Freesco, NND, CDN, EOS

http://www.freesco.pl
Dzisiaj jest sobota, 12 lipca 2025, 22:25

Strefa czasowa UTC+2godz.

Nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 7 ] 
Autor Wiadomość
Powiem tak, z linuxa jestem noga więc NND bardzo mi sie spodobało ale je nie używam praktycznie kabli więc siłą woli niezbędne jest wkompilowanie w NND sterowników kart Wi-Fi, służę sprzętem i czasem, najlepiej jeśli karta pracowała w trybie AP max 3klientów
ale na początek wystarczy zwykłe udostępnienie na innego kompa
oto spis sprzętu jaki posiadam i na jakim mogę testować:

przejściówka PCI - PCMCIA na chipsecie RICOH R5C475 II
kiedyś były z tym problemy pod LINUX ale już jest ok
karta PCMCIA DWL-650 na chipsecie PRISM 2,5
karta PCMCIA ORINOCO GOLD
karta PCI RTL8180 pod windą działa super jako AP
komputer DELL OptiPlex GXa Lan na pokładzie 3sztuki
laptop TP600
różne karty sieciowe i PCMCIA i ISA i te wbudowane do dell na PCI 3com

jestem na miejscu 24h/dobę mam neo 320 modem sagem 800 e2

mogę też mieć o wiele więcej sprzętu do testu bo kumpel ma hurtownie z Wi-Fi

proszę o kontakt z ludziami od projektu im szybciej tym lepiej

Tytuł:
Honorowy Admin

na NNDnie próbowałem, ale powinno działać to co działa ze sterownikami prism. Może tak Ktoś kto ma odpowiednie źródełka kernela by skompilował. Ja mam jedynie te steroiwniki dla MDK 10 ( a to kernel 2.6.3).

Tytuł: WI-FI I NND
bardzo by sie przydała wersja z obsługą sieci bezprzewodowych tym bardziej ze sporo ludzi zaczyna sie nanią przesiadać ja sam zakladam (domową i małą sieć radiową) mam 2 laptopy wiec tak by było mi wygodniej :] ale wlasnie tu problem NND hyba nie posiada sterownikow do laptopow nawet karty sieciowej (kablowej) niehcial mi zainstalować jagby ktos mial dostemp i udalo mu sie skompilowac NND do IBM ThinkingPad a22m i dodatkowo ze sterownikami do D-link PCMCIA DWL-650+ był bym bardzo wdzięczny :] pozdrawiam :]

Tytuł:
Ja mam tak:

1.Modem DSL > ROUTER z kartami PCI > Acces Point.

Tytuł:
Użytkownik

Brak nazw... ja mam tak samo ale.... lepiej jakby dało się wkompilować bo do AP`ka nie podłączysz więcej niż 32 klientów /w praktyce nawet przy 30 można mieć problemy z zwiechami ap`ka - no chyba że używasz AP`ki za ponad 1000 zł/ no a jakby była karta jako punkt nadawczy to możnaby było podłączać tyle userów na ile serwer/router wydoli ;)

Tytuł:
Użytkownik

fishu pisze:
jakby była karta jako punkt nadawczy to możnaby było podłączać tyle userów na ile serwer/router wydoli ;)

Jestes w bledzie.
1. Po pierwsze wydajnosc tanich kart radiowych, a o takich przeciez mowimy, jest duzo mniejsza od wydajnosci sensownych AP, tzn. takich za okolo 500 PLN
2. Zeby uzyskac na karcie wifi sensowna wydajnosc i uruchomic ja w trybie AP, nalezy zastosowac kabel H1000 o dlugosci max 5m. Poniewaz mowimy tu raczej o antenie dookolnej lub sektorowej zamontowanej na dachu, wiec Twoj router z NND musialby byc na dachu ;) Powodzenia...
IMHO jesli chcialbys to uruchomic na 10m kablu h155, to szum bedziesz mial tak wielki, ze 20 klientow nie podlaczysz...

Tytuł:
Użytkownik

Ad1. Ja porównuje tutaj kartę za troszkę ponad 200 zł /200 mW/ z AP za ok. 450 zł /też 200mW/ :) jak jestem w błędzie to mnie popraw: czy nie jest tak że biorąc pod uwagę AP i kartę sieciową /o takich samych parametrach technicznych/ to w AP mamy właśnie zamontowany taki sam układ jak na karcie sieciowej + oczywiście pamięć itp.... a to ograniczenie do 32 userów to wynika przecież z wydajności AP /jego mocy obliczeniowej i ilości pamięci/... no a podłączając kartę do kompa automatycznie masz mocniejszy procek i o wiele więcej pamięci więc siłą rzeczy jest to wydajniejszy punkt nadawczy.
Ad2. Wiadomo że starty na kablu są spore... no ale 5-10m H1000 przy dobrej mocy karty lub AP to jest jeszcze lux. Ja mam właśnie 9 albo 10m H1000 podłączonego do dookólnej i AP /200mw/ i śmiga że aż miło ;) a gdzie jeszt cały sprzęt... na strychu :) ...fakt że miałem szczęście że najlepszym miejscem na antene był komin przy włazie ale to już inna sprawa 8)
P.S. najepiej jest stosować AP w hermetycznych obudowach i montować zaraz przy antenie ale to już inna sprawa...jakby Ciebie interesowało jaki sprzęt używam to looknij na poniższy link:
http://www.pheenet.com.tw/pheenet/index1.php?lang=eng

Nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 7 ] 

Strefa czasowa UTC+2godz.