Nagash pisze:
3 - Mrtg - tworzy statystyki szybkosci transferu z poszczegolnych protokolow, kart sieciowych itd, ale nie oblicza sumy sciaganych i wysylanych MB. Jakiefo pakietu zamiast mrtg uzyc do zliczania uploadu/downloadu z poszcegolnych interfejsow? Pozatym nie wiem, czy w ogole korzystac ze statystyk, bo moj serwer to tylko p166 z 32ramu i wolnym hdd. Z ostatniej chwili

- musialem wylaczyc mrtg bo prze niego strasznie szalay mi pingi w AA.
Mrtg da sie tak skonfigurowac, by sumowalo ruch, ale pewnie oczekujesz prostego rozwiazania, wiec polecam zainstalowanie paczki statystyki, ktora to robi standardowo. Na P166, 32MB NND, statystyki i mrtg powinno dzialac, aczkolwiek - przyznaje - niezle obciaza to router.
Nagash pisze:
5 - W tej chwili mam zainstalowane pakiety forwards, mrtg, proftpd, perl. Co byscie jeszce radzili zainstalowac jako niezbednik dla admina malej sieci?
Niezbednik admina to juz zawarty jest w standardowej dystrybucji NND, a to jakie zainsalujesz pakiety zalezy od potrzeb. Przy P166 z 32MB RAMu sugerowalbym Ci nie szalec, bo takie rzeczy jak Apache+PHP+MySQL po prostu poloza Ci router.
Nagash pisze:
6 - Czy istnije jakis dobry faq, manual, spis komend do freesco/nnd? Na forum w tym chaosie ciezko znalezc cos konkretnego i czesto opisywane sa rozwiazania problemow wyrwanych z wiekszego kontekstu, przez co sa niezrozumialee. Pzatym piszecie takim jezykiem, ze poczatkujacemu ciezko zrozumiec o co w ogole chodzi mimo, ze dla Was to jest cos banalnego

NND to po prostu Linux, choc troche okrojony. Jesli chcesz wiedziec cos wiecej, po prostu przeczytaj jakakolwiek ksiazke dla administratorow Linuksa. Polecam:
http://download.freesco.pl/docs/linuxadm.pdf
Mala dygresja na koniec. Administracja siecą lan z dostepem do internetu, a Linux w szczegolnosci to nie sa proste zagadnienia. Jesli chcesz byc dobry, to czeka Cie dluga i trudna nauka. Zycze powodzenia i wiele samozaparcia...
Pozdrawiam