Freesco, NND, CDN, EOS

http://www.freesco.pl
Dzisiaj jest środa, 28 czerwca 2017, 00:40

Strefa czasowa UTC+2godz.




Nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 13 ] 
Autor Wiadomość
Post: środa, 27 marca 2013, 14:48 
Offline

Rejestracja: sobota, 24 lipca 2004, 15:51
Posty: 55
Witam

Posiadam sieć o adresacji 192.168.0.1 w tym skonfigurowany cups pod drukarkę sieciową, wszystko chodzi bez żadnych problemów. Teraz podłączyłem router do tej sieci (Wan) gdzie komputery posiadają adresy IP 192.168.1.100 itd. Router przyznaje adresy przez DHCP.
Z komputerów podłączonych do routera nie idzie nic wydrukować oraz wejść na 192.168.0.1:631.
Co mam zrobić żeby to ruszyło.

Pozdrawiam


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: środa, 27 marca 2013, 19:55 
Offline
Honorowy Admin

Rejestracja: piątek, 5 lipca 2002, 17:30
Posty: 7798
Lokalizacja: Słupsk
Z sieci nadrzędnej do podrzędnej masz po drodze router, on jest bramą i nie puszcza ruchu WAN - router - LAN, to prawidłowe. Z tego co piszesz, wynika, ze nie potrzebujesz routera. Wywal go i wszystko będzie działać.

_________________
Obrazek Belfer.one.PL
Obrazek Audio Cafe


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: środa, 27 marca 2013, 20:04 
Offline

Rejestracja: sobota, 24 lipca 2004, 15:51
Posty: 55
Problem w tym że go potrzebuję , np.jeżeli ktoś przychodzi z laptopem to nie muszę wpisywać w NND żadnych mac nr. (ARP) żeby udostępnić net :)
Tak jak piszesz miałem wcześniej na AP, ale poco dostawiać dodatkowe urządzenie.
W sieci podrzędnej mam WAN-router-WLan


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: środa, 27 marca 2013, 22:33 
Offline
Honorowy Admin

Rejestracja: piątek, 5 lipca 2002, 17:30
Posty: 7798
Lokalizacja: Słupsk
Jestem zwolennikiem zasady KISS (Keep It Simple Stupid).
Wyjaśnij dokładniej po co ci ten router. Czym różnią się sieci nadrzędna i podrzędna? Na razie wiem, ze są to zakresy prywatne klasy C. A dlaczego nie może być to jedna sieć? Różne rodziny, różne firmy? A jeśli to dlaczego mają wszyscy z jednej drukarki drukować?
Nie pytam z ciekawości, ale sens struktury sieci zależy od potrzeb.

_________________
Obrazek Belfer.one.PL
Obrazek Audio Cafe


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: czwartek, 28 marca 2013, 10:38 
Offline
Użytkownik

Rejestracja: niedziela, 16 maja 2004, 21:32
Posty: 1202
Lokalizacja: Bieruń
Cytuj:
Z sieci nadrzędnej do podrzędnej masz po drodze router, on jest bramą i nie puszcza ruchu WAN - router - LAN, to prawidłowe. Z tego co piszesz, wynika, ze nie potrzebujesz routera. Wywal go i wszystko będzie działać.

I tu się Maćku z tobą nie zgodzę, albo je źle rozumie to podłączenie V1000, albo Ty, ja używam w swojej sieci dla userów tp-lika543g i takiego problemu nie zauważyłem, np. nam adresacje 192.168.2.0/24 u usera 192.168.100.0/24 majac np. IP=192.168.100.101 bez problemu otworze WWW na 192.168.2.1:200, nie wiem jak się konfiguruje cups-a, ale www na innych portach niż standardowe działają bez problemu. W dobie laptopów i smart-fonów, bez routera to user nie bardzo żyje, a myślę ze V1000 w ten właśnie sposób podłączył ten routerek.
EDIT
A moze sie myle.:-)


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: czwartek, 28 marca 2013, 11:37 
Offline
Honorowy Admin

Rejestracja: piątek, 5 lipca 2002, 17:30
Posty: 7798
Lokalizacja: Słupsk
Chyba się mylisz. ;)
Załóżmy taki schemat sieci:
Internet - router (192.168.2.1) - sieć LAN 1 - router (192.168.100.1) - sieć LAN 2
Owszem, z sieci LAN 2 można zobaczyć usługi i komputery w sieci LAN 1, ale odwrotnie już nie. Czy będzie działał CUPS z drukarki w LAN1 do LAN 2? Nie próbowałem, ale mam obawy, że nie, bo zwykle potrzebna jest komunikacja dwustronna. W przypadku CUPS z sieci LAN 2 na komputery w sieci LAN 1 na pewno działać nie będzie, bo na routerze jest maskarada.

_________________
Obrazek Belfer.one.PL
Obrazek Audio Cafe


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: czwartek, 28 marca 2013, 11:46 
Offline

Rejestracja: sobota, 24 lipca 2004, 15:51
Posty: 55
Tak jak piszesz rikardo7 ja tak samo z sieci podrzędnej (router Wan) 192.168.1.1/24 bez problemu otwieram putty,winboxa,WinSCP itp. i to wszystko jest na adresach w sieci narzędnej 192.168.0.1/24
Problem mam jedynie z cupsem


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: czwartek, 28 marca 2013, 12:18 
Offline

Rejestracja: sobota, 24 lipca 2004, 15:51
Posty: 55
Może inaczej:

Gdy przychodzi do mnie kuzynka ze smartfonem a brat z laptopem i odrazu chcą połączyć się u mnie z netem tak żebym nie musiał wchodzić na NND i nie wpisywać im IP oraz MAC w /ethers oraz w dhpcd.conf, a tak właśnie całą sieć mam zabezpieczoną to co mam zrobić , tylko z tego powodu wpakowałem do sieci router(WAN) żeby mieć lżej :)


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: czwartek, 28 marca 2013, 12:29 
Offline
Użytkownik

Rejestracja: niedziela, 16 maja 2004, 21:32
Posty: 1202
Lokalizacja: Bieruń
przekieruj port od cupsa na tym routerze


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: czwartek, 28 marca 2013, 15:57 
Offline
Honorowy Admin

Rejestracja: piątek, 5 lipca 2002, 17:30
Posty: 7798
Lokalizacja: Słupsk
V1000 pisze:
Może inaczej:

Gdy przychodzi do mnie kuzynka ze smartfonem a brat z laptopem i odrazu chcą połączyć się u mnie z netem tak żebym nie musiał wchodzić na NND i nie wpisywać im IP oraz MAC w /ethers oraz w dhpcd.conf, a tak właśnie całą sieć mam zabezpieczoną to co mam zrobić , tylko z tego powodu wpakowałem do sieci router(WAN) żeby mieć lżej :)

Podejrzewam, że kuzynka przychodzi zawsze z tym samym smartfonem, a brat z tym samym laptopem, więc wystarczyłoby raz wpisać i po krzyku. Ale skoro uważasz, że lżej jest kupić osobny router i go skonfigurować, a potem kombinować z drukarką, to cóż... mamy jak widać zupełnie inne pojęcia na ten temat, co jest łatwe.

Jak Rikardo napisał, przekieruj port CUPS na routerze. Problem tylko, czy to na pewno jest CUPS? Gdyby to była drukarka podłączona do komputera z Linuksem, to by tak było. Ale to jest "drukarka sieciowa" - tak piszesz. Tam wchodzą w grę różne porty. W zależności od producenta drukarki. Druga sprawa. Wywołanie drukarki z komputera w sieci podrzędnej to pikuś. Ale sygnał powrotny musi wrócić do tego samego komputera, który drukarkę wywołał. Trzeba ten port forwardować na ten konkretny komputer. A wtedy ewentualny inny już z tego nie skorzysta....
Faktycznie "ułatwiłeś" sobie życie. :D

_________________
Obrazek Belfer.one.PL
Obrazek Audio Cafe


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: czwartek, 28 marca 2013, 17:37 
Offline

Rejestracja: sobota, 24 lipca 2004, 15:51
Posty: 55
Widzę Maćku że Twoje odpowiedzi są troszeczkę uszczypliwe, chyba nie do końca wiesz o co mi tak naprawdę chodzi, a więc:

Brat czy kuzynka to jest tylko przykład, mam servis komputerowy w domu i codziennie instaluje 2-3 windowsy czy Ubuntu,(aktualizacja,sterowniki sprawdzenie karty WiFi itp.) sytuacja jest czytelna nie mam zamiaru dziennie wpisywać do NND tych wszystkich danych.

Faktycznie router ułatwił mi życie j/w, tym bardziej jest to jedyne urządzenie które rozsyła sygnał po WiFi u mnie w domu więc korzystam też z prywatnych laptopów. ( poco dodatkowo dostawiać AP )

NND mam na P350, drukarka LJ6l podpieta jest pod LPT dlatego drugiej nie podłączę a w domu zdecydowanie jedna wystarczy. - moim zdaniem jest to drukarka sieciowa :)


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: czwartek, 28 marca 2013, 18:58 
Offline
Użytkownik

Rejestracja: niedziela, 16 maja 2004, 21:32
Posty: 1202
Lokalizacja: Bieruń
na NND mozesz cos takiego odpalic jeszcze
Cytuj:
-A PREROUTING -i eth0 -p udp -m udp --dport 631 -j DNAT --to-destination IP_routerka:631
-A PREROUTING -i eth0 -p tcp -m tcp --dport 631 -j DNAT --to-destination IP_routerka:631

Ale tak jak pisał Maciek nie zawsze przekierowanie i forward pomoże, zależności może być więcej, ale w logach wszystko powinno być.


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: czwartek, 28 marca 2013, 20:12 
Offline
Honorowy Admin

Rejestracja: piątek, 5 lipca 2002, 17:30
Posty: 7798
Lokalizacja: Słupsk
V1000 pisze:
Widzę Maćku że Twoje odpowiedzi są troszeczkę uszczypliwe, chyba nie do końca wiesz o co mi tak naprawdę chodzi, a więc:

Jasne, że nie wiem. Mogę wiedzieć tyle, co mi ktoś napisze. Dlatego zawsze ważne są prawdziwe informacje. W przypadku kuzynki i brata, sprawa jest oczywista. Moja poprzednia odpowiedź nie straciła na aktualności. Niezależnie od tego jak bardzo jestem złośliwy. ;)
W przypadku firmy uzasadnienie jest kompletnie inne i dlatego też odpowiedź jest inna.
Jeśli masz drukarkę podpiętą do NND, to faktycznie masz CUPS i port 631. To jest dobra wiadomość. Zła jest taka, że na tej drukarce wszyscy mogą drukować*. Druga zła jest taka, że te regułki na NND się nie przydadzą. Forwardowanie musisz zrobić na tym routerze sprzętowym z AP. Czy to starczy? Nie mam pojęcia, nigdy tego nie robiłem. Jest jeszcze jedna możliwość, ale dotyczy wyłącznie jednego komputera. Możesz go na tym sprzętowym routerze wstawić do DMZ i wtedy nadrzędna sieć będzie go widziała.

--
* Z twoich wyjaśnień zrozumiałem, że masz sieć kliencką i stąd te zabezpieczenia MAC i DHCP. A jednocześnie w tej sieci masz drukarkę dostępną dla całej sieci. W zasadzie każdy, kto o tym wie, może ja sobie skonfigurować i drukować. Może to się nie zdarzy. ;)
Kiedyś dawno temu, jak były SDI i raczkująca neostrada, to wielu ludzi miało do internetu podłączone swoje zwyczajne Windowsy 98, często z drukarkami. Jeden gość bardzo się zdziwił, gdy nagle drukarka zaczęła mu drukować bardzo dziwne rzeczy. :)

_________________
Obrazek Belfer.one.PL
Obrazek Audio Cafe


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Wyświetl posty nie starsze niż:  Sortuj wg  
Nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 13 ] 

Strefa czasowa UTC+2godz.


Kto jest online

Użytkownicy przeglądający to forum: Obecnie na forum nie ma żadnego zarejestrowanego użytkownika i 1 gość


Nie możesz tworzyć nowych tematów
Nie możesz odpowiadać w tematach
Nie możesz zmieniać swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz dodawać załączników

Szukaj:
Przejdź do:  
cron
Technologię dostarcza phpBB® Forum Software © phpBB Group
Hosting: Compus-Net
RobertKonik.pl