Freesco, NND, CDN, EOS

http://www.freesco.pl
Dzisiaj jest poniedziałek, 23 października 2017, 15:32

Strefa czasowa UTC+2godz.




Nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 21 ]  Przejdź na stronę 1, 2  Następna
Autor Wiadomość
Post: wtorek, 21 sierpnia 2012, 09:12 
Offline
Użytkownik

Rejestracja: czwartek, 4 sierpnia 2005, 14:57
Posty: 338
Lokalizacja: Nowy Sącz
W najbliższym czasie chciałbym wymienić kartę sieciową w swoim serwerze. Wymiana podyktowana jest tym, iż obecna karta sieciowa, która podłączona jest do modemu ma prędkość jedynie 10 mbit i powoli zaczyna nie wystarczać. Jak bezboleśnie przeprowadzić proces wymiany karty sieciowej? Z jakim chipsetem karty sieciowej NND najlepiej sobie poradzi? Obejdzie się bez ponownej konfiguracji nndconf?

Obecne posiadam takie karty sieciowe w swoim serwerze:
: [/] [] ()
00:03.0 Ethernet controller: Silicon Integrated Systems [SiS] SiS900 10/100 Ethernet (rev 90)
00:0d.0 Ethernet controller: Realtek Semiconductor Co., Ltd. RTL-8029(AS)

_________________
www.lan14.net


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: wtorek, 21 sierpnia 2012, 11:52 
Offline
Użytkownik

Rejestracja: niedziela, 16 maja 2004, 21:32
Posty: 1202
Lokalizacja: Bieruń
załóż jakas z chipem realteka 8139, lub z chipem intela, a bez rekonfiguraci kart sie nie obejdzie, w nndconf jest opcja do konfiguracji tylko kart.


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: wtorek, 21 sierpnia 2012, 12:14 
Offline
Użytkownik

Rejestracja: czwartek, 4 sierpnia 2005, 14:57
Posty: 338
Lokalizacja: Nowy Sącz
A myśląc przyszłościowo i chcąc założyć gigabitową kartę sieciową to rodzi się pytanie czy NND obsługuje takie karty? Jeśli tak, to na które chipsety najlepiej zwrócić uwagę?

_________________
www.lan14.net


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: wtorek, 21 sierpnia 2012, 13:24 
Offline
Użytkownik

Rejestracja: niedziela, 16 maja 2004, 21:32
Posty: 1202
Lokalizacja: Bieruń
obsluguje, mozesz sprawdzic w net_conf napewno 3com, intela resztę będziesz musiał sam sprawdzić, bo ja już nie mam NND.


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: wtorek, 21 sierpnia 2012, 13:29 
Offline
Użytkownik

Rejestracja: czwartek, 4 sierpnia 2005, 14:57
Posty: 338
Lokalizacja: Nowy Sącz
Myślałem o czymś takim: http://www.x-kom.pl/p/7348-karta-siecio ... mbit.html#

_________________
www.lan14.net


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: wtorek, 21 sierpnia 2012, 13:53 
Offline
Użytkownik

Rejestracja: niedziela, 16 maja 2004, 21:32
Posty: 1202
Lokalizacja: Bieruń
Luc3k pisze:

TU masz to samo i taniej.Intelowskie chipsety powinny isc na "e1000"


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: wtorek, 21 sierpnia 2012, 14:14 
Offline
Użytkownik

Rejestracja: czwartek, 4 sierpnia 2005, 14:57
Posty: 338
Lokalizacja: Nowy Sącz
O super, dzięki za namiar.
e1000 powiadasz... Zastanawiam się tylko czy w NND 0.1 (bo takowe posiadam) będzie taki moduł/sterownik.

_________________
www.lan14.net


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: wtorek, 21 sierpnia 2012, 14:16 
Offline
Użytkownik

Rejestracja: niedziela, 16 maja 2004, 21:32
Posty: 1202
Lokalizacja: Bieruń
Luc3k pisze:
O super, dzięki za namiar.
e1000 powiadasz... Zastanawiam się tylko czy w NND 0.1 (bo takowe posiadam) będzie taki moduł/sterownik.

sprawdz, wpisz net_conf i wybierz karty i przejrzysz jakie są stery później dasz anuluj


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: wtorek, 21 sierpnia 2012, 14:22 
Offline
Użytkownik

Rejestracja: czwartek, 4 sierpnia 2005, 14:57
Posty: 338
Lokalizacja: Nowy Sącz
Zgadza się, jest e1000. Dzięki.

_________________
www.lan14.net


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: wtorek, 21 sierpnia 2012, 16:22 
Offline
Honorowy Admin

Rejestracja: piątek, 5 lipca 2002, 17:30
Posty: 7799
Lokalizacja: Słupsk
Luc3k pisze:
O super, dzięki za namiar.
e1000 powiadasz... Zastanawiam się tylko czy w NND 0.1 (bo takowe posiadam) będzie taki moduł/sterownik.

Lubisz kłopoty?
A po za tym, nie - nie będzie.

_________________
Obrazek Belfer.one.PL
Obrazek Audio Cafe


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: wtorek, 21 sierpnia 2012, 16:50 
Offline
Użytkownik

Rejestracja: czwartek, 4 sierpnia 2005, 14:57
Posty: 338
Lokalizacja: Nowy Sącz
Maciek pisze:
Lubisz kłopoty?
A po za tym, nie - nie będzie.

Dlaczego kłopoty?

_________________
www.lan14.net


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: wtorek, 21 sierpnia 2012, 19:05 
Offline
Honorowy Admin

Rejestracja: piątek, 5 lipca 2002, 17:30
Posty: 7799
Lokalizacja: Słupsk
A jak myślisz?
Po co od 2004 do 2008 było rozwijane NND? Dlatego, ze się paru chłopców nudziło i nie mieli co robić?
Ostatnia wersja dostępna na serwerach to 0.2.4. Było w sumie 5 wersji, niektóre prawie bez żadnych zmian a tylko z poprawkami. Jak myślisz, po co te poprawki? Dla jaj?
Jeśli jeszcze twój serwer jest twój, to tylko kwestia szczęścia i przypadku.

_________________
Obrazek Belfer.one.PL
Obrazek Audio Cafe


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: środa, 22 sierpnia 2012, 12:19 
Offline
Użytkownik

Rejestracja: czwartek, 4 sierpnia 2005, 14:57
Posty: 338
Lokalizacja: Nowy Sącz
Nie bardzo rozumiem jak to wszystko o czym napisałeś ma się do wymiany karty sieciowej. I po co te nerwy? Mi zależy jedynie na bezbolesnej wymianie karty sieciowej na szybszą.

Maciek pisze:
A po za tym, nie - nie będzie.

Jest.

_________________
www.lan14.net


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: środa, 22 sierpnia 2012, 12:46 
Offline
Użytkownik

Rejestracja: niedziela, 16 maja 2004, 21:32
Posty: 1202
Lokalizacja: Bieruń
Luc3k pisze:
Nie bardzo rozumiem jak to wszystko o czym napisałeś ma się do wymiany karty sieciowej. I po co te nerwy? Mi zależy jedynie na bezbolesnej wymianie karty sieciowej na szybszą.

Obawiam sie ze Maciek ma troche racji, spróbuj wrzycic jakas karte na realteku "RTL8139C". w NND 1.0 jest chyba jajo 2.0 lub 2.2 możesz mieć problemy, narazie nie przesadzaj z ta gigowka.


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: środa, 22 sierpnia 2012, 13:59 
Offline
Użytkownik

Rejestracja: czwartek, 4 sierpnia 2005, 14:57
Posty: 338
Lokalizacja: Nowy Sącz
W tej wersji, którą ja mam zainstalowaną jest takie jajo: Linux 2.4.32-12nnd #1 SMP nie kwi 8 23:10:25 BST 2007 i686 unknown unknown GNU/Linux

_________________
www.lan14.net


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: środa, 22 sierpnia 2012, 14:58 
Offline
Użytkownik

Rejestracja: niedziela, 16 maja 2004, 21:32
Posty: 1202
Lokalizacja: Bieruń
Luc3k pisze:
W tej wersji, którą ja mam zainstalowaną jest takie jajo: Linux 2.4.32-12nnd #1 SMP nie kwi 8 23:10:25 BST 2007 i686 unknown unknown GNU/Linux

Wiec nie jest to wer. 1.0, jest to wer. 0.2.2, wiec chyba spokojnie możesz zrobić aktualizacje do najnowszej wersji, jak dawno tego nie robiłeś, to pamiętaj ze zmieniły się adresy z repo.
EDIT
Zresztą według mnie zawsze możesz wsadzić kartę 1Gb i sprawdzić czy załadują się moduły, zawsze można powrócić do działającej karty.


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: środa, 22 sierpnia 2012, 18:38 
Offline
Użytkownik

Rejestracja: czwartek, 4 sierpnia 2005, 14:57
Posty: 338
Lokalizacja: Nowy Sącz
Z tego co pamiętam to w momencie instalowania NND na swoim serwerze to wersja 0.2 nie była jeszcze dostępna, dlatego też opisałem w poście powyżej, że posiadam wersję 0.1.

_________________
www.lan14.net


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: piątek, 31 sierpnia 2012, 11:37 
Offline
Użytkownik

Rejestracja: czwartek, 4 sierpnia 2005, 14:57
Posty: 338
Lokalizacja: Nowy Sącz
rikardo7 pisze:
Luc3k pisze:
W tej wersji, którą ja mam zainstalowaną jest takie jajo: Linux 2.4.32-12nnd #1 SMP nie kwi 8 23:10:25 BST 2007 i686 unknown unknown GNU/Linux

Wiec nie jest to wer. 1.0, jest to wer. 0.2.2, wiec chyba spokojnie możesz zrobić aktualizacje do najnowszej wersji, jak dawno tego nie robiłeś, to pamiętaj ze zmieniły się adresy z repo.
EDIT
Zresztą według mnie zawsze możesz wsadzić kartę 1Gb i sprawdzić czy załadują się moduły, zawsze można powrócić do działającej karty.

Znalazłem kartę D-linka 530TX. Jaki moduł należy załadować w nndconf do tej karty?

_________________
www.lan14.net


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: piątek, 31 sierpnia 2012, 16:00 
Offline
Honorowy Admin

Rejestracja: piątek, 5 lipca 2002, 17:30
Posty: 7799
Lokalizacja: Słupsk
To jeszcze poszukaj sobie na jakim chipie chodzi.

_________________
Obrazek Belfer.one.PL
Obrazek Audio Cafe


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: poniedziałek, 17 marca 2014, 20:13 
Offline
Użytkownik

Rejestracja: czwartek, 4 sierpnia 2005, 14:57
Posty: 338
Lokalizacja: Nowy Sącz
rikardo7 pisze:
załóż jakas z chipem realteka 8139, lub z chipem intela, a bez rekonfiguraci kart sie nie obejdzie, w nndconf jest opcja do konfiguracji tylko kart.

Walczę od dwóch dni z 8139D. Przekonfigurowałem net_confem, ale po restarcie wszystko się wysypuje. Moduł 8139too nie ładuje się poprawnie: 'no such device'.
Po wykonaniu lspci nie wyświetla mi w ogóle nowo założonej karty. Wydaje mi się, że nawet jeżeli karta nie jest jeszcze w systemie skonfigurowana to po włożeniu jej do slotu PCI i wydaniu komendy lspci powinna być wyświetlona.

_________________
www.lan14.net


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Wyświetl posty nie starsze niż:  Sortuj wg  
Nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 21 ]  Przejdź na stronę 1, 2  Następna

Strefa czasowa UTC+2godz.


Kto jest online

Użytkownicy przeglądający to forum: Obecnie na forum nie ma żadnego zarejestrowanego użytkownika i 1 gość


Nie możesz tworzyć nowych tematów
Nie możesz odpowiadać w tematach
Nie możesz zmieniać swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz dodawać załączników

Szukaj:
Przejdź do:  
cron
Technologię dostarcza phpBB® Forum Software © phpBB Group
Hosting: Compus-Net
RobertKonik.pl