Freesco, NND, CDN, EOS

http://www.freesco.pl
Dzisiaj jest sobota, 28 czerwca 2025, 13:19

Strefa czasowa UTC+2godz.

Nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 5 ] 
Autor Wiadomość
PGF

Jak ma się sprawa z obsługą pamięci na USB pod NND ? Mam pewien pomysł zarobkowania dla autora NND i możliwe ,że nie były by to aż tak małe pieniądze . Ale temat jest trudny.

MODERATOR

Albercik pisze:
Jak ma się sprawa z obsługą pamięci na USB pod NND ? Mam pewien pomysł zarobkowania dla autora NND i możliwe ,że nie były by to aż tak małe pieniądze . Ale temat jest trudny.

HA!! mów o pieniądzach jak najwięcej, najlepiej przy okazji dokonywania przelewów na moje konto. :-)
A poważnie mówiąc nie widze przeciwskazań używania pendrivów z NND. Należy tylko odpowiedzieć na pytanie do czego - jeśli masz na myśli systemy bootowane z usb to ograniczenem jest płyta główna, która musiałaby mieć możliwość bootowania z usb. Jeśli mowa tylko o gromadzeniu danych na takim nośniku to powinno działać "out of the box" - niestety nie mam takiego cuda pod ręką więc to tylko moja głęboka wiara... poparta jedynie doświadczeniem z używaniem czytnika CF z moim desktopowym Archem.

tak czy siak zapraszam na priv - zarówno ja jak i reszta PGF zawsze wykazywała duże zainteresowanie środkami płatniczymi...

Tytuł:
Użytkownik

Czyżby chodziło o sprzedaż Pendrive`ów z preinstalowanym nnd ;)
A tak na serio - czy komuś udało się odpalić Pendrive`a jako dysk startowy i ewentualnie na nim zainstalować nnd? Ja próbowałem to zrobić z czytnikiem kart i kartą MMC ale coś mi nie wychodziło ;)

Tytuł:
PGF

Napiszę "elaborat" na priv . Wieczorem.

Tytuł:
MODERATOR

fishu pisze:
Czyżby chodziło o sprzedaż Pendrive`ów z preinstalowanym nnd ;)
A tak na serio - czy komuś udało się odpalić Pendrive`a jako dysk startowy i ewentualnie na nim zainstalować nnd? Ja próbowałem to zrobić z czytnikiem kart i kartą MMC ale coś mi nie wychodziło ;)

Zeby uruchomić dowolny system operacyjny z pendriva płyta komputera musi obsługiwać bootowanie z dysku podpiętego do USB. Bądź bootować z dyskietki/CD/dysku na której będzie minimalny system uruchamiający obsługę dysków na USB i w odpowiednim momencie "przekazujący" sterowanie komputerem do systemu zainstalowanego na pendirivie. W linuksie to drugie rozwiązanie jest relatywnie proste.
W teorii można by to zastosować również do czytników kart.
O ile mnie pamięć nie myli kiedyś na jednej z grup o Freesco była dyskusja nad uruchomieniem Freesco z karty CF podpiętej przez jakiś interfejs bezpośrednio do gniazda IDE płyty głównej. Jeśli taki interfejs byłby "przezroczysty" i nie wymagał żadnych specjalnych sterowników to nie ma problemu aby zastosować dla NND. Powinno się udać z tym co mamy. Nie znam jednak sprawy bliżej bo się tym nie interesowałem.
Imho idea takich mini routerków miałaby szanse powodzenia pod warunkiem rozwiązania jednego problemu - zasilania. Standardowa płyta główna wymaga wielu napięć. Zazwyczaj stosowane są zasilacze impulsowe ponieważ podobne rozwiązania z zasilaczami statycznymi miałyby same wady - wielkość, ilość oddawanego ciepła, zakłócenia elektromagnetyczne pochodzące z transformatora o dużej mocy, bardzo duży pobór prądu, koszt takiego zasilacza... i pewnie jeszcze wiele innych.
A za stosunkowo niewielkie pieniądze można przecież kupić routery sprzętowe... o mniejszych możliwościach ale swoje podstawowe zadanie spełniające bez problemu.

P.S. W przypadku użycia pendriva lub kart takich jak w aparatach cyfrowych dochodzi problem szybkości tych nośników - wydaje mi się, że zazwyczaj są wolniejsze od dysku (a przynajmniej w moim Nikonie 4300 zapis trwa koszmarnie długo) i chyba występuje ograniczenie liczby cykli zapis-odczyt.

Nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 5 ] 

Strefa czasowa UTC+2godz.