Freesco, NND, CDN, EOS

http://www.freesco.pl
Dzisiaj jest sobota, 12 lipca 2025, 22:41

Strefa czasowa UTC+2godz.

Nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 13 ] 
Autor Wiadomość

Witam
Czy może mi ktoś poradzić jak mam ustawić NND aby widział komputery za routerem DI-624. Serwer z NND mam podłączony jako WAN z Routerem. Serwer - 192.168.1.1, Router - 192.168.1.2. Do routera mam podłączone cztery kompy; kabelkami 192.168.0.101 ... .0.102 ... .0.103. i jeden wlan 0.104. Mrtg nie widzi innych kompów poza adresem routera ... 192.168.1.2 . Czyżby wszystkie adresy wan lan i wlan powinny być w jednej klase np 192.168.0?? Próbowałem tak zrobić ale tak namieszałem że nic mi nie chodziło więc wróciłem do opisanej powyżej wersji i nie wiem jak to ugryść. Może ktoś mi coś podpowie.

Użytkownik

Janko Muzykant pisze:
Witam
Czy może mi ktoś poradzić jak mam ustawić NND aby widział komputery za routerem DI-624. Serwer z NND mam podłączony jako WAN z Routerem.
Jak dla mnie, Twoja konfiguracje opisales troche niejasno. Masz tak ze jest:
[INET] <==> [NND] <==> [ROUTER] <==> [KOMPUTERY] ??
Jesli tak, to jaki jest sens stosowania NND albo routera. Przeciez NND jest routerem... A co do adresow IP ktore podales, to wazne jest nie tyle z jakiej są puli, co maska sieciowa, bo to ona o tym decyduje. Jak mozesz, to opisz dokladniej sytuacje i podaj twoja maske...

Tytuł:

Cześć ..dzięki za szybkie zainteresowanie tematem.
Moją sieć przedtswiłem na rysunku
http://213.77.165.174/siec.jpg
A wiec od początku mam SDI. Modem HIS podłączony jest do serwera NND, potem inet pcham do DI-624 który rozdziela mi na kika kompow (w jednym lokalu) kilka połączone kabelkami a jeden wirelessem. Schemat pokazuje ideę. Maske mam ustawioną klasycznie 255.255.255.0

Tytuł:
Użytkownik

W Twojej sieci router wprowadza niepotrzebne opoznienia, dubluje robote NND, zwieksza ryzyko awarii sieci... To zle rozwiazanie.
Proponuje polaczyc komputery po kablu wprost do NND (oczywiscie poprzez switch), router d-linka ustawic w tryb AP, tak zeby polaczyl sie ze stacjami wireless i nic wiecej, translacje adresow zostawic NND. Ostatnia rzecz, adresy ip NND i AP moga zostac, maska rowniez, ale adresy kompow trzeba zmienic na adresy z puli: 192.168.1.3 .. 192.168.1.254 max.

Mozesz tez sprzedac d-linka i zamiast niego postawic po prostu AP.

Tytuł:

...no to kolego zasmuciłeś mnie. Wydaje mi się, że jeżeli teraz mam ustawione na sztywno adres routera i nnd to gdzie możę występować awaryjność ?? Przecież adresy przyporządkowywane WAN i LAN i WLAN nigdy się nie pokryją. D-Linka chyba jednak nie sprzedam rozwiązuje mi problem switch-a i ap w jednym ...a na tym najbardziej mi zależy (wiesz jedna mała puszeczka naścianie i wszystko). Hmm niestety...może gdybym wcześniej znalazł kogoś do pomocy to pewnie było by to troche inaczej, ale trudno człowiek uczy się na błędach. Postaram się jeszcze pokombinować żeby mrtg zobaczyło te komputery. W sumie potwierdziłeś to co przypuszczałem że adresy nnd routera i komputerów powinny być w klasie 192.168.1....... a nie WAN 192.168.1...... a LAN 192.168.0.... Dzięki za pomoc i wyjaśnienie.

Tytuł:
Pewnie wpiąłeś serwer NDD w wejście WAN w D-LINKU.
Wepnij go w jedno z czterech wyjść LAN - tam gdzie pozostałe kompy i masz po problemie.

Wejście WAN służy do rozdzielania netu i pracuje w innej warstwie.
Musiałbyś poprawnie ustawić parametry routingu żeby to zadziałało.
Moim zdaniem jedyne jego sensowne zastosowanie to bezpośrednie wpięcie do modemu internetowego lub routera jeśli nie używamy innego rozdzielacza internetu.

Jeśli chcesz korzystać z NDD to nie ma sensu stosować dodatkowo wejściaWAN w routerze D-LINK. Powoduje to jedynie dodatkowe opóźnienia i dodatkową zabawę z konfiguracją ustawień routungu w D-LINKU.
Mam u siebie ten sam router + NDD i wszystko super działa :-)
Wszystkie funkcje D-Linka bez problemu można skonfigurować na NDD.
Po co więc stosować podwójną konfigurację i przysparzać sobie problemów :-)

Dodam tylko iż wejście WAN D-Linków lubi wieszać się dość często jeśli nie masz wgrane najnowszego oprogramowania sprzętu. Ja go wogóle nie używam i nie mam kłopotów :-)

Dodam jeszcze że przekazywanie DHCP nie zawsze działa bezprzewodowo na D-LINKach więc aby uniknąć problemów lepiej ustawiać adresy IP statycznie.

Trochę się rozpisałem ale mam nadzieję że się komuś to przyda :-)

Tytuł:

dzięki Kwiatkos ....zabieram się do przekonfigurowania :-) Pozdrawiam

Tytuł:

Zrobiłem jak mi napisałeś ..ale niestety porażka!! Z serwera NND i d-linka pingował się internet....a na kompach internetu nie było. Komputery były w sieci bo pingowałem z serwera i między sobą ...internetu jak mówię nie było ... ?? To zagadka.

Tytuł:
nie zagadka. zajrzyj do pliku /etc/rc.d/rc.masq
i zobacz czy masz dobrze skonfigurowany nat - dla jakich IP jest realizowany

Tytuł:

tak ..to już wcześniej sprawdzałem ....i nic

Tytuł:
Użytkownik

jesli
1) Z NND widac net (pingi, lynx)
2) Komputery widza sie nawzajem z NND, tzn sa pingi NND <-> komputery w LAN (w obie strony)
to masz cos nie tak ustawione na NND, skonfiguruj je jeszcze raz, sprawdz maskarade, firewall

Druga rzecz, to w powyzszej konfiguracji Twoj router d-link pracuje jako AP wlasnie, wiec troszke sie marnuje, ale to i tak najlepsze wyjscie.

Tytuł:

Niestety .... nie działa ....pingują się a inet nie idzie... już nie wiem gdzie szukać :cry: Ciekawe jest że jak pinguje z routera np www.cośtam.pl to d-link pokazuje mi że succesfull ...no więc idzie ...niestety kompy są głuche !!

Tytuł:

A czy wpisałeś brame ?????

Nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 13 ] 

Strefa czasowa UTC+2godz.