Freesco, NND, CDN, EOS

http://www.freesco.pl
Dzisiaj jest piątek, 27 czerwca 2025, 06:40

Strefa czasowa UTC+2godz.

Nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 11 ] 
Autor Wiadomość
 Tytuł: Dziwny objaw
Witam.
Mam dziwny problem z NND otoz po okolo 15-20 min net przestaje dzialac w kazdej formie tzn www,ftp,gg itp ogolnie wszystko.
Dzieje sie to zarowno na komputerach w sieci jak i na samym serwie ani ping nic doslownie nie dziala dopiero reset i wszystko ok a po okolo 20min znowu.
Dodam iz zainstalowalem http://reliserv.pl/nnd/firewall.tgz wedle zalecen ale nic nie pomoglo .
Serw to P166 48Mb , ST 330 .
Moze ktos ma jakies sugestie.
Pozdrawiam.

Tytuł:
Użytkownik

A jakie masz łącze? Jeśli neo to sprawdź czy na kompie z windowsem podłączonym bezpośrednio do neo też się dzieją takie "jaja". Jeśli tak to dzwoń do tepsy i zgłaszaj awarie, bo to wtedy ich wina - powinni przepiąć Cię do mniej obciążonego routera /lub jakiegoś terminala... nie wiem co oni używają/ i wtedy sytuacja powinna się poprawić.

Tytuł:
Witam.
Nie na winzgrozie nie ma tego objawu.
Pogrzebalem troche i teraz nie co 20min lecz co 2-3 godziny jest taki objaw.Dodam ze jak serw bym na WIN98+WINROUTE czesto bylo tak ze ktos z sieci mial 400 polaczen w winroute i nikomu juz nie dzialal net.Moze tutaj tez jest jakis ogranicznik?
Pozdrawiam.

Tytuł:
Użytkownik

a rozważałeś możliwość virusa w sieci, typu blaster lub innego paskudztwa :?:

Tytuł:
Pryzynam sie szczeze ze nie wiem byc moze sa zainfekowane systemy w sieci ,sprawdze dzisiaj.
Mam jeszcze jedno pytanie ,czytalem troche na temat tego MRTG (statystyki) ale znalazlem kilka wersji i nie wiem ktora sciagnac oraz co jest potrzebne do instalacji oraz jak to zainstalowac.skonfigurowac.
Moze byc tu na forum lub GG:8280001
Aha mam jeszcze male pytanko czemu w sieci nie idzie sciagac za pomoca FlashGet ,Get Right itp?Tylko przez WWW lub zapisz element docelowy...?
Dzieki i pozdrawiam.
BTW. NND chyba nic lepszego narazie nie wymyslono:D

Tytuł:
PGF

Możliwe ,że NEO Ci się rozłącza i nawiązuje połączenie dopiero po około 20tu minutach . Ja mam DSLa więc nic więcej Ci nie podpowiem - bo nie wiem . :cry:

Tytuł:
MODERATOR

Na portalu o NND jest FAQ w nim pewien opis uruchamiania sieci.
Spróbuj w/g niego zdiagnozować DLACZEGO Ci sieć nie działa i daj znać co się dzieje.
Mam nadzieję, że wczasie zwisów masz łączność z routerem, bo jak nie to właśnie z nim jest problem (sprzętowy).

Tytuł:
Użytkownik

Borygo pisze:
(...)Mam jeszcze jedno pytanie ,czytalem troche na temat tego MRTG (statystyki) ale znalazlem kilka wersji i nie wiem ktora sciagnac oraz co jest potrzebne do instalacji oraz jak to zainstalowac.skonfigurowac.

Nie będę przepisywał tego co już jest napisane na tym Forum odnośnie MRTG czy statystyk.
Co do statystyk to są dwie wersje: mat1l9s i ZCiecha.
Opis pierwszego jest tu: http://nnd.freesco.pl/download/pakiety/statmat-beta3.htm
co do statystyk ZCiecha to nie wiem czy jest jakiś opis. Wyświetlanie jest podobne ale działają na innych zasadach. Wybór należy do Ciebie.
MRTG - tu jest tylko jedna wersja no i potrzebuje bodajrze pakietu perl, co do innych wymagań nie jestem pewien.
Oba te skrypty można skłonić do współpracy (tj. statystyki i MRTG). Większość porad jest tu na Forum.
Moja rada jest taka: powoli i uważnie rób tylko jedną rzecz na raz, nie rób tak: zainstaluję, a konfigurować będę później. Bo narobisz sobie takiego bajzlu... że pies tropiciel z przewodnikiem nie dojdzie do ładu.
Co do samej instalacji to zerknij tu: http://forum.freesco.pl/viewtopic.php?t=5363

Borygo pisze:
(...)Aha mam jeszcze male pytanko czemu w sieci nie idzie sciagac za pomoca FlashGet ,Get Right itp?Tylko przez WWW lub zapisz element docelowy...?

Nie mam pojęcia gdzie leży problem. W moim kompie i sieci, oba wymienione programy chodzą bez żadnych oporów i kombinacji, czy to na serverku czy na klientach.

Ostatnio zmieniony sobota, 11 września 2004, 15:09 przez nufel, łącznie zmieniany 2 razy

Tytuł:
Witam.
Lacze z netem to NEO+ na modemie ST 330.
Problem w tym ze IP A wykazuje poalczenie ppp0 i ip czyli jest nawiazane polaczenie z netem a mimo to net nie dziala ani na serwie ani na komputerach w siecie.Dopiero restart i 2 godziny spokoju potem znowu brak netu pomimo polaczenia.
Pozdrawiam.

Tytuł:
MODERATOR

Co to jest ...
Borygo pisze:
...IP A wykazuje poalczenie ppp0 i ip ...

Spróbuj nie włączać firewalla i HTB (mozna zachaszować chyba w /etc/rc.d/rc.router).

Borygo pisze:
Witam.
Mam dziwny problem z NND otoz po okolo 15-20 min net przestaje dzialac w kazdej formie tzn www,ftp,gg itp ogolnie wszystko.
Dzieje sie to zarowno na komputerach w sieci jak i na samym serwie ani ping nic doslownie nie dziala dopiero reset i wszystko ok a po okolo 20min znowu.
Dodam iz zainstalowalem http://reliserv.pl/nnd/firewall.tgz wedle zalecen ale nic nie pomoglo .
Serw to P166 48Mb , ST 330 .
Moze ktos ma jakies sugestie.
Pozdrawiam.

czesc,
mialem podobne jaja - net mi padal po 10-12 minutach. Tez instalowalem firewalla zciech'a, sam probowalem mieszac w rc.firewall i jeszcze milion innych rzeczy. Rozwiazanie tego problemu okazalo sie dosc banalne - wystarczylo calkowicie WYLACZYC 'power management' w biosie routera (p75, 16mb ram, hdd 500) i net mam stabilnie jak skala - 1h, 2h, 5h, 24/7...
pzdr

planB

ps. poniewaz to moj pierwszy post na tym forum, wielkie YO dla calej ekipy NND - zajedwabista robota!

Nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 11 ] 

Strefa czasowa UTC+2godz.