Koriolan pisze:
W/g mnie nie jest to problem w instalatorze, ani w marnowaniu płytek tylko w developerach przygotowujących paczki; a właściwie w ich braku oraz szybkiej wymiany develop..->testerzy->develop..i tak w kólko.
i tu proponoiwałbym używać dwóch narzędzi: Mantisa i listy dyskusyjnej NND. Po pierwsze po to zostały stworzone, po drugie z własnego doświadczenia wiem iż na listę zaglądam co najmniej 10-15 razy dziennie, a na rto forum raz na dzień, a czasem dużo rzadziej... Ponieważ Mantis wysyła na listę zgłoszone błędy więc w teorii, czas od zgłoszenia do zauważenia problemu przez osobę mogącą go poprawić jest duzo krótszy niż w sytuacji gdy taki błąd zostanie opisany tu na forum...
Koriolan pisze:
Instalator można napisac w kilka dni, płytka kosztuje 1 zł i można się obejść bez niej (ja na płytkę oprócz *.iso kopiuję paczki).
Natomias z pracą ludzi ciężej

.
Może i można... w końcu pierwszą działającą wersję napisałem przez dwa wieczory... ale jesli powiesz że można napisać kompletny instalator, sprawdzający poprawność podawanych mu danych, uwzględniający różne konfiguracje sprzętowe, do tego stabilny, przemyślany i w ogóle ach i och, to wybacz, ale się nie zgodzę... już choćby czasu na testy nie starczy...
Koriolan pisze:
A głowny powód przeciw rozrośniętemu routerowi w/g mnie to szybko zmieniające się *.iso
system pakietów rozwiązałby ten problem... nie byłoby potrzeby zmieniać iso, bo wszystkie zmiany można by rozwiązać instalując pakiety. I do tego dążę...
Koriolan pisze:
a paczką dołączaną do *.iso.
Do iso nie są dołączane żadne pakiety dla NND. czasem dołączane są dodastki rozszerzające istniejące możliwości lub wprowadzajace nowe, ale nie można ich nazawać pakietami nnd. Te dodatkowe archiwa, znajdujące się na CD w katalogu /cdrom/NND/dodatki nie maja żadnego instalatora a ich inegracja z systemem polega na ręcznym przekopiowanie do odpowiednich katalogów. Dodatkowo te archiwa nie zawierają żadnych programów użytkowych/daemonów tylko to co jest potrzebne do rozszerzenia możliwości systemu. Dlatego wydaje mi się, że mówienie o paczkach dołączonych do iso nie ma w tej dyskusji sensu...
Jeśli zaś mówisz o EWENTUALNYCH pakietach dołączanych w przyszłości do iso, to w przypadku wyposażenia NND w jakiś system pakietów potrzebne będzie i tak sprawdzenie, czy w repozytorium nie ma nowszej wersji każdego z zainstalowanych pakietów. Czyli tak, czy siak rozwiązaniem, które byłoby prawie panaceum dotychczasowych bolączek jest przygotowanie i wdrożenie systemu pakietów...
Niestety na szybkość wymiany informacji pomiędzy użytkownikami i developerami to nie wpłynie...