Freesco, NND, CDN, EOS

http://www.freesco.pl
Dzisiaj jest poniedziałek, 14 lipca 2025, 21:36

Strefa czasowa UTC+2godz.

Nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 16 ] 
Autor Wiadomość
Użytkownik

Witam !!!

Mam pytanko do ludzi którzy mają zainstalowaną kartę bezprzewodową na nowym NND. Czy u was polecenie iwconfig ra0 zwraca błędny numer kanału jak i zaniżone wartości Link Quality i Signal ???

Pozdrawiam.

Tytuł:
Honorowy Admin

A dokładniej? Karta chodzi na interfejsie zewnętrznym czy wewnętrznym? W jaki sposób zostały ustawione parametry?

Tytuł:
Użytkownik

Witam !!!
Karta bezprzewodowa chodzi na interfejsie zewnętrznym i nie ma z nią najmniejszych problemów. Wszystko ładnie działa na linku 5 KM. Nie zgubiła ani nie powtarzała żadnego pakietu.
Problem w tym że w odpowiedzi na polecenie iwconfig ra0 dostaje informacje że karta pracuje na kanale 13, choć w rzeczywistości pracuje na kanale 5 (co dziwniejsze na początku po instalacji podawany numer kanału był prawidłowy czyli 5 dopiero po jakimś czasie zaczęło mi podawać 13 kanał), natomiast wartości Link Quality oraz Lewel są niesamowicie zaniżone - Link Quality mam na poziomie 65% a Lewel na poziomie 20%. Ta sama karta (i nie tylko ta, sprawdzałem również D-Link DWL 520+) pod WinXP pokazuje mi Link Quality 100% a Lewel 69% i oczywiście że pracuje na 5 kanale. Wartości konfigurujące dla karty były ustawiane za pomocą net_conf, i są one prawidłowe (po konfiguracji sprawdzałem je w rc.radio)
Wartości z Quality i Lewel chciałem wykorzystać w statystykach MRTG, do monitorowania jakości połączenia w zależności od pogody itd. Ale widzę, że chyba nic z tego nie będzie :(

Pozdrawiam

Tytuł:
Honorowy Admin

U mnie ta karta pracuje na interfejsie wewnętrznym.
: [/] [] ()
ra0       RT2400PCI  ESSID:"szkola"
          Mode:Ad-Hoc  Channel:1  Bit Rate=2Mb/s
          RTS thr:off   Fragment thr:off
          Encryption key:off
          Link Quality:0  Signal level:0  Noise level:0
          Rx invalid nwid:0  Rx invalid crypt:0  Rx invalid frag:0
          Tx excessive retries:0  Invalid misc:0   Missed beacon:0

Wartości są zgodne z tym, co wprowadziłem. Wartości Quality i inne są zerowe, bo nikt obecnie nie korzysta z tego łącza.

Tytuł:
Użytkownik

Witam !!!

Hmm. Może następnym razem jak przeinstaluję NND to będzie dobrze. Najwarzniejsze, że karta pracuje poprawnie pomimo wyświetlanych informacji. A tak przy okazji. Jak zmusić Niceshapera do tego aby przyjął interfejs ra0. Niestety nie udało mi się do tej pory tego. Po konfiguracji pliku konfigurującego niceshapera i uruchomieniu niceshapera wywala mi taki komunikat
Check your iface directives
quit...
i po tym niceshaper nie działa. Na stronie niceshapera pojawiła się informacja o nowej wersji która obsługuje interfejsy kart bezprzewodowych. Pobrałem, skompilowałem pod NND i dalej mi ten sam komunikat wywala :(.
Można coś z tym zrobić ??? Chyba że da rady coś zmienić aby karta widziana w NND była nie jako ra0 tylko jako wlan0. Wtedy może by to pomogło.

Pozdrawiam

Tytuł:
MODERATOR

zmień nazwę pliku w /etc/network/internal z ra0 na wlan0 może zadziała :)
tylko że nazwa interfejsu raczej nie ma znaczenia, możesz go nazwać kot0 i powinno działać, ale mogę się mylić

Tytuł:
Honorowy Admin

Też mi się wydaje, że nazwa nie ma nic do rzeczy.
Pokaż swój config.

Tytuł:
Użytkownik

Witam !!!

Już sobie poradziłem. Niceshaper sprawdza podawane interfejsy i jak mu się poda ra0 to wywala błąd.
Niceshaper ma w sobie podane wzorce (tak można to nazwać) interfejsów, w śród których nie ma interfejsu ra
Dodałem więc do kodu źródłowego:
else if ( dev[0] == 114 && dev[ 1 ] ==97 )
{
         n=2;
}
w procedurze (chyba to się tak nazywa w c++) bool valid_dev ( char dev[] ) i Niceshaper zaczą rozróżniać również interfejs ra0
Tak wogóle to Niceshaper nawet w najnowszej wersji (z 31.12.2004) rozróżnia tylko interfejsy eth , ppp , imq , br , wlan. Pozostałe nazwy interfejsów są traktowane jako błędne. Ta poprawka którą podałem pozwala Niceshaperowi również rozróżnić interfejs ra. Cały ten post i poprawka odnosi się do najnowszej wersji Niceshapera. Po skmpilowaniu tak poprawionego kodu Niceshaper już nie sypie komunikatami błędów przy interfejsie ra0 i ładnie dzieli łącze.

Pozdrawiam

Tytuł:
MODERATOR

to podeślij to rozwiązanie autorowi :D

Tytuł:
Użytkownik

gizmo5418 pisze:
Cały ten post i poprawka odnosi się do najnowszej wersji Niceshapera. Po skmpilowaniu tak poprawionego kodu Niceshaper już nie sypie komunikatami błędów przy interfejsie ra0 i ładnie dzieli łącze.

A można gdzieś sobie dociągną twoją wersję z obsługą ra0 :-)

Tytuł:
Użytkownik

Witam !!!

Ta wersja jest dostępna już na serwerze Ravela. Ale niestety nie znam adresu. :oops:
Musiałbyś się jego spytać.

Pozdrawiam.

Tytuł:
MODERATOR

Cytuj:
Karta bezprzewodowa chodzi na interfejsie zewnętrznym i nie ma z nią najmniejszych problemów. Wszystko ładnie działa na linku 5 KM. Nie zgubiła ani nie powtarzała żadnego pakietu.
Problem w tym że w odpowiedzi na polecenie iwconfig ra0 dostaje informacje że karta pracuje na kanale 13, choć w rzeczywistości pracuje na kanale 5 (co dziwniejsze na początku po instalacji podawany numer kanału był prawidłowy czyli 5 dopiero po jakimś czasie zaczęło mi podawać 13 kanał), natomiast wartości Link Quality oraz Lewel są niesamowicie zaniżone - Link Quality mam na poziomie 65% a Lewel na poziomie 20%. Ta sama karta (i nie tylko ta, sprawdzałem również D-Link DWL 520+) pod WinXP pokazuje mi Link Quality 100% a Lewel 69% i oczywiście że pracuje na 5 kanale.

1. Skoro karta chodzi jako klient to może na AP zmieniono kanał? A karta się dostosowała wg essidu...
2. Zmiana parametrów sygnału może się wiązać ze zmaną kanału
3. Skoro odległość to 5km to raczej windows kłamie podając parametry sygnału...

Tytuł:
Użytkownik

Witam !!!

Cytuj:
1. Skoro karta chodzi jako klient to może na AP zmieniono kanał? A karta się dostosowała wg essidu...
2. Zmiana parametrów sygnału może się wiązać ze zmaną kanału
3. Skoro odległość to 5km to raczej windows kłamie podając parametry sygnału...

1. Problem już dawno rozwiązałem. Co do błędnego pokazywania kanału to było coś nie tak z AP-kiem. W ustawieniach AP był podany inny kanał a wrzeczywistości AP pracował na innym kanale. Dlatego też karta sama szukała sobie kanału z właściwym ESSID

2. Akurat to wiem, że zmiana kanału wiąże się ze zmianą parametrów sygnału

3. Tego jeszcze nie wiem czy windows kłamie. Ale przy antence offset 60cm na takim dynstansie przy widoczności optycznej jest możliwe uzyskanie poziomu sygnału 100/69. Podepnę pod antenę kartę orinoco i wtedy będę wiedział jaki jest pozom sygnału. Tylko że mam problem, bo nowe NND nie chce mi widzieć slotów PCMCIA, a dokładniej przejściówki z PCI na PCMCIA na chipsecie TI 1225.
Pod Knoppixem zarowno z jądrem 2.4.x jak i 2.6.x przejsciówka PCI ->PCMCIA jak i karta (orinoco) jest widziana bez problemów. Będę dalej walczył z tym.

Zresztą podmieniłem moduł dla Ralinka na najnowszą wersję (na razie beta) i u mnie działa stabilniej niż ta zawarta w pakiecie rt2400 dla NND. A przynajmniej nie gubi sygnału, co się zdarzało i co najwarzniejsze teraz w statystykach nie mam zliczanego ruchu ramek rozgłoszeniowych ESSID, jak to było w starszej wersji modułu.

Pozdrawiam.

Tytuł:
Użytkownik

gizmo5418 pisze:
Zresztą podmieniłem moduł dla Ralinka na najnowszą wersję (na razie beta) i u mnie działa stabilniej niż ta zawarta w pakiecie rt2400 dla NND. A przynajmniej nie gubi sygnału, co się zdarzało i co najwarzniejsze teraz w statystykach nie mam zliczanego ruchu ramek rozgłoszeniowych ESSID, jak to było w starszej wersji modułu.
Pozdrawiam.

A możesz przesłać ten modół na dayson[małpa]o2.pl potestowałbym ponieważ sam używam kart na Ralinku.

Z góry dzięki.

Tytuł:
Użytkownik

Witam !!!

Cytuj:
A możesz przesłać ten modół na dayson[małpa]o2.pl potestowałbym ponieważ sam używam kart na Ralinku.

Powinien już być u Ciebie. Wystarczy sastąpić tym modułem stary moduł i powinno być ok.

Pozdrawiam.

Tytuł:
Użytkownik

DZięki gizmo5418 jutro przetestuje! :-)

Nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 16 ] 

Strefa czasowa UTC+2godz.