Freesco, NND, CDN, EOS

http://www.freesco.pl
Dzisiaj jest czwartek, 3 lipca 2025, 13:08

Strefa czasowa UTC+2godz.

Nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 6 ] 
Autor Wiadomość
mam taki problem, wszyscy wiedza ze nnd nie ma kompilatora c, i w tym miejscu pojawia sie moj problem wiem jak napisac programik z c zeby wysylal bity przez port lpt, ale ze nie mam dostepu do kompilatora c to co proponujecie w zamian, moga byc jakies dziwne jezyki byle by chodzily na nnd

pomocy

MODERATOR

Dak0 pisze:
mam taki problem, wszyscy wiedza ze nnd nie ma kompilatora c, i w tym miejscu pojawia sie moj problem wiem jak napisac programik z c zeby wysylal bity przez port lpt, ale ze nie mam dostepu do kompilatora c to co proponujecie w zamian, moga byc jakies dziwne jezyki byle by chodzily na nnd

pomocy

Po skompilowaniu język w którym napisano program nie ma znaczenia. Napisz program w tym co znasz/lubisz, skompiluj na jakimś linuksie z takimi samymi wersjami bibliotek jakie ma NND (głównie chodzi o glibc, ale też i inne biblioteki używane przez dany program) i na NND przenieś sobie samą binarkę. Ewentualnie możesz skompilowac statycznie - wtedy wersje bibliotek nie powinny mieć znaczenia. Do kompilacji możesz użyć dowolnej dystrybucji, choćby jakiegoś Live-Linuksa bootowanego z płyty cd.
Nie zapomnij pochwalić się wynikami, może udostępnij ten program z jakims opisem - pewnie komuś jeszcze się przyda.

no to pochwale sie po co to ma byc, a wiec mam uklad ktory bedzie odcinal prad kompowi ktory sie zawiesi i dziala to na zasadzie
nnd pinguje grupe 8 kompow jak jakis komp nie odpowiada to mu odetnie na 3 sek i spowrotem prad ma wiec jest reset i komp chodzi dalej i tak w kolko

MODERATOR

Dak0 pisze:
no to pochwale sie po co to ma byc, a wiec mam uklad ktory bedzie odcinal prad kompowi ktory sie zawiesi i dziala to na zasadzie
nnd pinguje grupe 8 kompow jak jakis komp nie odpowiada to mu odetnie na 3 sek i spowrotem prad ma wiec jest reset i komp chodzi dalej i tak w kolko

Ryzykowne urządzenie, takie brutalne wyłaczenie prądu może uszkodzić system plików na dysku, a może nawet sam nośnik. Chyba że chodzi o stacje bezdyskowe... Tak czy siak, może warto pomysleć o wysyłaniu sygnału rebootującego stacje w jakiś bardziej cywilizowany sposób?

Tytuł: hmmm
tylko jak tu czasami do stacji ktora zwisnie na amen wyslac sygnal rebootujacy??

Tytuł: cd
to nie beda kompy tylko radia, teraz sie okazalo, szef wreszcie uchylil rabka tajemnicy.

teraz pytanie jak sprawdzic czy radio zyje, procz pinga oczywiscie,

albo inaczej jak wyslac pinga zeby tylko powiedzial host jest lub nie ma :)

dzieki za fatyge

Nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 6 ] 

Strefa czasowa UTC+2godz.