Freesco, NND, CDN, EOS

http://www.freesco.pl
Dzisiaj jest sobota, 12 lipca 2025, 22:36

Strefa czasowa UTC+2godz.

Nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 8 ] 
Autor Wiadomość
 Tytuł: NND...
Mam kilka małych pytań dotyczących NND. Dość dobrze poznałem freesco, który zaczyna mnie nudzić kiepskim podziałem łącza. Dlatego prawdopodobnie przestawię się na NND. I oto pytanka: czy HTB można konfigurować ręcznie przy pomocy pakietu iproute2 [http://linio.terramail.pl/htb.pdf](o ile istnieje on w wersji na NND; może wogóle nie trza go instalować?), czy tylko mogę konfigurować HTB gotowym skryptem? (chodzi mi głównie o to, by każdemu komputerowi przyznaczyć x kbps downloadu, a jeśli on tego nie używa - przeznaczyć to reszcie; podobnie z uploadem - konkretnym klasom przydzielić określiną ilość kbps).

Czy mogę wpisywać pod NND komendy typu
tc filter add dev ppp0 protocol ip parent 1:0 u32 match ip sport 80 0xffff flowid 1:2

lub

tc class add dev ppp0 parent 1:1 classid 1:2 htb rate 30kbit ceil 112kbit

???

I jeszcze jedno. Czy powstaną kiedyś różne wersje nnd? np. osobna dla routera dsl, osobna dla sdi i neo ? Poza tym czy powstanie np. okrojona wersja routerka dsl, taka żeby zajmowała jak najmniej, nie miała tego, co rzadko się używa i żeby była stabilniejsza. Byłoby to wygodniejsze dla tych, którzy chcą dostosować go do własnych potrzeb - przecież wszystko można doinstalować.

Z góry dziękuję za odpowiedź.

Tytuł: Re: NND...
Użytkownik

łoś pisze:
(chodzi mi głównie o to, by każdemu komputerowi przyznaczyć x kbps downloadu, a jeśli on tego nie używa - przeznaczyć to reszcie; podobnie z uploadem - konkretnym klasom przydzielić określiną ilość kbps).

HTB przeciez do tego sluzy, wiec nie wiem w czym problem. Mozesz je skonfigurowac za pomoca automatycznego skryptu, albo recznie, edytujac pliki konfiguracyjne. To chyba nie problem ?

łoś pisze:
I jeszcze jedno. Czy powstaną kiedyś różne wersje nnd? np. osobna dla routera dsl, osobna dla sdi i neo ? Poza tym czy powstanie np. okrojona wersja routerka dsl, taka żeby zajmowała jak najmniej, nie miała tego, co rzadko się używa i żeby była stabilniejsza. Byłoby to wygodniejsze dla tych, którzy chcą dostosować go do własnych potrzeb - przecież wszystko można doinstalować.

A po co?? Przeciez NND jest wlasnie okrojona dystrybucja Slackware, a co ma obslugiwac, jakie interfejsy sieciowe - wybiera sie na etapie instalacji. Dalsze krojenie nie ma sensu. Na malej dyskietce nawet freesco jest trudno zmiescic, a o NND nie ma co marzyc. Zreszta dyskietki sa bardzo awaryjne i nie mozna prawie nic na nich zrobic, a male dyski nie sa przeciez drogie.

Ok. Czyli podczas instalacji mogę wybrać to co mi potrzebne? Czy tylko to, jaki mam sprzęt sieciowy i połączenie? A z tym HTB to w końcu się konfiguruje go przez wpisywanie komend do pliku konfiguracyjnego? Zaraz zabiorę się za przeszukiwanie forum ale jakby ktoś mi odpowiedział to będzie git.

Tytuł:
MODERATOR

1. Skrypt net_conf zadao tobie kilka pytań i automagicznie stworzy odpowiedną konfigurację dla twojego łącza.
2. Do stworzenia reguł HTB NND ma także odpowiedni konfigurator. Natomiast w jego wynikowym pliku możesz dodatkowo sam nanieść ręczne zmiany...

To dzięki.
Jakbyście mogli zajrzeć jeszcze do pracki http://linio.terramail.pl/htb.pdf
na stronę 10. i 13. i powiedzieć, czy cuś takiego mogę ustawić w NND, czy coś trzeba jeszcze zmieniać, no i... gdzie to wpisać (w "pliku wynikowym"?).

Może trzeba zmienić trochę składnię, żeby NND to zrozumiał? Może wogóle nie muszę się męczyć - ten skrypt może coś takiego zrobić?

- podział łącza równo na x kompów
- gdy któryś nie korzysta - idzie dla innych (można ustawić priorytet?)
- sprawiedliwa obsługa różnych połączeń w jednej klasie (filtr sqf)
- podział uploadu ze względu na usługi (www, ftp, itd.)

Tytuł:
MODERATOR

Zaczynasz przeginać... Zainstaluj NND i sam sprawdź pewne sprawy zamiast zadawać czysto teoretyczne pytania...

Tytuł:
łosiu.
podczas instalacji nie wybierasz zadnych pakietow,
sama instakacja NND ograniczasie do ustwienia uzytkownika i hasla polaczenie z neostrada.

taka gola instakacja zajmuje niewiele ponad 20 Mb
i nie masz w niej apacha, samby ... itd. tak samo jak to jest we freesco.

wszelkie dodatkowe pakiety musisz sciagnac i zainstalowac - rowniez podobnie jak to bylo we freesco.

a jezeli chodzi o HTB to jest to samo HTB, o ktorym pisze H. Liniowski,
wiec wszystko moze byc tak samo

Wielkie dzięki. A panu moderatorowi się nie dziwie... ma więcej innych rzeczy do roboty, ale i tak dziękuję za zaangażowanie.

Nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 8 ] 

Strefa czasowa UTC+2godz.