Witam. Chcialbym omuwić tu instalacje i konfiguracje z aliasu no-ip.pl, który oferuje przypisanie dynamicznego IP do domeny nazwa.no-ip.pl.
Opis instalacji
1. Należy wejśc na strone
www.no-ip.pl i zarejestrować się (serwis narazie jest mało atrakcyjny bo jest w trakcie budowy, tak czy tak jest darmowy

)
2. Po zalogowaniu się należy dodać nowy wpis, czyli adres strony.
3. Należy pobrać (w tym samym oknie) soft pod linux.
4. Rozpakować i najlepiej napisać sobie skrypt chociaż by pt. noip nadać mu atrybuty uruchamiania i w środku wpisać no-ip-client-stat (tak sie nazywa jedsen z plików z oprogramowania) -u login(ten z rejestracji) -p hasło(teżz rejestracji) -d
www.twojadres.no-ip.pl(ten z punktu 2)
Wszystko by bylo pięknie, gdyby nie faklt że serwis no-ip pozwala nam na udostęnienie tylko jednego portu 7777.Aby bałwan jestem sobie strone na nasz serwer, należy w pliku /etc/rc.d/rc.thttpd zmienić wpis
zmienić port z 80 na 7777. Powinno działać. Należy się jeszcze zatroszczyćo to, by nasz skrypt noip był uruchamiany przy starcie systemu.
I z tym mam problem, ponieważ gdy wpiszęgo do rc.local /sceżka/noip, to nie wyskakuje żaden bląd, ale skrypt nie działa. Gdy odpale go z MC, lub z konsoli ./noip wtedy rusza. Jeśli ktoś mi jest w stanie pomóć - czekam na odpowiedz.
Istnieje również serwis
www.no-ip.com, który jest dużo bardziej rozbudowany, lecz zarazem dużo trudniejszy w konfiguracji (oby sie komuś chciało o tym cośkiedyś napisać)