12 marca 2012, 01:20 
Offline
Honorowy Admin

Rejestracja: piątek, 5 lipca 2002, 17:30
Posty: 7798
Lokalizacja: Słupsk
Cytuj:
Sprawdziłem i dodam tylko że to nie chodzi w nnd

Słusznie. W NND nie ma APM ani ACPI, możesz zatrzymać system, ale nie możesz zatrzymać komputera. To jest system na router i ma pracować 24/7.

_________________
Obrazek Belfer.one.PL
Obrazek Audio Cafe


Na górę
 Wyświetl profil  
 
 Tytuł:
Post: poniedziałek, 12 marca 2012, 10:09 
Offline

Rejestracja: środa, 2 stycznia 2008, 02:29
Posty: 49
Lokalizacja: Płock
Cron już śmiga a co do wyłączenia pc z nnd to nie ma jakiejś opcji? a to co piszą ludzie na forum i niektórym działa?

Dobra daruje sobie to poweroff
Ustawie sobie cron by zrobił halt o godzinie 00:00 a wyłącznik czasowy elektroniczny wyłączy prąd o 00:05 i już potem tylko o 5:00 włączy prąd i router wstanie.


Na górę
 Wyświetl profil  
 
 Tytuł:
Post: poniedziałek, 12 marca 2012, 12:47 
Offline
Honorowy Admin

Rejestracja: piątek, 5 lipca 2002, 17:30
Posty: 7798
Lokalizacja: Słupsk
Z punktu widzenia oszczęðności na opłatach za energię elektryczną, takie wyłączanie jest bez znaczenia. Energia pobierana przez zwyczajny PC w trybie routera, bez intensywnego wykorzystania dysku, bez używania cd to jest jakieś może 10 zł miesięcznie. Zaś wiadomo, ze komputery najbardziej "nie lubią" wyłączania i włączania. Wtedy pobór energii jest największy, ryzyko uszkodzenia dysku zawsze też wtedy jest największe. Pracując z komputerami od kilkunastu lat wiem, ze częściej nawalają wyłączane pecety - stacje niż pracujące non stop routery. Niedawno nawalił mi serwer, który non stop chodził od 2002 roku, dysk w nim miał już 12 lat i to nie dysk został uszkodzony, ale nawalił wiatrak i zdechł procesor. Ponieważ i tak trzeba było wymienić maszynę na mocniejszą, to nie było sensu naprawiać, ale po wymianie procka mógł chodzić następne 10 lat.
Być może komuś działa poweroff, jeśli ma jakąś włąsną wersję jądra, a może którąś ze starszych, bo oficjalne NND od wielu lat nie ma APM, ani ACPI.
Cytuj:
Ustawie sobie cron by zrobił halt o godzinie 00:00 a wyłącznik czasowy elektroniczny wyłączy prąd o 00:05 i już potem tylko o 5:00 włączy prąd i router wstanie.

Pośrednio sam sobie wyjaśniłeś dlaczego tak jest.
Wyłączony router sam nie wstanie.

_________________
Obrazek Belfer.one.PL
Obrazek Audio Cafe


Na górę
 Wyświetl profil  
 
 Tytuł:
Post: poniedziałek, 12 marca 2012, 16:27 
Offline

Rejestracja: środa, 2 stycznia 2008, 02:29
Posty: 49
Lokalizacja: Płock
Dzięki za wytłumaczenie i wszystko rozumiem bawię się elektroniką itp. to rozumiem a co do podnoszenia pc to mi działa bo w biosie mam ustawione by codziennie o 5:00 się uruchamiał.
Routerek stoi u mnie w domu i ma tylko do obsługi 7 PC i kilka urządzeń w sieci. Neta używam w ciągu dnia do pracy a w nocy nie ma sensu by chodził. Z tym pobieraniem prądu też się zgodzę że mało to ciągnie ale to sobie sprawdzę jak podłączę miernik i sprawdzę ile prądu pobiera. Przy moich rachunkach za prąd 1000 zł co dwa miechy to warto i trochę spróbować zaoszczędzić.

Zobaczymy czy to nie będzie skórka za wyprawkę jak moje dwa PC w biurze mają po 1000W zasilacze.

Jeszcze raz dziękuje za odp.


Na górę
 Wyświetl profil  
 
 Tytuł:
Post: poniedziałek, 12 marca 2012, 23:01 
Offline
MODERATOR

Rejestracja: czwartek, 11 lipca 2002, 10:46
Posty: 1551
Lokalizacja: Szczecin
pomier pisze:
Przy moich rachunkach za prąd 1000 zł co dwa miechy to warto i trochę spróbować zaoszczędzić.

Ogrzewasz dom prądem czy co?

_________________
Zawodowo zajmuję się tym: okna Szczecin


Na górę
 Wyświetl profil  
 
 Tytuł:
Post: wtorek, 13 marca 2012, 09:26 
Offline
MODERATOR

Rejestracja: sobota, 30 lipca 2005, 14:08
Posty: 3984
Lokalizacja: Rzeszów
Na 7 osob spokojnie wystarczy to: http://www.cyberbajt.pl/produkt/2985/ i nic nie bedziesz musial wylaczac.

_________________
FAQ dla NND: http://nnd-linux.pl/faq.php
Doswiadczenie, to cos, co zdobywasz tuz po chwili w ktorej go potrzebowales.


Na górę
 Wyświetl profil  
 
 Tytuł:
Post: wtorek, 13 marca 2012, 09:34 
Offline

Rejestracja: środa, 2 stycznia 2008, 02:29
Posty: 49
Lokalizacja: Płock
nie nie ogrzewam domu prądem ale mam wszystko na prąd po za ogrzewaniem. Fajne to urządzenie ale niestety jak tam mam podłączyć neta? musiał bym jeszcze stawiać modem a u siebie mam poto postawiony pc jako router by było połączenie z netem stabilne. Mam netje 20 mb i to hotspot co dali to straszne jest, teraz wszystko śmiga i się nie wiesza.

To jest ciekawe http://allegro.pl/mikrotik-routerboard- ... 87582.html ma port usb tylko ciekawe czy podłączony modem po usb da się skonfigurować?


Na górę
 Wyświetl profil  
 
 Tytuł:
Post: wtorek, 13 marca 2012, 10:07 
Offline
Honorowy Admin

Rejestracja: piątek, 5 lipca 2002, 17:30
Posty: 7798
Lokalizacja: Słupsk
Od lat staramy się zniechęcać do używania modemów USB. Te modemy od początku nie były dobrym rozwiązaniem. Jednak w 2004 roku modemy z wejściem ethernetowym były drogie, a dziś są to grosze.
Zgadzam się, że jeśli NND ma być typowym routerem to można zastosować Mikrotika. Można też jakiś inny gotowy router. NND owszem, ale tylko wtedy, jeśłi sobie przygotowujesz jakieś rozwiązania potrzebne ci, a niedostępne w standardowym routerze. Choć akurat Mikrotik ma naprawdę spore możliwości.

_________________
Obrazek Belfer.one.PL
Obrazek Audio Cafe


Na górę
 Wyświetl profil  
 
 Tytuł:
Post: wtorek, 13 marca 2012, 11:52 
Offline

Rejestracja: środa, 2 stycznia 2008, 02:29
Posty: 49
Lokalizacja: Płock
wszystko fajnie ale ten router służy mi jeszcze jako dysk sieciowy oraz mam na niego ustawione beckup z laptopów. Tego zwykły router nie potrafi.


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Wyświetl posty nie starsze niż:  Sortuj wg  
Nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 22 ]  Przejdź na stronę 1, 2  Następna

Strefa czasowa UTC+2godz.


Kto jest online

Użytkownicy przeglądający to forum: Google [Bot] i 2 gości


Nie możesz tworzyć nowych tematów
Nie możesz odpowiadać w tematach
Nie możesz zmieniać swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz dodawać załączników

Szukaj:
Przejdź do:  
cron
Technologię dostarcza phpBB® Forum Software © phpBB Group
Hosting: Compus-Net
RobertKonik.pl