Freesco, NND, CDN, EOS

http://www.freesco.pl
Dzisiaj jest piątek, 20 października 2017, 07:07

Strefa czasowa UTC+2godz.




Nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 14 ] 
Autor Wiadomość
 Tytuł: wynik net_conf
Post: niedziela, 29 lipca 2012, 13:24 
Offline
Użytkownik

Rejestracja: piątek, 24 września 2004, 09:17
Posty: 299
Lokalizacja: 52°01' N 15°26' E
Witam, gdzie zapisuje się wynik konfiguracji z pliku net_conf ? Po restarcie serwera (prąd się skończył) serwer uruchamia mi dodatkowe eth0-2 chcę je wyciąć bez ponownej konfiguracji. Pozdrawiam ...

_________________
Obrazek

lepiej być znanym pijakiem
niż anonimowym alkoholikiem ...


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: niedziela, 29 lipca 2012, 14:31 
Offline
Użytkownik

Rejestracja: niedziela, 16 maja 2004, 21:32
Posty: 1202
Lokalizacja: Bieruń
Kszych pisze:
Witam, gdzie zapisuje się wynik konfiguracji z pliku net_conf ? Po restarcie serwera (prąd się skończył) serwer uruchamia mi dodatkowe eth0-2 chcę je wyciąć bez ponownej konfiguracji. Pozdrawiam ...

No chyba raczej nie możliwe aby odpalały się dwa razy eth0-2, ale wszystkie eth, sa zapisywane w /etc/network/internal


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: niedziela, 29 lipca 2012, 15:09 
Offline
Użytkownik

Rejestracja: piątek, 24 września 2004, 09:17
Posty: 299
Lokalizacja: 52°01' N 15°26' E
rikardo7 pisze:
No chyba raczej nie możliwe aby odpalały się dwa razy eth0-2, ale wszystkie eth, sa zapisywane w /etc/network/internal


ifconfig -a

eth0 Link encap:Ethernet HWaddr 00:0B:CD:1B:43:41
inet addr:83.16.211.20 Bcast:83.16.211.23 Mask:255.255.255.248
UP BROADCAST RUNNING MULTICAST MTU:1500 Metric:1
RX packets:7991952 errors:0 dropped:0 overruns:0 frame:0
TX packets:6485080 errors:0 dropped:0 overruns:0 carrier:0
collisions:0 txqueuelen:1000
Interrupt:30

eth0:2 Link encap:Ethernet HWaddr 00:0B:CD:1B:43:41
inet addr:83.16.211.18 Bcast:83.16.211.23 Mask:255.255.255.248
UP BROADCAST RUNNING MULTICAST MTU:1500 Metric:1
Interrupt:30

eth1 Link encap:Ethernet HWaddr 00:0B:CD:1B:4B:F7
inet addr:192.168.10.1 Bcast:192.168.10.255 Mask:255.255.255.0
UP BROADCAST RUNNING MULTICAST MTU:1500 Metric:1
RX packets:7539914 errors:0 dropped:0 overruns:0 frame:0
TX packets:8561038 errors:0 dropped:0 overruns:0 carrier:0
collisions:0 txqueuelen:1000
Interrupt:29

lo Link encap:Local Loopback
inet addr:127.0.0.1 Mask:255.0.0.0
UP LOOPBACK RUNNING MTU:16436 Metric:1
RX packets:7234 errors:0 dropped:0 overruns:0 frame:0
TX packets:7234 errors:0 dropped:0 overruns:0 carrier:0
collisions:0 txqueuelen:0

myślę o eth0:2 przez to poleciała mi kontrola arp (MAC+IP) - nie bardzo wiem gdzie to wyciąć, a nie chcę przeprowadzać konfiguracji od początku przy niestandardowych sterownikach kart sieciowych ...

_________________
Obrazek

lepiej być znanym pijakiem
niż anonimowym alkoholikiem ...


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: niedziela, 29 lipca 2012, 17:50 
Offline
Honorowy Admin

Rejestracja: piątek, 5 lipca 2002, 17:30
Posty: 7799
Lokalizacja: Słupsk
w /etc/network tworzą się skrypty startowe odpowiedzialne za budowanie interfejsów i ustawień sieci.

_________________
Obrazek Belfer.one.PL
Obrazek Audio Cafe


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: niedziela, 29 lipca 2012, 18:25 
Offline
Użytkownik

Rejestracja: piątek, 24 września 2004, 09:17
Posty: 299
Lokalizacja: 52°01' N 15°26' E
Maciek pisze:
w /etc/network tworzą się skrypty startowe odpowiedzialne za budowanie interfejsów i ustawień sieci.


To wiem, oba (external - rc.dsl, internal - eth1) są poprawne. Skąd wziął się eth0-2 z ip 83.16.211.18 ?

_________________
Obrazek

lepiej być znanym pijakiem
niż anonimowym alkoholikiem ...


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: niedziela, 29 lipca 2012, 20:38 
Offline
MODERATOR

Rejestracja: środa, 24 października 2007, 15:30
Posty: 329
Lokalizacja: Sadowne
Kolega postawił sobie alias na karcie sieciowej.
Możliwe, że dodał taki wpis w rc.local lub innym skrypcie.

_________________
Polska Grupa Freesco
medhost - Kompleksowe rozwiązania informatyczne
Przychodnia Optima Koszarska Rudnicka


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: poniedziałek, 30 lipca 2012, 07:56 
Offline
Użytkownik

Rejestracja: piątek, 24 września 2004, 09:17
Posty: 299
Lokalizacja: 52°01' N 15°26' E
Saturas pisze:
Możliwe, że dodał taki wpis w rc.local lub innym skrypcie.


Błędne przydzielenie kamerze zewnętrznego adresu IP to przyczyna problemu :) , thx za zainteresowanie ...

_________________
Obrazek

lepiej być znanym pijakiem
niż anonimowym alkoholikiem ...


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: poniedziałek, 30 lipca 2012, 20:46 
Offline
Użytkownik

Rejestracja: niedziela, 16 maja 2004, 21:32
Posty: 1202
Lokalizacja: Bieruń
Kszych pisze:
rikardo7 pisze:
No chyba raczej nie możliwe aby odpalały się dwa razy eth0-2, ale wszystkie eth, sa zapisywane w /etc/network/internal


ifconfig -a

eth0 Link encap:Ethernet HWaddr 00:0B:CD:1B:43:41
inet addr:83.16.211.20 Bcast:83.16.211.23 Mask:255.255.255.248
UP BROADCAST RUNNING MULTICAST MTU:1500 Metric:1
RX packets:7991952 errors:0 dropped:0 overruns:0 frame:0
TX packets:6485080 errors:0 dropped:0 overruns:0 carrier:0
collisions:0 txqueuelen:1000
Interrupt:30

eth0:2 Link encap:Ethernet HWaddr 00:0B:CD:1B:43:41
inet addr:83.16.211.18 Bcast:83.16.211.23 Mask:255.255.255.248
UP BROADCAST RUNNING MULTICAST MTU:1500 Metric:1
Interrupt:30

eth1 Link encap:Ethernet HWaddr 00:0B:CD:1B:4B:F7
inet addr:192.168.10.1 Bcast:192.168.10.255 Mask:255.255.255.0
UP BROADCAST RUNNING MULTICAST MTU:1500 Metric:1
RX packets:7539914 errors:0 dropped:0 overruns:0 frame:0
TX packets:8561038 errors:0 dropped:0 overruns:0 carrier:0
collisions:0 txqueuelen:1000
Interrupt:29

lo Link encap:Local Loopback
inet addr:127.0.0.1 Mask:255.0.0.0
UP LOOPBACK RUNNING MTU:16436 Metric:1
RX packets:7234 errors:0 dropped:0 overruns:0 frame:0
TX packets:7234 errors:0 dropped:0 overruns:0 carrier:0
collisions:0 txqueuelen:0

myślę o eth0:2 przez to poleciała mi kontrola arp (MAC+IP) - nie bardzo wiem gdzie to wyciąć, a nie chcę przeprowadzać konfiguracji od początku przy niestandardowych sterownikach kart sieciowych ...

No to Saturas odpowiedzial juz,ale "eth0-2" to nie to samo co "eth0:2"


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: wtorek, 31 lipca 2012, 07:30 
Offline
Użytkownik

Rejestracja: piątek, 24 września 2004, 09:17
Posty: 299
Lokalizacja: 52°01' N 15°26' E
rikardo7 pisze:
No to Saturas odpowiedzial juz,ale "eth0-2" to nie to samo co "eth0:2"


Oczywiście. Generalnie szukam przyczyny braku działania przycinania MAC adresów/IP przez ARPa (skrypt NND 0.1 Zciech). Działał bezproblemowo latami. Po awarii zasilania padł serwer Prolianta HP, został wymieniony na prawie identyczny. Wymiana obu dysków (RAID) i maszyna ruszyła na starym konfigu. Niestety po jakimś czasie zauważyłem że serwer nie odrzuca obcych IP/MAC Szukając przyczyny dotarłem do tego eth0:2 niestety to była błędna diagnoza problemu. Stąd pytanie gdzie zapisują się uzyskane dane z net_config.
Po uruchomieniu serwer wywala błąd ze wskazaniem na:
/lib/modules/2.4.32.12nnd/kernel/drivers/net/8139op.o- myślę że to błędny sterownik od karty sieciowej. W/g zapisu z logu kernel moje karty to 2x eth0: Tigon3 a zapis w rc.conf to potwierdza:
MODULES=(eth0 !ide-scsi tg3 ip_tables ip_nat_ftp ip_nat_irc iptable_nat ip_conntrack ip_conntrack_ftp ip_conntrack_irc)
Wpisy w rc.local, etc/network/ rc.conf nic nie wnoszą. Skąd więc błąd dot. 8139op.o i brak przycinania arp`a. Thx za zainteresowanie ...

_________________
Obrazek

lepiej być znanym pijakiem
niż anonimowym alkoholikiem ...


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: wtorek, 31 lipca 2012, 09:56 
Offline
Honorowy Admin

Rejestracja: piątek, 5 lipca 2002, 17:30
Posty: 7799
Lokalizacja: Słupsk
Cytuj:
Skąd więc błąd dot. 8139op.o

W standardowym NND jest jedynie moduł 8139cp i 8139too.
Jeśli masz karty na module tg3, bo zmieniłeś sprzęt i konfigurację, to przede wszystkim należy wykonać polecenie depmod -a, aby upewnić się co do istoty błędu, o którym piszesz. Jeśli uaktualnisz zależności modułów i błąd dalej będzie, to zapewne kiedyś ktoś wpisał ładowanie się modułu do jakiegoś innego pliku z /etc/rc.d i będziesz musiał to znaleźć.

_________________
Obrazek Belfer.one.PL
Obrazek Audio Cafe


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: wtorek, 31 lipca 2012, 22:06 
Offline
Użytkownik

Rejestracja: niedziela, 16 maja 2004, 21:32
Posty: 1202
Lokalizacja: Bieruń
odpal nnd_conf i zrób samą konfiguracje kart sieciowych, sprawdzając wcześniej co to za katy, pamietaj aby podczas konfiguracji był zaznaczony 1 sterownik dla kazdej karty, i konfiguracje kart możesz robić do skutku nie zmieniając innych ustawień


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: środa, 1 sierpnia 2012, 12:21 
Offline
Użytkownik

Rejestracja: piątek, 24 września 2004, 09:17
Posty: 299
Lokalizacja: 52°01' N 15°26' E
rikardo7 pisze:
odpal nnd_conf i zrób samą konfiguracje kart sieciowych, sprawdzając wcześniej co to za katy, pamietaj aby podczas konfiguracji był zaznaczony 1 sterownik dla kazdej karty, i konfiguracje kart możesz robić do skutku nie zmieniając innych ustawień


Jak wspominałem karty w/g var/log/kernel to najprawdopodobniej Tigon3:

Jul 27 04:49:55 saturn kernel: eth0: Tigon3 [partno(233615-001) rev 0105 PHY(5701)] (PCI:66MHz:64-bit) 10/100/1000BaseT Ethernet 00
Jul 27 04:49:55 saturn kernel: eth0: RXcsums[1] LinkChgREG[0] MIirq[0] ASF[0] Split[0] WireSpeed[1] TSOcap[0]
Jul 27 04:49:55 saturn kernel: eth0: dma_rwctrl[76ff000f]
Jul 27 04:49:55 saturn kernel: eth1: Tigon3 [partno(233615-001) rev 0105 PHY(5701)] (PCI:66MHz:64-bit) 10/100/1000BaseT Ethernet 00
Jul 27 04:49:55 saturn kernel: eth1: RXcsums[1] LinkChgREG[0] MIirq[0] ASF[0] Split[0] WireSpeed[1] TSOcap[0]

W rc.conf MODULES= tg3
Niestety przy próbie aktualizacji kart sieciowych net_conf nie ma takiej karty w polach wyboru, za to pierwsza zaznaczona jest błędnie 8139cp. Przejrzałem plik usr/sbin/net_conf i po jego zawartości dotarłem do etc/modules.conf , a w nim taki knyft:
alias eth0 8139cp

Pytanie:
-który w ustawieniach kart sieciowych (net_conf) odpowiada karcie Tigon3 (tg3),
-czy w rc.conf MODULES powinien zawierać jeden wpis odnośnie karty sieciowej (tg3) czy dwa razy tg3 ?,
-jaka powinna być zawartość pliku modules.conf,
Thx za porady, pozdrawiam ...

_________________
Obrazek

lepiej być znanym pijakiem
niż anonimowym alkoholikiem ...


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: czwartek, 2 sierpnia 2012, 21:22 
Offline
Użytkownik

Rejestracja: niedziela, 16 maja 2004, 21:32
Posty: 1202
Lokalizacja: Bieruń
W modules.conf:
Cytuj:
#
# /etc/modules.conf
#
alians eth0 e1000

i w rc.conf w sekcji MODULES
Cytuj:
MODULES=(eth0 !ide-scsi ip_tables ip_nat_ftp ip_nat_irc iptable_nat ip_conntrack ip_conntrack_ftp ip_conntrack_irc e1000)

Tak jest u mnie na wirtualce z NND "e1000" to sterownik do kart, obie sa jednakowe, nie wiem czy gdzies jeszcze siecos zapisuje bo juz jakis czas nie mam NND


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: piątek, 3 sierpnia 2012, 06:53 
Offline
Użytkownik

Rejestracja: piątek, 24 września 2004, 09:17
Posty: 299
Lokalizacja: 52°01' N 15°26' E
rikardo7 pisze:
W modules.conf:
ciach ...


thx
Edit:
Niestety, po podmianie alians eth0 tg3 w modules.conf i restarcie wywala komunikat:
Note: /etc/modules.conf is more recent than /lib/modules/2.4.32-12nnd/modules.dep
Najchętniej skonfigurowałbym ponownie karty sieciowe niestety jak już wspominałem Tigon3 nie występuje wśród dostępnych, choć przecież serwer zestawia połączenie z internetem.

_________________
Obrazek

lepiej być znanym pijakiem
niż anonimowym alkoholikiem ...


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Wyświetl posty nie starsze niż:  Sortuj wg  
Nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 14 ] 

Strefa czasowa UTC+2godz.


Kto jest online

Użytkownicy przeglądający to forum: Obecnie na forum nie ma żadnego zarejestrowanego użytkownika i 1 gość


Nie możesz tworzyć nowych tematów
Nie możesz odpowiadać w tematach
Nie możesz zmieniać swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz dodawać załączników

Szukaj:
Przejdź do:  
cron
Technologię dostarcza phpBB® Forum Software © phpBB Group
Hosting: Compus-Net
RobertKonik.pl