Freesco, NND, CDN, EOS

http://www.freesco.pl
Dzisiaj jest poniedziałek, 7 lipca 2025, 22:43

Strefa czasowa UTC+2godz.

Nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 45 ]  Przejdź na stronę 1, 2, 3  Następna
Autor Wiadomość
MODERATOR

Ten temat jest właściwie przedłużeniem tematów:
bind-9.2.3-i486-1.tgz
http://forum.freesco.pl/viewtopic.php?t=5055

oraz
Co dalej z NND...
http://forum.freesco.pl/viewtopic.php?t=5130

Ten temat ma za zadanie zebrać ludzi mogących poświęcić swoją pracę na rzecz NND.
Zaproponowałem zrobienie portalu NND, ale pod warunkiem, że taki pomysł otrzyma poparcie od innych.

Popracie zaliczone i zapamietana obietnica pracy :-)
K_i_l_i_a_N, grochowalski, gg123456, eddie76, Tubiś.

ogólnie popiera Woser.

Proszę kto ma chęci i czas do roboty o zgłaszanie się.

Cała ankieta potrwa nie dłużej niż do końca sierpnia.
We wrześniu ostro startujemy.
W tej chwili trają rozmowy na temat poprowadzenie przez nas (chętnych do pracy) portalu strony głównej NND.

Ostatnio zmieniony czwartek, 19 sierpnia 2004, 19:07 przez Koriolan, łącznie zmieniany 1 raz

Tytuł:
MODERATOR

hmmm czy nie było by możliwośći normalnej pracy w jedenj grupie?
w ten sposób przecież powstaną 2 obozy, a to raczej dla NND nie będzie zbyt dobre, praca w jednej grupie będzie łatwiejsza
No chyba że chcecie zająć się Portalem ? myślę że jeżeli strona będzie dobra to zastąpi się dotychczasową, webmajster narazie jest zapracowany więc strona jest jaka jest

Tytuł:
PGF

Ooooooooooooo !!!! mądry głos w dyskusji . Popieram !!!

Tytuł:
Użytkownik

no tak, ale czy PGF zechce jeszcze wspolpracowac i w ogole pracowac :)

Tytuł:
PGF

Trzeba poczekać na ich odzew ... Dlaczego "ICH" ?? powinniśmy być MY a nie "ich" "oni" , po prostu zadecydować wspólnie ... . Trzeba powyznaczać ludzi odpowiedzialnych za to i tamto . Jedni potrafią programować inni znają się na konfiguracji itd . Zrobić ranking dla webmasterów , ktoś chętny niech uporządkuje pakiety, itp . Trzeba myśleć w końcu o NND a nie o jakiejś rewolucji . Jak to Koriolan napisał "ewolucji a nie rewolucji" i tu miał rację .

Tytuł:
Użytkownik

A co mi tam... chęci zgłaszam... ale w jakim stopniu będę mógł pomóc to nie wiem gdyż moja wiedza nie jest zbyt duża jeśli chodzi o Linuxa... no ale uczę się szybko więc pomogę... w końcu korzystam z NND :)

Tytuł:
Honorowy Admin

Wiecie jak rozwijano skrót PLD? Pokłoceni Linuksa Developerzy. My dokonaliśmy cudu większego, jeszcze de facto nie ma dystrybucji a niesnaski już są. w ten sposób to nawet piaskownicy nie zbudujemy.
To co napiszę poniżej nie jest oficjalnym stanowiskiem PGF, ale nie sądzę aby ktoś w tej sprawie wyraził inne zdanie. Pomysł stworzenia nowej dystrybucji ma swoje źródło w braku możliwości Freesco wobec niktórych zastosowań. Dlatego w założeniu miała to być dystrybucja, analogiczna do Freesco. Potem powstały nowe pomysły i zaczęły się krystalizować. Jednak ogólne założenie jest niezmienne - prosta do zainstalowania i konfiguracji dystrybucja, którą w miarę wzrostu "apetytu" można rozbudowywać. Stąd z jednej strony potrzeba pewnej zgodności z jakąś podstawą (dla developerów) z drugiej strony zamknięta dla całkowicie dowolnych zmian, dająca pewne bezpieczne i sensowne pakiety do rozbudowy serwera dla niezbyt często zaawansowanego admina.
Jeśli dystrybucja miałaby dawać użytkownikom nieograniczone pole manewru, to szkoda czasu na jej rozwijanie (bo po co konkurować z czymś, co już istnieje). Zaletą Freesco jest niejako predefiniowane bezpieczeństwo tej dystrybucji. Dobre sprawdzone paczki, predefiniowane konfigi itp. No i cała masa opisów.
Dlatego pojawił się ten impas z dalszym rozwojem, ponieważ właśnie o bezpieczeństwie i sprawdzeniu wszystkiego myslimy, także o ułatwieniu, ale takim, które pozwoliłoby budować dobry bezpieczny serwer. Cały czas w tej sprawie toczą się dyskusje. Upublicznianie ich nie zbliżyłoby nas ani na krok do celu. Tym bardziej, że nie oszukujmy się, nie ma wśród nas wybitnych geeków. Mam na myśli zarówno PGF jak i dotychczasowych użytkowników NND. Jesteśmy bandą lamerów, która się porwała z motyką na słońce (no tu zaraz mi się dostanie :P).
PGF to zresztą zupełnie nieformalna grupa ludzi, którzy mają co prawda szczytne cele, ale są ograniczeni w ich realizacji wieloma innymi sprawami. Dlatego też nie ma sensu forsowanie pewnych pomysłów na siłę, sztuczne przyśpieszanie, bo ktoś w końcu musi nad tym pracować. A obecnie mamy impas sił twórczych :P - także i z powodu wakacji.
Sądzę, że w najbliższym czasie coś się wyklaruje i na pewno nie będziemy odrzucać wspólpracy w tym zakresie. Zmiany na forum, dziś dokonane, są dowodem, że zamierzamy uporządkować działania. Oczywiście każdy, kto chce może wziąć NND i zacząć je dalej zmieniac po swojemu (w końcu na tym polega GPL), ale czy naprawdę są tacy, którzy będą potrafili? Prywatnie sądzę, że opcja, którą podał Mis' zostanie zaakceptowana, ale chyba wymaga to jeszcze usunięcia różnych wątpliwości.
Dlatego do dotychczasowych użytkowników mam apel, aby okazali trochę cierpliwości.

Tytuł:
Użytkownik

Niewiem jak inni ale ja mogę robić w roli testera - zarówno hardware`owego jak i tester różnych paczek... do tworzenia samego NND to się nie nadaje ;) Myślę że główną robotę powinni mieć wyznaczeni /czyt. znający się na sprawie/ ludzie /niekoniecznie Ci którzy są obecnie ale nowo zwerbowani też mogliby zapewne pomóc/, którzy mają określiny kierunek rozwoju NND... ale nie powinna zaszkodzić pomoc innych /np. moja :) / w kwestii choćby rozwiązania jakiegoś problemu lub niekompatybilności.

Tytuł:
Użytkownik

Maciek pisze:
..... Zmiany na forum, dziś dokonane, ......

no ładne cacko .....

Tytuł:

Co powiecie na skromny layotsik
http://83.16.45.26/nnd/index.html
??????
oczywiście nad logo nnd trzeba by troche pomyśleć.
POZDROFKA

Tytuł:
Użytkownik

Byłoby całkiem skocznie jakby ten link działał.

Tytuł:
Użytkownik

teraz już działa - przynajmniej mi :)

Tytuł:
Heh, co do logo to zapytałem google i znalazło:

http://homepage1.nifty.com/nnd/

Najlepsze jest to, że nawet jest zregianolizowane na Polske.
Mi się podoba mimo że to by było "ksero przeokrutne".
Za oficjalną stroną jestem jak najbardziej ZA.
Jeżeli chodzi o nową wersje dystrybucji to uważam że dobre jest to co jest,
lepiej dokończyć coś co już się zaczeło niż zabierać się za coś nowego.
Problemem aktualnej dystrybucji jest brak kompilatora, ale przecież nie o to w niej chodzi. Jeżeli pojawią się paczki potrzebne użytkownikom to nie widze potrzeby dokładania kompilatora. Za niezbędniki uważam:
apache, exim, procmail, bind, radius, samba, proftp i jakiś serwer p2p dla potrzeb lokalki.
Niestety na razie tylko niektóre istnieją i na dodatek stwarzają więcej problemów niż paczki dla jakiej kolwiek innej dystrybucji.
Daltego uważam że dopracowanie tego co jest powinno być priorytetowym celem. NND nie potrzebuje wszystkich aplikacji jakie istnieją, tylko tych które spełniają podstawowe założenia serwera sieci osiedlowej (bo chyba takich adminów mozna tu spotkać). Dla mnie osobiście wielkim bólem jest brak radiusa, większość sieci mam opartą o Wifi a tam radius jest nie tyle wskazany co po prostu niezbędny.

Pozdrawiam

Tytuł:

No to logo jest naprawde fajne :)))))

Tytuł:

Ia moge pomoc... Zorganizowac moge profesjonalna grafe i php...

Tytuł:
Deklaruje sie do:
- grafiki (zrobie layout strony, na dniach)
- mogę pomagać przy paczkach
- mogę pomagać przy ogólnej budowie, ucze się C i już coś tam umiem :), zaczynam wchodzić w LKM

Tytuł:
MODERATOR

Super...
Dzięki za wszystkie zgłoszenia .

Wygląd proponowanej stronki mi się podoba, trzeba tylko się zastanowić czu robimy całkiem nową czy korzystamy z jakiegoś gotowego portalu.
Jak zdecydujemy, że cały nowy to chętny musi się zobowiązać do pracy, aż do zakończenia projektu portalu. Gotowe portale to Wiki, MiniWebPortal, phpbb2 i inne. Może ktoś jakiś ciekawszy wdrażał ?

W czasie ja to widzę tak:
1) Do końca tygodnia (sobota 21 VIII) zbieramy oferty pracy.
W sobotę zdecyduję czy będziemy to robić na www.nnd.freesco.pl czy gdzieś indziej. Chyba, że oferta zostanie wycofana.

Co myslicie o www.nnd.freesco.pl ? (Jak się podejmiemy na tej to nie możemy dać plamy :!:, no innych to inaczej).
2) Do końca drugiego tygodnia (sobota 28 VIII) opracujemy wstępny szkic portalu. A od 1 IX jego realizacja.

Na te dwa tygodnie trzeba rozważyć :
- Czy na www.nnd.freesco.pl czy gdzie indziej.
- Ogólna struktura portalu.
- Kto jakim czasem dysponuje, jak długo zamierza wspierać NND i co mógłby robić.
- Wstępnie czy jeśli PGF przejdzie na wersję Mis'ia czy realizujemy dalej 'stare' NND czy przechodzimy na nowe ?

Tytuł:

Ja w ciagu 2-3 dni zrobie jakis layout... Moze zaltawie tez php do serwisu...

Tytuł:
MODERATOR

Maciek pisze:
... w ten sposób to nawet piaskownicy nie zbudujemy.
... Jesteśmy bandą lamerów, która się porwała z motyką na słońce...
... obecnie mamy impas sił twórczych :P ...

Wybrałem fragmenty z którymi się zgadzam. Niestety z resztą nie, a nawet NIE !.

Rozumiem, że masz przykre doświadczenia z PLD ale IMHO zaprowadziły Cię one na drugi koniec piaskownicy. Zgubiłeś ideę Linuksa, Open Source itd. proponując nam w zamian drugiego linuksdowsa. Uważam tak, gdyż chcesz nam zaproponować byśmy siedzieli cicho na 4 literach i czekali aż łaskawie PGF zbuduje nam śliczną, bezpieczną dystrybujcję w której nie będziemy mogli sobie krzywdy zrobić - dokładnie jak Bill Brama a za nim Red Hat, Novell i inni. Niestety PGF skostniała na amen. NND zrobiło kilka osób z PGF, nową NND zrobił Mis' nie oglądając się na PGF a każdy z Was (członkowie PGF) wypowiadają się we własnym interesie a zdania PGF nigdzie nie udało mi się na tym forum przeczytać (plakietka PGF służy niektórym z WAS do wywyższania się nad głupimi adminami oraz naśmiewania się z innych)*.
Nie znam nowej NND Mis'ia, mam trochę zastrzeżeń co do jego założeń, ale NND w tej chwili przypomina ...(każdy widzi a sibi określił to tak, że slacka szybciej przerobić na router NND niż NND zmusić do pracy). Taką właśnie sytuację stworzyło PGF w zaciszu Waszych gabinetów, a Wy prosicie o cierpliwość bo jeszcze nam nie zrobiliście całkiem bezpiecznej dystrybucji ale już w następnej wersji to będzie całkiem bezpieczna i będziemy mogli sobie jej spokojnie używać... Co Ci to przypomina ?

Pozwól, że Ci przypomne to, co znasz lepiej niż ja: Linux, Open Source powstał na bazie LUDZI, którym zachciało się pobawić w inne klocki niż UNIX czy Windows (nie było go jeszcze wtedy ale chodzi ideę), nie byli to zawodowcy.

Takie coś chcemy pociągnąć i my. Nie chcemy Wam (PGF) nic zrobić na siłę, nie chcemy Was uszczęśliwiać na siłę, chcemy się pobawić w klocki które nazywają się NND (ktoś to nazwał przygodą z NND, ja nazywam harówką z NND) i tylko mamy nadzieję, że zdołamy sobie wzajemnie pomóc a jeśli co mądrzejszy z PGF wróci się do ideii Linuksa-Open Source dołączy do nas i pomoże nam zmarnować jeszcze mniej z naszej pracy i pracy jak Wy to nazywacie - PDF.

-----
* .... ale ubaw ludzie ....
-------------------------------------------------------------------
hmm.... ciągle się zastanawiam: kto lub co spowodowało, że otwarte w swej ideii PGF tak się zabetonowała :?:

Tytuł:
MODERATOR

czytając takie słowa, zastanawiam się czy aby nie pośpieszyliśmy się z upublicznieniem NND

PS: ale to jest moje zdanie nie PGFu, stanowisko PGFu co do dalszego kierunku rozwoju NND zostanie (prawdopodobnie) przedstawione w niedzielę/poniedziałek

Nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 45 ]  Przejdź na stronę 1, 2, 3  Następna

Strefa czasowa UTC+2godz.