Freesco, NND, CDN, EOS

http://www.freesco.pl
Dzisiaj jest niedziela, 22 czerwca 2025, 15:28

Strefa czasowa UTC+2godz.

Nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 20 ] 
Autor Wiadomość
Użytkownik

Witajcie

Mam taki zamysł, żeby standardowo w NND były umieszczone następujące usługi:

Apache z obsługą PHP
Exim + Teapop lub alternatywę np. Postfix
Samba + Swat
MySQL + PHPMyAdmin

oraz opcjonalnie:
Perl
DNS
SQUID

Wypowiedzcie się jak Widzicie moją koncepcję i Waszą potrzebę posiadania tych składników standardowo w NND.

Moim zdaniem są to niezbędne składniki każdego servera internetowego i lokalnego.

E35M1-I 8GB RAM 500GB,2x4TB(raid1),2x3TB(raid1) - SLACKWARE
ix2-200 2x3TB(raid1),GoFlex Net 2x1TB - DEBIAN ARM,GoFlex Net 2x500GB

Tytuł:
Użytkownik

Heh to może tak jak przy instalce windowsa, wybieramy pakiety, które ma doinstalować NND? :D ale to tylko pomysł, bo dobrze jest jak jest no i nadal nie ma bety. No i ciekawe jak by to było, bo taka paczka w wersji iso zajmowała by troszkę i objętością zbliżałaby się do objętości windowsa heh. Byłoby to utrudnienie dla posiadaczy wolnych łączy aby mieć taką wersję (ściagnąć)

Tytuł:
Honorowy Admin

Założenie było: router. Jak najmniejszy i prosty, a jak chce ktoś więcej to ma możliwość doinstalować.

Tytuł:
Użytkownik

Aszej pisze:
... No i ciekawe jak by to było, bo taka paczka w wersji iso zajmowała by troszkę i objętością zbliżałaby się do objętości windowsa heh. Byłoby to utrudnienie dla posiadaczy wolnych łączy aby mieć taką wersję (ściagnąć)

Co do objętości to wzrosła by do ok 70-80 MB ( ja nie myślę o zabawkach tylko o minimalnym normalnym serverze WAN/LAN)
Można to podzielić na 2 płytki (jedna tak jak jest a reszta na drugiej)

Jak ktoś ma wolne łącza to po co mu router ?? ( zagryźli by go odbiorcy :) ) w obecnej chwili 512Kb wydaje się być standardem i te 80MB nie powinno być problemem :)

Ostatnio zmieniony środa, 7 kwietnia 2004, 14:24 przez jamp, łącznie zmieniany 1 raz

Tytuł:
Użytkownik

Maciek pisze:
Założenie było: router. Jak najmniejszy i prosty, a jak chce ktoś więcej to ma możliwość doinstalować.

Router jest w NND rzeczą świętą i tak ma być, natomiast paczki preinstalowane w zasadzie mają tą zaletę, że działają w odróżnieniu do tych które są opcjonalnie doinstalowywane :)

Tytuł:
Użytkownik

No standard standardem ale w mieście jakim mieszkam telekomunikacja nie jest w stanie załatwić nic poza SDI. NND świetnie sobie radzi w 3 sieciach jakie administruje. Chwała Bogu :)

Tytuł:
MODERATOR

Jestem wrogiem "ciężkich" paczek już w podstawowym systemie... Thttpd, który zajmuje 96 czy 97 kB (kilobajtów) zastępuje apache w 90% zastosowań (apache - ok. 5MB)...
Exim? Samba??? Czy każdy używa te serwery? Potrzebujesz - dajesz installpkg i jest! Po cholerę zwiększać instalacyjne ISO?

Tytuł:
Użytkownik

lamer pisze:
Jestem wrogiem "ciężkich" paczek już w podstawowym systemie... Thttpd, który zajmuje 96 czy 97 kB (kilobajtów) zastępuje apache w 90% zastosowań (apache - ok. 5MB)...
Exim? Samba??? Czy każdy używa te serwery? Potrzebujesz - dajesz installpkg i jest! Po cholerę zwiększać instalacyjne ISO?

-ja też jestem wrogiem ciężkich paczek, ale nie za cenę funkcjonalności (właśnie dlatego wybrałem minidystrybucję).
-Własną pocztę bez ograniczeń prawie każdy z łączem stałym chciałby pewnie mieć i ładny (to jest dyskusyjne) portal np PHP-NUKE.
-co do Samby to jest mi ona potrzebna w pracy zawodowej gdzie 99% firm a jest ich kilka bez Windy żyć nie może, a ja bez servera plików.
-co do tego installpkg i jest to w większości paczek narazie NND znacznie odbiega od doskonałości i bez znacznych ręcznych zmian poprostu pakiety nie działają.
-co do objętości ISO to wcześniej napisałem, że można by to rozdzielić (osobiście logiczną górną granicą dla mnie jest pojemność POCKET CD czyli 210MB).

Ja cały czas mówię o zastosowaniu NND jako servera, a nie tylko jako routera. Router sprzętowy z firewallem do podziału łącza między paru klientów można kupić już od dwustu paru zł, który to raz ustawiony może chodzić latami bez ingerencji admina. Osobiście używam Linksys'a BEFSX41 i zaspokaja on całkowicie moje potrzeby co do sprawiedliwego podziału łącza.

Tytuł:
Honorowy Admin

Prawdę powiedziawszy nie znam dystrybucji, w której łatwo da się postawić dobry i bezpieczny serwer. Zawsze trzeba pogrzebać, coś pozmieniać...
Nie będzie preinstalowanych paczek do nnd. Dlaczego? Ponieważ np. exim nie będzie działał w domyślnej konfiguracji w bezpiecznej opcji z autentykacją i szyfrowaniem. Dlatego admin musi chcieć go świadomie zainstalować, wygenerować certyfikaty stosownie do swojego adresu itd. podobnie z apaczem. Nie widzę sensu montowania w dyustrybucji domyślnego dziurawego exima z open relayem, bo jeśli taki będzie to większość adminów z bożej łaski przy takim już pozostanie.
Tu trzeba świadomej chęci instalacji. Instalacja w przyszłości będzie powodowała wykonanie pewnych czynności, ale na pewno nie wszystkich.

Tytuł:
Użytkownik

Maciek pisze:
Prawdę powiedziawszy nie znam dystrybucji, w której łatwo da się postawić dobry i bezpieczny serwer. Zawsze trzeba pogrzebać, coś pozmieniać...
Nie będzie preinstalowanych paczek do nnd. Dlaczego? Ponieważ np. exim nie będzie działał w domyślnej konfiguracji w bezpiecznej opcji z autentykacją i szyfrowaniem. Dlatego admin musi chcieć go świadomie zainstalować, wygenerować certyfikaty stosownie do swojego adresu itd. podobnie z apaczem. Nie widzę sensu montowania w dyustrybucji domyślnego dziurawego exima z open relayem, bo jeśli taki będzie to większość adminów z bożej łaski przy takim już pozostanie.
Tu trzeba świadomej chęci instalacji. Instalacja w przyszłości będzie powodowała wykonanie pewnych czynności, ale na pewno nie wszystkich.

-pogrzebać to nawet trzeba jak ktoś chce się wykazać wiedzą natomiast można przyjąć jakieś ogólne kryteria co do zasad bezpieczeństwa na poziomie podstawowym lub wyższym (nawet jądro sytemu nie jest w pełni bezpieczne i pozbawione dziur) i na ich bazie stworzyć pliki startowo-konfiguracyjne usług
-generowanie certyfikatów można całkowicie zautomatyzować i nie jest to bynajmiej sprawa bardzo skomplikowana
-co do Exima to go osobiście nie używam w zamian używam Postfixa, który nie jest zaraz po starcie open relaylem (przynajmniej w Debianie)
-dla początkujących Adminów wybranie z listy potrzebnych usług i podążanie za pytaniami w trakcie ich instalacji było by napewno lepszą metodą która da lepsze rezultaty niż grzebanie przez nich w plikach konfiguracyjnych gdzie bez znacznej wiedzy mogą sobie sami napaprać i z serwera zrobić sito albo go skutecznie unieruchomić

>Nie będzie preinstalowanych paczek do nnd
-takie podejście bez dokładnego przemyślenia zrobi z NND FreeSCO z nowym jądrem, a można z NND zrobić naprawdę coś dobrego dla ludzi (głównie to łatwość instalacji i konfiguracji Windy daje jej gigantyczną przewagę w ilości użytkowników nad innymi systemami )

"a miało być tak pięknie" :(

Tytuł:
MODERATOR

A nie uważasz, że to do czego próbujesz nas przekonać to po prostu kolejna duża dystrybucja? Weź płytkę instalacyjną z slackware i tam będizesz miał właśnie opcje wyboru różnych paczek...
Tylko ile trzeba na to miejsca na dysku? I jak bardzo dziurawy będzie taki system?

Tytuł:
Użytkownik

lamer pisze:
A nie uważasz, że to do czego próbujesz nas przekonać to po prostu kolejna duża dystrybucja? Weź płytkę instalacyjną z slackware i tam będizesz miał właśnie opcje wyboru różnych paczek...
Tylko ile trzeba na to miejsca na dysku? I jak bardzo dziurawy będzie taki system?

Duża dystrybucja - zdecydowanie nieeeeeee. Tylko server WAN/LAN i to w wersji podstawowej.
Odnośnie dysków to na dzień dzisiejszy nowego mniejszego niż 40GB nie da się chyba kupić, a te stare po parę GB są już na wykończeniu.
A co do pełnej dystrybucji to osobiście bardziej pasuje mi Debian :)

Tytuł:
MODERATOR

Jestem przeciw.
Założenia (nie są moje ale tak je widzę) NND to router po 15minutach bez bajerów. Reszta jak kto chce.
Złe paczki to 'zasługa' twórców and testerów and poprawek twórców itd.
Dochodzi do tego jeszcze tempo rozwoju i inne.

Jak nie jesteś przekonany to spróbuj wziąść 100 osób i niech one określą co ma być w tej dystrybucji na 'stałe'. Jak to uzgodnicie to daj mi znać 8) .

Podpowiedź :
Zobacz dyskusje nad nazwą.

Tytuł:
MODERATOR

Pozwólcie, że sie wtrącę. Uważam, że obie strony w dyskusji mają rację - nie da się postawić bezpiecznego serwera wprost z paczki. To jest fakt. Z drugiej strony uważam, że 27MB iso to jest marnotrawstwo płytek (nawet tych cdrw one też mają ograniczoną liczbę zapisów). W idealnej sytuacji każdy serwer powinien mieć script który poprowadzi ZA (zwykłego admina) za rączkę i pozwoli mu skonfigurować serwer bez ryzyka, ze za godzinę będzie na nim siedziało pół internetu. Tylko jedno pytanie - kto takie konfiguratory napisze? Bawię się instalatorem juz drugi miesiąć i nadal jest to tylko brudnopis tego co chę uzyskać... A np. Apache ma setki opcji konfiguracyjnych... ogarniecie tego wymaga doskonałej znajomości tematu i cysterny czasu...
Pomijam już fakt że niektórych rzeczy nie da się zautoamtyzowac.
Wkrótce NND być może będzie miała sytem pakietów, wg mnie należałoby wolne miejsce na cd wykorzystać właśnie do przechowywania takich pakietów. Instalować ZA będzie sobie to co mu potrzebne.

To takie moje 3 gr...

Tytuł:

Można zrobić dwie wersje iso. Jedna podstawowy router zgodnie z założeniami projektu, druga z paczkami do konfiguracji serwera. Ktoś chce tylko router to ściąga małą paczkę z wszystkimi jej zaletami, a jak chce więcej to dużą i liczy się z tym, że ściąganie zajmie mu nieco więcej czasu. Podstawowy skrypt instalacyjny jest ten sam, tylko w wersji z dużą paczką można zrobić po zaznaczeniu opcji, że się chce instalować dodatkowe pakiety i uruchamia się dodatkowy skrypt (lub skrypty), które umożliwiają dalszą konfigurację usług dodatkowych. Przecież powstają ciągle nowe pakiety do NND, które można ściągnąć i instalować z sieci, z założenia, w przyszłości, każdy z instalatorem, więc chyba nie byłoby wielkim problemem stworzenie dodatkowego iso i dodanie jednego ekranu w instalatorze z opcją wyboru pakietów, które chcemy doinstalować.
Można też stworzyć dwie płytki, jak to było wcześniej proponowane, NND i dodatki z zasadą działania jak wyżej.

Tytuł:
Użytkownik

Arkadyjczyk pisze:
Można zrobić dwie wersje iso. Jedna podstawowy router zgodnie z założeniami projektu, druga z paczkami do konfiguracji serwera. Ktoś chce tylko router to ściąga małą paczkę z wszystkimi jej zaletami, a jak chce więcej to dużą i liczy się z tym, że ściąganie zajmie mu nieco więcej czasu. Podstawowy skrypt instalacyjny jest ten sam, tylko w wersji z dużą paczką można zrobić po zaznaczeniu opcji, że się chce instalować dodatkowe pakiety i uruchamia się dodatkowy skrypt (lub skrypty), które umożliwiają dalszą konfigurację usług dodatkowych. Przecież powstają ciągle nowe pakiety do NND, które można ściągnąć i instalować z sieci, z założenia, w przyszłości, każdy z instalatorem, więc chyba nie byłoby wielkim problemem stworzenie dodatkowego iso i dodanie jednego ekranu w instalatorze z opcją wyboru pakietów, które chcemy doinstalować.
Można też stworzyć dwie płytki, jak to było wcześniej proponowane, NND i dodatki z zasadą działania jak wyżej.

Poproś o źródła i zrób :D zobaczysz czy i jaki jest to problem :D :wink:
Przedewszystkim, czas i jeszcze raz czas :?

Tytuł:
MODERATOR

W/g mnie nie jest to problem w instalatorze, ani w marnowaniu płytek tylko w developerach przygotowujących paczki; a właściwie w ich braku oraz szybkiej wymiany develop..->testerzy->develop..i tak w kólko.
Instalator można napisac w kilka dni, płytka kosztuje 1 zł i można się obejść bez niej (ja na płytkę oprócz *.iso kopiuję paczki).
Natomias z pracą ludzi ciężej :-(.

Ostatnio wziąłem do ręki paczkę z sambą jest surowa jakby ją nikt nie testował i nie poprawiał a już jest kilka m-cy.
Z drugiej strony develop.. jest podobno 4-5 osób.

A głowny powód przeciw rozrośniętemu routerowi w/g mnie to szybko zmieniające się *.iso (małe można szybciej pobrać) a o wiele wolniej zmieniające się paczki (prawie każdy archiwizuje je gdzieś na boku:-) ) oraz BRAK różnic między dobrze zrobioną paczką (bezproblemowo integrującą się z 'gołym routerem') a paczką dołączaną do *.iso.

Tytuł:
MODERATOR

Koriolan pisze:
W/g mnie nie jest to problem w instalatorze, ani w marnowaniu płytek tylko w developerach przygotowujących paczki; a właściwie w ich braku oraz szybkiej wymiany develop..->testerzy->develop..i tak w kólko.

i tu proponoiwałbym używać dwóch narzędzi: Mantisa i listy dyskusyjnej NND. Po pierwsze po to zostały stworzone, po drugie z własnego doświadczenia wiem iż na listę zaglądam co najmniej 10-15 razy dziennie, a na rto forum raz na dzień, a czasem dużo rzadziej... Ponieważ Mantis wysyła na listę zgłoszone błędy więc w teorii, czas od zgłoszenia do zauważenia problemu przez osobę mogącą go poprawić jest duzo krótszy niż w sytuacji gdy taki błąd zostanie opisany tu na forum...

Koriolan pisze:
Instalator można napisac w kilka dni, płytka kosztuje 1 zł i można się obejść bez niej (ja na płytkę oprócz *.iso kopiuję paczki).
Natomias z pracą ludzi ciężej :-(.

Może i można... w końcu pierwszą działającą wersję napisałem przez dwa wieczory... ale jesli powiesz że można napisać kompletny instalator, sprawdzający poprawność podawanych mu danych, uwzględniający różne konfiguracje sprzętowe, do tego stabilny, przemyślany i w ogóle ach i och, to wybacz, ale się nie zgodzę... już choćby czasu na testy nie starczy...

Koriolan pisze:
A głowny powód przeciw rozrośniętemu routerowi w/g mnie to szybko zmieniające się *.iso

system pakietów rozwiązałby ten problem... nie byłoby potrzeby zmieniać iso, bo wszystkie zmiany można by rozwiązać instalując pakiety. I do tego dążę...

Koriolan pisze:
a paczką dołączaną do *.iso.

Do iso nie są dołączane żadne pakiety dla NND. czasem dołączane są dodastki rozszerzające istniejące możliwości lub wprowadzajace nowe, ale nie można ich nazawać pakietami nnd. Te dodatkowe archiwa, znajdujące się na CD w katalogu /cdrom/NND/dodatki nie maja żadnego instalatora a ich inegracja z systemem polega na ręcznym przekopiowanie do odpowiednich katalogów. Dodatkowo te archiwa nie zawierają żadnych programów użytkowych/daemonów tylko to co jest potrzebne do rozszerzenia możliwości systemu. Dlatego wydaje mi się, że mówienie o paczkach dołączonych do iso nie ma w tej dyskusji sensu...
Jeśli zaś mówisz o EWENTUALNYCH pakietach dołączanych w przyszłości do iso, to w przypadku wyposażenia NND w jakiś system pakietów potrzebne będzie i tak sprawdzenie, czy w repozytorium nie ma nowszej wersji każdego z zainstalowanych pakietów. Czyli tak, czy siak rozwiązaniem, które byłoby prawie panaceum dotychczasowych bolączek jest przygotowanie i wdrożenie systemu pakietów...
Niestety na szybkość wymiany informacji pomiędzy użytkownikami i developerami to nie wpłynie...

Tytuł: o nnd:)
Witam!
Ponieważ jestem raczej lamerem jeżeli chodzi o pisanie skryptów i bardziej zaawansowanych rzeczy, będę się wypowiadał z poziomu uzytkownika, który wie jak wyłączyć komputer.
ponieważ uzywałem freesco i było ok, myślę że czas przygotować coś równie dobrego aczkolwiek trochę bardziej funkcjonalnego. Do czego zmierzam, a mianowicie stanowisko router i basta chyba jest trochę zbyt oszczędne, to mojje zdanie. Z całym szacunkiem dla developerów, ale gdyby tak przygotować serwer pod portal na nnd to było by super. Myślę tu o nnd + apache + php+ php myadmin + mysql + serwer pocztowy:), to jest idealne rozwiązanie dla administratora jak i dla szerokiej grupy webmasterów dla których czaS POŚWIĘCONY NA KONFIGURACJĘ SERWERA MÓGŁBY BYĆ POŚWIĘCONY NA TWORZENIE PORTALU. Jeszcze raz podkreślam swój podziw dla developers team, ale myślę że taka idea znalazła by swoich odbiorców w dużej liczbie.
Pozdrawiam T.

Tytuł:

Zobacz sobie najnowszy news na http://nnd.freesco.pl Ja sie ciesze nie wiem jak inni :D

Pozdrawiam Pixel

Nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 20 ] 

Strefa czasowa UTC+2godz.