Freesco, NND, CDN, EOS

http://www.freesco.pl
Dzisiaj jest środa, 26 września 2018, 01:35

Strefa czasowa UTC+2godz.




Nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 11 ] 
Autor Wiadomość
 Tytuł: NND i SAGEM USB
Post: środa, 18 lutego 2004, 23:35 
Offline
MODERATOR

Rejestracja: czwartek, 11 lipca 2002, 10:46
Posty: 1551
Lokalizacja: Szczecin
Jek już pisałem nie mam gdzie testować NEO na USB... Dla chętnych jest nowe nnd_20040218 i paczka sagem.tar.gz.
Uwaga! Proszę nie pytać co z nią zrobić - oczekują testów od ludzi, którzy będę potrafili sobie z nią poradzić...


Na górę
 Wyświetl profil  
 
 Tytuł:
Post: sobota, 21 lutego 2004, 12:09 
Offline
Użytkownik

Rejestracja: poniedziałek, 18 listopada 2002, 19:54
Posty: 162
wielkie dzieki Lamer juz biore sie do dzialania i opisze co mi z tego wyszlo Tylko jeszcze male pytanko czy modul Usb bedzie odrazu startowal czy musze cos jeszcze tam dopisac widzialem ze w paczce byl jakis modul do jadra czy skopiowanie tego wystarczy i dodanie do /etc/fstab linii:

usbdevfs /proc/bus/usb usbdevfs defaults 0 0

bylbym wdzieczny za odpowiedz jak nie dostane bede cos kombinowal :P:P:P


Na górę
 Wyświetl profil  
 
 Tytuł:
Post: sobota, 21 lutego 2004, 13:15 
Offline
MODERATOR

Rejestracja: czwartek, 11 lipca 2002, 10:46
Posty: 1551
Lokalizacja: Szczecin
Jądro ma wkomilowanego hotpluga więc po podłączeniu modemu samo powinno załadować moduł do sagema...
Zgodnie z tym co gdzieśtam czytałem powinno się wpisać w fstab:
none /proc proc defaults 0 0
usbdevfs /proc/bus/usb usbdevfs defaults 0 0

Powodzenia!


Na górę
 Wyświetl profil  
 
 Tytuł:
Post: sobota, 21 lutego 2004, 17:19 
Offline
Użytkownik

Rejestracja: poniedziałek, 18 listopada 2002, 19:54
Posty: 162
:( :( :( :( :( :( :( :( :( :( :( :( :( :( :( :( :( :( :( :( :( :( :( :( :( :( :( :( :( :( :( :( :( :( :( :( :( :( :( :( :( :( :( :( :( :( :(

Niestety ale porazka cos nie cos brakuje jeszcze temu pakietowi nie ma tam czegos takiego jak adictrl to jest odpowiedzialne za wgranie firmware do modemu:

Wszystko wyklada sie tutaj:
# if /var/run/adiusbadsl doesn't exist or if it contains STOPPED,
# connexion is not restarted
STOPPED=0
if [ -f /var/run/adiusbadsl ] ; then
if grep -q "STOPPED" /var/run/adiusbadsl ; then
STOPPED=1
fi
fi

# pppd is already launched ? => exit
if [ `pidof pppd` ] ; then
STOPPED=1
fi

if [ $STOPPED = 0 ] ; then
# logger "adsl.inittab est lancé!"
echo "STARTED" > /var/run/adiusbadsl
# Wait for modem "operational" state:
while true ; do
/usr/sbin/adictrl -s
if [ $? == 0 ] ; then break; fi
# Wait a little to let hotplug load the firmware
# to the modem:
sleep 2
done

# Get the ADI network interface name:
INTERFACE=`/usr/sbin/adictrl -i 2>/dev/null`

# Configure the ADI network interface:
/sbin/ifconfig $INTERFACE 192.168.60.30 netmask 255.255.255.0 up

# Start pppd:
/usr/sbin/pppd nodetach persist pty "/usr/sbin/pppoa -I


-----------------------------------------------NIe ma w usr/sbin/pppoa --- nie ma tego tez ale podstawa to to adictrl

$INTERFACE" file /etc/ppp/options.adsl

# Remove the ADI network interface:
/sbin/ifconfig $INTERFACE down
else
# logger "on attend"
sleep 30
fi

i jeszcze jest taki motyw ale to byc moze nie zauwarzylem chyba nie zaladowal usb nie widzialem podczas uruchamiania aby gdzies wypisal liczbe portow itd.


Na górę
 Wyświetl profil  
 
 Tytuł:
Post: sobota, 21 lutego 2004, 18:57 
Offline
MODERATOR

Rejestracja: czwartek, 11 lipca 2002, 10:46
Posty: 1551
Lokalizacja: Szczecin
OKi - paczka uzupełniona! Próbuj dalej...
Powodzenia!


Na górę
 Wyświetl profil  
 
 Tytuł:
Post: sobota, 21 lutego 2004, 21:33 
Offline
Użytkownik

Rejestracja: poniedziałek, 18 listopada 2002, 19:54
Posty: 162
jutro sprawdze co z tego wyjdzie zobaczymy ;) jestem dobrej mysli jakby co sie odezwe moze znowu cos znajde :P Jak mi sie uda podziele sie informacjami

jeszcze tutaj mi sie wydaje ze czegos moze brakowac:
logger "adsl.inittab est lancé!"
echo "STARTED" > /var/run/adiusbadsl ----- O TEGO !!!!
# Wait for modem "operational" state:
while true ; do

Ale chyba sie myle bo zauwarzylem ze to chyba bedzie tworzone jak dobrze to rozumiem jutro poproboje to cos wiecej powiem


Na górę
 Wyświetl profil  
 
 Tytuł:
Post: niedziela, 22 lutego 2004, 12:53 
Offline
Użytkownik

Rejestracja: poniedziałek, 18 listopada 2002, 19:54
Posty: 162
No jest postep ale jednak tak jak cos przypuszczalem jest cos nie tak z tym usb w pliku

/etc/fstab

tak jak pisali o slacku trzeba dopisac linie

none /proc proc defaults 0 0
usbdevfs /proc/bus/usb usbdevfs defaults 0 0


/proc/bus/usb------ cosik takiego nie istnieje w katalogu proc nie ma czegos takiego :/ i tutaj sie wyklada nie moze odnalesc zamontowanego modemu.


Na górę
 Wyświetl profil  
 
 Tytuł:
Post: niedziela, 22 lutego 2004, 13:35 
Offline
Użytkownik

Rejestracja: poniedziałek, 18 listopada 2002, 19:54
Posty: 162
o i brakuje jeszcze chyba czegos takiego :

/etc/ppp/options.mire :(

i to usb i jestem dobrej mysli


Na górę
 Wyświetl profil  
 
 Tytuł:
Post: niedziela, 22 lutego 2004, 14:25 
Offline
MODERATOR

Rejestracja: czwartek, 11 lipca 2002, 10:46
Posty: 1551
Lokalizacja: Szczecin
Z moich eksperymentów (bez modemu) wynika, że należy załadować następujące moduły:
insmod usbcore
insmod uhci (lub ohci...)
insmod acm

teraz mount none /proc/bus/usb -t usbdevfs

No i teraz bez modemu nie wiem co dalej :( Albo podłączyć modem i moduł sam się załaduje albo też trzeba będzie go insmodnąć...

Natomiast zamiast options-mire jest przecież options.adsl... Nazwa mało ważna - istotna jest zawartość!


Na górę
 Wyświetl profil  
 
 Tytuł:
Post: niedziela, 22 lutego 2004, 15:31 
Offline
Użytkownik

Rejestracja: poniedziałek, 18 listopada 2002, 19:54
Posty: 162
zaraz pojde i zobacze stery zaladuje tak jak opisales i zobacyzmy co sie bedzie dziac.

a z tego co czytalem na stonce http://www.slackware.com.pl w poradach istnieje taki i taki plik zarowno options.mire jak i options.adsl 8) dlatego sie pytam ale jak mowsz ze sie obejdzie zobaczymy jestem dobrej mysli :D


Na górę
 Wyświetl profil  
 
 Tytuł:
Post: niedziela, 22 lutego 2004, 16:25 
Offline
Użytkownik

Rejestracja: poniedziałek, 18 listopada 2002, 19:54
Posty: 162
no wiec wedlug twoich instrukcji zrobilem i tak:
insmod usbcore
potem
insmod uhci
insmod acm --- tylko nie wiem do czego to moglbys mnie oswiecic

nastepnie trzeba insmodnac sterowniki do modemu bo same sie nie zaladuja niestety
czyli
insmod adiusbadsl
potem mount /proc/bus/usb -t usbdevfs

no i tutaj zaczynaja sie krzaki montowac sie zamontuje i teraz nalezy wydac polecenie startadsl i tutaj jak wczesniej walil bledy a teraz krzyczy ze blad w ierwszej linii ze nie ma takiego polecenia jak ,,pidof" i czeka na zsynchronizowanie sie modemu i niestety to nie nastepuje mija 60 sekund i pisze ze nie moze sie zsychrnonizowac ale jak wyda sie komende aby pokazaj info(jak dobrze pamietam adictrl -g) o modemie to wyskakuje eth1 --- tak powinno byc czyli blad gdzies jest jeszcze po drodze nie wiem moze cos wymyslisz albo cos gdzies czytales na ten temat potem jeszcze sam poproboje dam znac jak cos wykdzioe i czekam moze cos odpiszesz no i oczywiscie dopoki sie nie zsynchronizuje nie mozna zaladowac oprogramowania itd. i nie mozna doprowadzic aby wreszcie sie polaczyl


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Wyświetl posty nie starsze niż:  Sortuj wg  
Nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 11 ] 

Strefa czasowa UTC+2godz.


Kto jest online

Użytkownicy przeglądający to forum: Obecnie na forum nie ma żadnego zarejestrowanego użytkownika i 2 gości


Nie możesz tworzyć nowych tematów
Nie możesz odpowiadać w tematach
Nie możesz zmieniać swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz dodawać załączników

Szukaj:
Przejdź do:  
cron
Technologię dostarcza phpBB® Forum Software © phpBB Group
Hosting: Compus-Net
RobertKonik.pl