Freesco, NND, CDN, EOS

http://www.freesco.pl
Dzisiaj jest sobota, 12 lipca 2025, 22:29

Strefa czasowa UTC+2godz.

Nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 2 ] 
Autor Wiadomość
po ostatnich przejsciach ze starym dyskiem - okazalo sie, ze mial 'bad sectory'( dlatego NND sie zawieszalo ),
zamierzam zainstalowac NND od poczatku na nowym dysku.

mam wolny dysk 120 GB, chcialbym go podzielic na co najmniej na trzy partycje. (swap, / i /home/samba). podczas instalacji wyswietlaja mi
sie pytania, czy chcesz aby instalator sam podzielil dysk na partycje,
tutaj oczywiscie mam wybrac R i ustawic partycje tak jak chce,
ale jezeli podczas instalacji ustawie tylko dwie partycje - 1 GB dla / i swap,
a reszta - czyli /home i inne dostana flagi (co kolwiek to jest) na partycji /

to czy bede mogl pozniej rozdysponowac pozostale 119 GB na dowolna ilosc patrycji? a pozniej ustawic, ze /home to hda2 itd.??

a dlaczego sie o to pytam?
bo czy przy przeinstalowywaniu NND bede mogl nie tykac hda2,3 ...
tak zeby nic sie nie stalo z danymi, ktore tam leza?

chcialbym na NND backupowac duzo danych - projekty, zdjecia, dokumenty - bedzie tego okolo 80 GB i nie chcialbym tego stracic
podczas reinstalacji NND,

czy da sie cos takiego zrobic?

MODERATOR

monster pisze:
mam wolny dysk 120 GB, chcialbym go podzielic na co najmniej na trzy partycje. (swap, / i /home/samba). podczas instalacji wyswietlaja mi
sie pytania, czy chcesz aby instalator sam podzielil dysk na partycje,
tutaj oczywiscie mam wybrac R i ustawic partycje tak jak chce,
ale jezeli podczas instalacji ustawie tylko dwie partycje - 1 GB dla / i swap, a reszta - czyli /home i inne dostana flagi (co kolwiek to jest) na partycji / to czy bede mogl pozniej rozdysponowac pozostale 119 GB na dowolna ilosc patrycji? a pozniej ustawic, ze /home to hda2 itd.??

nie wiem czy dobrze rozumiem pytanie, ale instalator stworzy takie partycje jakie zarządasz, jeśli pozostawisz jakąś część dysku niespartycjonowaną to nie będzie ona używana przez system i po instalacji będziesz mógł sobie założyć na niej dowolne partycje/filesystemy.

monster pisze:
a dlaczego sie o to pytam?
bo czy przy przeinstalowywaniu NND bede mogl nie tykac hda2,3 ...
tak zeby nic sie nie stalo z danymi, ktore tam leza?

nie, nie ma takiej możliwości. instalator zamazuje tablicę partycji. I niestety, o ile wiem, to nie da się tego ominąć w prosty sposób. Prawdopodobnie można by się pokusić o zapisanie tablicy partycji do pliku, a następnie wygenerowanie innej na podstawie starej i życzeń osoby instalującej, ale nie wydaje mi się to rozwiązaniem gwarantującym nienaruszalność danych. Osobiście bym nie ryzykował... A i pracy przy tym byłoby sporo...

monster pisze:
chcialbym na NND backupowac duzo danych - projekty, zdjecia, dokumenty - bedzie tego okolo 80 GB i nie chcialbym tego stracic
podczas reinstalacji NND,

Mam dla Ciebie dobrą wiadomość: wkrótce przeinstalowywanie NND będzie już prawdopodobnie niepotrzebne. Kończę właśnie pracę nad systemem pakietów, pierwsze wersje już działają, jeśli nic nie popsuję to za kilka dni PGF dostanie do testów zupełnie nowe NND.

Nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 2 ] 

Strefa czasowa UTC+2godz.