Freesco, NND, CDN, EOS

http://www.freesco.pl
Dzisiaj jest sobota, 21 czerwca 2025, 01:12

Strefa czasowa UTC+2godz.

Nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 8 ] 
Autor Wiadomość
No cóż, nie wiem, czy ktoś z Was będzie miał dla mnie cierpliwość. Jestem zrozpaczonym właścicielem sieci LAN, którego informatyk zostawił "na lodzie" :( , i to w sytuacji gdy po raz drugi od 4 miesięcy system NND padł i to nie wiadomo z jakiego powodu. Poprostu najpierw ciężko znajdywał strony i nagle przestał gadać. Gdy ostatniej nocy próbowaliśmy do spółki z z kolegą wgrać najnowszą wersję NND to:
po pierwsze - serwer nie chciał widzieć płyty z systemem NND, a widział np z systemem windows
po drugie, jak przerzuciliśmy do innego kompa to system wgrał się doskonale, jednak po starcie NND pojawiło się: L 20 20 20 20 20 20 .....itd
Czytałem posty na temat L 40 40 40... i L 90 90 90 ale proponowane w nich rozwiązania problemu nie dały rezultatu
Dane:
Komp przeznaczony na serwer to: Pentium 133, 16 RAM, 260 HDD (przez 3 miesiące jakoś sprawnie NND na nim pracował :D )
Komp na którym zrobiono reinstalację systemu to Athlon 900, 128 RAM a dysk twardy przeniesiony z serwera.
Czy jest jakieś tego wytłumaczenie?

Tytuł:
MODERATOR

Uwaga co do instalacji.
Dla instalki NND zazwyczaj potrzeba WIĘCEJ niż 32MB Ramu. Po instalacji można zmniejszyć, ale wskazane utworzenie 'swap'.
Co do L 20 nie potrafię Ci doradzić.
Jedną z lepszych rad to poszukanie kogoś kto się na tym troszkę zna :-)
Z jakiego miasta jesteście ?
Może za kilka browarów ktoś tam podskoczy :-)

Jesteśmy ze Zduńskiej Woli, ale to pewnie daleko od Was .......
Ale propozycja jest kusząca :lol:... Niestety nie mogę znaleźć nikogo dostępnego tutaj w pobliżu :(
A'propos, co to jest "swap"?

Tytuł:
Honorowy Admin

Kiedy instalujesz nnd to masz dysk podpięty na kontrolerze np. drugim jako master, dla linuksa to hdc, zmieniasz komputer i przepinasz go do pierwszego kontrolera master, a to dla linuksa już hda, więc nie może wystartować. Dlatego jeśli robi się instalację na innym komputerze, ważne jest aby dokładnie tak samo podpiąć dysk. Na koniec instalacji trzeba wykonać polecenie lilo - o ile instalator sam tego nie zrobi (sorry ale już nie pamiętam jak to było).

Tytuł:
Dzięki Maćku, wydaje mi się że to dość istotna uwaga, ale dlaczego wyskoczyło to L 20 20 20..... po starcie systemu na tym samym kompie, na którym była instalacja NND?
I jeszcze jedno pytanie, dlaczego w ostatnim miesiącu zdarzyło sią aż dwa razy, że NND zawiódł? Sieć się rozwija, czy w zwązku z tym zwiększona ilość przepływu informacji w sieci LAN jest już zbyt duża dla 16 RAM serwera, albo procesora 133MHz? Czy to tylko ta niestabilność systemu NND powoduje jego zawieszanie? Czy też zupełnie coś innego?

Tytuł:
Użytkownik

Pozwol ze zasugeruje nie wiem czy pomorze ustaw dysk recznie w biosie tzn daj mu autodetekcje i zgodz sie z tym co ci proponuje u mnie pomoglo w podobnym przypadku ;)

Tytuł:
PGF

Cytuj:
zwiększona ilość przepływu informacji w sieci LAN jest już zbyt duża dla 16 RAM serwera, albo procesora 133MHz?

Wszystko zależy od tego jakie usługi masz na serwerze , ale 16MB RAM to za mało nawet na gołą instalkę NND .

Tytuł:

co prawda wiem ardzo niewiele na temat NND, jednak udało mi się poradzić z tym problemem podczas swojej pierwszej instalacji NND.

Okazało się, że instalator nie radził sobie poprawnie z formatowaniem mojego dysku.
Nie jestem fachowcem, nie potrafię więc określić, jakie były tego przyczyny (pc to AMD k6-2 350 MHZ i 32 MB z 2,2 GB )
Nie pomogło też repartycjonowanie przy pomocy linuxowego fdisk'a i format.

Postanowiłem więc pokombinować, wczuciłem ten dysk do maszyny z win xp, i przy jego pomocy sformatowałem dysk (do NTFS)

Dopiero wtedy odpaliłem instalator, i pozwoliłem na to, by usunął istniejące partycje i poprzydzielał miejsce na dysku według włąsnego widzimisię.

Instalacja (podobnie jak i wcześniej) przebiegła bez problemu, jednak, tym razem o dziwo, po reboocie system uruchomił się bez problemu.

Może Wam też się uda :)
pozdrawiam

Nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 8 ] 

Strefa czasowa UTC+2godz.