Freesco, NND, CDN, EOS

http://www.freesco.pl
Dzisiaj jest poniedziałek, 23 czerwca 2025, 00:13

Strefa czasowa UTC+2godz.

Nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 9 ] 
Autor Wiadomość
Podzczas wywolaania skryptu standardowo dodanego do rc.lokal a wiec su- dydndns .. itd
w messages w logu pojawia sie cos takiego,

Aug 16 23:54:45 nnd /usr/local/bin/ez-ipupdate[771]: ez-ipupdate Version 3.0.11b7, Copyright (C) 1998-2001 Angus Mackay.
Aug 16 23:54:45 nnd /usr/local/bin/ez-ipupdate[771]: /usr/local/bin/ez-ipupdate started for interface ppp0 host xxx.dyndns.org
Aug 16 23:54:45 nnd /usr/local/bin/ez-ipupdate[771]: error reading cache file "/etc/ez-ipupdate.cache.ppp0": Bad file descriptor
Aug 16 23:54:45 nnd /usr/local/bin/ez-ipupdate[771]: failure to update ppp0->83.31.xx.xx (xxx.dyndns.org)

oczywiscie nie uaktualnia adresu i klops:(
user dyndns ma prawa zapisu do pliku cache
skrypt example-dyndns.conf jest na 100% ok bo jak odpalam jako root dziala.
Macie jakies pomysly

aha
jak sie zaloguje su - dyndnsclient to po po wywolaniu example-dyndns.client wywala mi ze bad domain chyba
Sprawdzilem user dyndnsclient nie ma wyjscia na swiat - nie dziala ping i lynx nie laduje stron!!
czy tak ma byc??

prosze o pomoc bo ja juz nie mam pomyslow, probowalem wszystkiego (co mi do glowy przyszlo)

aha - paczki ez-ipupdate nie rozpakowuje tar costam tylko mc kompiuje do odpowiednich katalogow pliki (tak dla informacji - moze to wazne)

jakies pomysly?

Tytuł:
MODERATOR

IMHO user z dyn... nie ma prawa do KATALOGU /etc.

Zmień konfig na na /var/dyn/... i zmień WŁAŚCICIELA katalogu na usera dyn...

Możesz też spróbować /etc/dyndns/... i tu konfig ale właściciela tak jak wyżej.

Tytuł:
Dziekuje, to jest jakas mysl, ale po wstepnych kilku probach nie dziala. Wieczorem sproboje dokladnie to przetestowac. Mam nadziej ze sie uda. S
Swoja droga to co grozi mi jezeli odpalam update jako root - przejecie domeny czy wlamanie na server?

Tytuł:
MODERATOR

paczka ma instalator więc może po samym rozpakowaniu nie działa?
installpkg wywołuje ten skrypt więc jak rozpakowałeś go to należało by włączyć ez-ipupdate.install z katalogu /var/install

Tytuł:
Odpalalem install - sciezka su - dyn... sama sie dodalo do rc.local. Poza tym gdybym nie odpalal nie mialbym dyndnsclient usera:)
Qrde. Sproboje od nowa wszystkiego bo skoro nikt inny nie mial takiego problemu to moze ja cos knoce. Widzialem podobny post na forum ale osoba ktora go napisala pozbyla sie problemu wywolujac skrypt jako root. Ja tez pewnie tak zrobie jak wasze porady nie pomoga.

pozdrawiam

Tytuł:
Poprobowalem jak mowilem i oto efekty:
su -dyn.... nie dziala bo zrobilem test, odpalam ez-ipaudate i recznie wsio podaje , na koniec enter i dupa - nie moze uaktualnic bo musi polaczyc sie z netem a nie polaczy sie bo nie ma prawa - lynx, ping zwraca unknown host!

Poprawcie mnie jesli sie myle ale chyba powinien on miec dostep do sieci!!!

Chyba ze on korzysta tylko z pliku cache, to moze nie miec, bo jak odpale skrypt jako root, i w cache zapisza sie IP i costastam to po restarcie skryptu takjakby cos zaskakiwalo, komenda jest ze update byl tego i tego i narazie ni trzeba bo to samo IP komp ma nadal.

Nie wiem juz co robic - drugi dzien siedze nad tym gownem i mam dosc.

Tytuł:
OK. Poddaje sie.
ez-ipupdate pod slackiem dziala a tu nie:(
dyndnsclient ma te same wpisy w passwd w obydwu sytemach i na slacku dziala i ma net a w NND nie.
Moze firewall cos tu blokuje?
ide spac
dobranoc

Tytuł:
MODERATOR

hmm nie bardzo wiem jak ci pomóc ;/ wszystki jakoś działa, zorientuję się jak to jest z userem, dlaczego może nie mieć netu

Tytuł:
I wszystko jasne:)
Jakis czas temu dalem sobie z tym spokoj. Userzy nie mieli netu na szellu i... nie mieli bo nie mieli dostepu do pliku resolve.conf
Dalem prawa do odczytu "read by others"
i wsio smiga
Dzieki za chec pomocy.
pozdrawiam

Nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 9 ] 

Strefa czasowa UTC+2godz.