Maciek pisze:
Na początek sugestia pierwsza, nie wpadać w panikę. Trzeba zlokalizować błąd.
Nie no panika to nie do dla mnie

Jest czas bede kombinowal
Cytuj:
1. Sprawdź, czy w /var/cache/pacman/pkg jest plik ppp-2.4.2-1nnd.pkg.tar.gz (lub nowszy).
Niestety w podanej sciezce NIE ma ppp-2.4... ciekawe
Cytuj:
Jeśli jest, przejdziemy do punktu następnego, jeśli nie, terzeba go doinstalować. Można to zrobić montując cd (moint /dev/cdrom /mnt/cdrom) a potem po znalezieniu katalogu z pakietami i wejściu do niego pacman -U nazwa_pakietu.
Tak robilem przedtem ale w cache nie ma tego pakietu. Zrobilem jeszcze raz to pliki chap-secrets i pap-secrets sa dodawane te same z koncowka pacman chyba, tak wiec pliki sa i sa proby ich podmiany
Cytuj:
2. Sprawdź, czy masz plik options w /etc/ppp, i czy jego zawartość jest mniej więcej zgodna z tym poniżej.
w /etc/ppp mam dokladnie
/peers
chap-secrets
ip-down <- wykonywalny ale nic w nim nie ma
ip-up <- wykonywalny ale nic w nim nie ma
options
pap-secrets
to wszystko byly jeszcze pliki po ponownym instalowaniu ppp ale wykasowalem
Cytuj:
3. Sprawdź pap-secrets: nazwa * haslo IP_SDI
Tak jest sprawdzone haslo login i IP, kilka razy wpisalem do chap i pap-secrets
Cytuj:
4. Sprawdź, co mówi /etc/rc.d/internet restart,
Po tym mam zabijanie procesu pppd ale nie odnajduje takiego procesu pozniej odpalanie polaczenia jeszcze raz mam [wykonane] ale w /var/log/errors mam taki powtarzajacy sie blad
Nov 13 15:040:50 router pppd[161] No CHAP secret found for authenticating moja_domena (czyli to co przedtem)
Cytuj:
jeśli nieudane - zobacz w pliku /etc/network/external plik rc.sdi. Czy jest w nim linia:
/usr/sbin/pppd /dev/ttyS0 115200 user nazwa_z_sdi.
Polaczenie nieudane linia jest taka jak powinna z moja nazwa na koncu wiec tu ok
Po ponownym podlaczeniu mam zapalenie diody podlaczenia migniecie diodek nadawania odbierania i gasnie wszystko
to tyle na koniec
Pozdrawiam Pixel