Freesco, NND, CDN, EOS

http://www.freesco.pl
Dzisiaj jest piątek, 15 grudnia 2017, 18:04

Strefa czasowa UTC+2godz.




Nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 3 ] 
Autor Wiadomość
Post: piątek, 28 czerwca 2013, 20:01 
Offline

Rejestracja: czwartek, 15 maja 2008, 14:50
Posty: 17
Zmieniłem DSL'a na światłowód z Orange (Miejski Ethernet) ale nie mogę zmusić NND do pracy...
Zgodnie ze wskazówkami z forum zmieniłem w konfiguracji NND następujące dane:

/etc/network/external/rc.dsl -ip,maska,brama;
/etc/niceshaper/config - ip w 2 miejscach

Oczywiście zrestartowałem usługi ale net nie ruszył. Próbowałem z wyłączonym niceshaperem i arpem ale nadal nic. Szukałem IP do zmiany w iptables(Zciecha) ale nigdzie nie było tam konfigu, który uległ zmianie, jedynie adresowanie wewnętrzne.

Czy jeszcze coś trzeba zmieniać w NND czy mam coś nie tak z konfiguracją którą wpisuję(poniżej)?

Od Orange dostałem następujące dane :
: [/] [] ()
IP dla routera: 80.50.xxx.150
maska: 255.255.255.252
brama: 80.50.xxx.149
zakres IP dla LAN: 80.48.xxx.79 do 84
maska: 255.255.255.248


Podłączyłem router jaki miałem tzn. Linksysa WRV200 (DSL) plus poniższa konfiguracja:
: [/] [] ()
IP: 80.50.xxx.150
maska: 255.255.255.252
brama: 80.50.xxx.149
DNS: 194.204.159.1
IP Local: 80.48.xxx.79
maska: 255.255.255.248
na bramę nie ma pola


Do routera podłączyłem do testów PC'ta :
: [/] [] ()
IP: 80.48.xxx.81
maska: 255.255.255.248
brama: 80.48.xxx.79


Na PC z powyższym konfigiem net działa.


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: niedziela, 30 czerwca 2013, 23:55 
Offline
Użytkownik

Rejestracja: niedziela, 16 maja 2004, 21:32
Posty: 1203
Lokalizacja: Bieruń
A "net_conf" ci się zepsuł, tak sie chyba nazywa konfigurator sieci w NND, że przerabiasz istniejące pliki a nie utworzysz nowego połączenia, po drugie napewno cos namieszałeś jezeli masz adresacje :
Cytuj:
IP dla routera: 80.50.xxx.150
maska: 255.255.255.252
czyli masz dwa IP, IP bramy i dla kompa to skąd wziłes to "
Cytuj:
zakres IP dla LAN: 80.48.xxx.79 do 84
maska: 255.255.255.248
nie wydaje abys dostał dwie adresacje :-)

Cytuj:
Do routera podłączyłem do testów PC'ta :
Kod:
IP: 80.48.xxx.81
maska: 255.255.255.248
brama: 80.48.xxx.79


Na PC z powyższym konfigiem net działa.
wiec zastosuj TO dla serva!! a tego nie wpisuj
Cytuj:
IP: 80.50.xxx.150
maska: 255.255.255.252
brama: 80.50.xxx.149
bo to pewnie stare twoje IP z DSL-a.


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: poniedziałek, 1 lipca 2013, 13:27 
Offline

Rejestracja: czwartek, 15 maja 2008, 14:50
Posty: 17
rikardo7 pisze:
A "net_conf" ci się zepsuł, tak sie chyba nazywa konfigurator sieci w NND, że przerabiasz istniejące pliki a nie utworzysz nowego połączenia, po drugie napewno cos namieszałeś jezeli masz adresacje :
Cytuj:
IP dla routera: 80.50.xxx.150
maska: 255.255.255.252
czyli masz dwa IP, IP bramy i dla kompa to skąd wziłes to "
Cytuj:
zakres IP dla LAN: 80.48.xxx.79 do 84
maska: 255.255.255.248
nie wydaje abys dostał dwie adresacje :-)

Cytuj:
Do routera podłączyłem do testów PC'ta :
Kod:
IP: 80.48.xxx.81
maska: 255.255.255.248
brama: 80.48.xxx.79


Na PC z powyższym konfigiem net działa.
wiec zastosuj TO dla serva!! a tego nie wpisuj
Cytuj:
IP: 80.50.xxx.150
maska: 255.255.255.252
brama: 80.50.xxx.149
bo to pewnie stare twoje IP z DSL-a.


net_conf działa ale konfiguracja za jego pomocą też nic nie daję. Adresacja jest na pewno dobra bo taką dostałem na kartce od Orange.

Przed chwilą odpaliłem starego kompa PentiumII z NND, którego trzymam jako zapas, zmieniłem adresy w rc.dsl plus restart internetu i o dziwo net ruszył natychmiast. Aby wyeliminować problem pochodzący od innych procesów wyłączyłem wszystkie które się dało np. squid, niceshaper, zewnętrzne ip oraz skopiowałem firewall'a ze starego systemu ale nadal na nowszym NND nie mogę odpalić internetu. Nie można nawet zapingować onetu a na starym serwerze pinguje bez problemu po zmianie samych adresów. Co może go blokować?


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Wyświetl posty nie starsze niż:  Sortuj wg  
Nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 3 ] 

Strefa czasowa UTC+2godz.


Kto jest online

Użytkownicy przeglądający to forum: Obecnie na forum nie ma żadnego zarejestrowanego użytkownika i 4 gości


Nie możesz tworzyć nowych tematów
Nie możesz odpowiadać w tematach
Nie możesz zmieniać swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz dodawać załączników

Szukaj:
Przejdź do:  
cron
Technologię dostarcza phpBB® Forum Software © phpBB Group
Hosting: Compus-Net
RobertKonik.pl