Freesco, NND, CDN, EOS

http://www.freesco.pl
Dzisiaj jest czwartek, 26 czerwca 2025, 11:03

Strefa czasowa UTC+2godz.

Nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 25 ]  Przejdź na stronę 1, 2  Następna
Autor Wiadomość
PGF

Mam dziwny objaw u kilku klientów w sieci : maja krótkie pingi do accespointów , serwera (5 - 30ms) oraz popularnych portali (wp , onet czas 30 - 100ms ) ale otwieranie stronki czasami to makabra . MTU próbowałem ustawiać na poszczególnych kompach - nic nie zmienia . Nie wiem w co uderzyć :( .

Tytuł:
Użytkownik

Zrób prosty test - wstaw jakiś plik na serwerze i zobacz jak szybko go ściąga po wlan`ie. Czynność powtórz w drugą stronę - wtedy zobaczysz czy to czasem nie jest wina sygnału /miałem takie przypadki że sygnał był w granicach: str: 80% q: 90% a mimo tego ping czasem gubił/ - spróbuj pozmieniać też u klientów Fragmentation i RTS Threshold na mniejsze wartości - może pomoże. A może masz zbyt dużo osób podpięte do jednego AP`ka? Jak dla mnie pingi w granicach 30 po radiu to dużo ;)

Tytuł:
PGF

Stronka z serwera (wewnątrz sieci) ładuje się szybko , ale wyjście na świat jest tragiczne. Pingi , jak na wlan są bardzo wysokie - generalnie pewien procent jest nawet gubiony i to też jest norma .

Tytuł:
Użytkownik

Ciekaw jestem czy w tym samym czasie u innych userów chodzi ok? Co do gubienia pingów to nie ciekawie - bo pingi są małe objętościowo i jeśli je gubi to co dopiero z większymi pakietami - jaki duży procent Ci gubi? Radziłbym sprawdzić linka netstumblerem - wtedy zobaczysz jaką dokładnie masz jakość sygnału i będzie można coś rozkminić.

Tytuł:
PGF

Sprawdzałem Netstumblerem. Ogólnie bdb- . U reszty chodzi jak żyleta , ale u kilku właśnie tak dziwnie. Sprawdzałem tez MTU ale to zupełnie nie miało wpływu. W wlanie normą jest że pewien procent pakietów jest gubionych .

Tytuł:
Użytkownik

Może i norma, ale u mnie na dwóch różnych sieciach pingi wypadają niezwykle rzadko, jeśli w ogóle - nieraz pinguje AP-Clientów i jak wypadnie 1 na kilkaset to jest max. niezależnie od pogody i warunków 8)
P.S. "przyznaj się" jaki procent pingów Ci wypada? :wink:
Jeśli netstumbler "potwierdził" dobry link to ja bym szukał problemu gdzieś indziej - np. AP nie wydala - ilu masz za nim klientów i jaki masz model? lub coś z HTB lub Squidem, a może ilość połączeń? na razie tyle mi przychodzi do głowy.

Tytuł:
MODERATOR

To masz nieźle fishu .. 8)
A jaki masz sprzęt :?:
Ilu kudzi na jeden AP :?:
jak dużą masz sieć ? AP ? Ludzi globalnie ? łącze ?

Ja mam sieć na główny ORINOCO 2000, AP OsBridge nie więcej jak 25 osób na AP, niestety radiolinie również ORINOCO->OsBridge->OsBridge->oSbRIDGE->OsBridge => KLIENCI :-( Kilka D-Linków, Kilka Planet AP-4000, AP 1966 :-( Ludzi około 90 osób Łącze 1MB POLPAK - staram się o PROMOCYJNE Frame Relaj TP 2Mb.

Tytuł:
PGF

pierwszy AP działa wyśmienicie - żaden user się nie skarży , na drugim jest gorzej ale też sprawdziłem statystyki :
: [/] [] ()
SSID : jakistamAP
   Encryption Function: Disable
   Channel: 4
   Send:  Good Packets: 157480
   Dropped Packets: 112
   Rcv:  Good Packets: 183846
   Dropped Packets: 169338

ogromnie dużo utraconych pakietów . Czyli nic z NND ale może ktoś pomoże ? Dla porównania z innego AP :

: [/] [] ()
SSID :  jakiśtamAP_2
    Encryption Function : Disable 
    Channel : 6 
    Send  Good Packets :  12465024 
    Dropped Packets :  0 
    Recv  Good Packets :  13238367 
    Dropped Packets :  305 

ten jest gitas

Tytuł:
Użytkownik

Co prawda nie tak dużą jak Ty /27 osób/ ale niemam żadnych pomostów - wszyscy bezpośrednio do AP bazy. Sprzęt mam firmy Pheenet /pewnie nie słyszałeś o niej - jest dosyć tania, ale jak na swoją cenę sprawuje się super. Powiedz mi czy te 90 osób masz podpięte do jednej bazy? Jeśli tak to być może to jest przyczyną takiego działania? Jak masz techniczną możliwość to możesz spróbować ustawić osobną bazę /lub nawet 2-3/ i podłączyć je bezpośrednio do LAN`a - jak się poprawi to wiadomo - przeciążenie bazy. Drugie co mi przychodzi do głowy to dołączenie tam gdzie działa kiepsko jakiegoś Booster`a /np. 200mW lub 500mW/ na test i wtedy zobaczyłbyś czy by się poprawiło - jeśli tak to winą jest niedobra jakość linku. I możesz jeszcz pobawić się RTS i Fragmentation - może jakaś "kolizja" się tworzy.

Tytuł:
PGF

Budowa mojej sieci :

serwer+AP1+bridge->bridge+AP2+bridge->bridge+AP3+multibridge
..............................................................................|.....|........|
...........................................................................bridge.|........|
..............................................................................+......|........|
.............................................................................AP4...bridge...|
........................................................................................+........|
.......................................................................................AP5.......|
.....................................................................................................|
...............................................................................................APclient
.......................................................................................................+
......................................................................................................AP6
Łącznie 80 osób , najwięcej jest na AP2 30 osób a reszta po 10-14 na AP6 jest 5 osób . Pingi d serwera do :

AP1 - 1ms
AP2 - 2-3ms
AP3 - 4-9ms
AP4,5,6 - max 11ms

pingi od klienta do bazy max 10ms , zazwyczaj 1-6ms do serwera nie przekraczaja 20ms z ostatniego miejsca sieci. Klienci mający ten problem są pod AP 3 ,4, 5 ,6 . jest ich łacznie około 6ciu .

Tytuł:
Użytkownik

Czyli na końcówce Twojej sieci dzieją się takie "jaja".... a czy wszyscy podłączeni do tych końcowych AP`ków mają takie problemy czy tylko nieliczni /to jest najważniejsze pytanie/. Możesz też spróbować poblokować wszystkie MAC adresy na AP`kach poza tymi co mają problemy - wtedy cała przepustowość sieci będzie dla nich... jak będzie działać lepiej to będziesz musiał przekonfigurować sieć.
I jeszcze jedno - próbowałeś pozamieniąć AP`ki miejscami - może któreś są "lewe" i nie współgrają z resztą?
Jak dla mnie to dużo muszą wytrzymać baza i AP2 /może nie wydalają/ żeby obsłużyć wszystkich klientów /zwłaszcza w godzinach szczytu/ - chociaż nie wiem co potrafi ten Orinoco.

Tytuł:
PGF

Cytuj:
Czyli na końcówce Twojej sieci dzieją się takie "jaja"....

Sorki , mała pomyłka pod AP2 też się zdarza . Właśnie o to chodzi że nie wszyscy. Gdyby byli wszyscy to było by dosyc jasne . Ale jedni maja express a inni muła :)

W zasadzie wszystkie APki są te same . Myślę ,że coś znalazłem : zrobiłem most (pierwszy - ten najbardziej obciążony) z nowszej wersji tego AP i prawie nie traci pakietów , prędkość wzrosła w AP2 wzrosła .

Cytuj:
Jak dla mnie to dużo muszą wytrzymać baza i AP2

nie , dlaczego ?? cały ciężar biorą na siebie bridge . To nie są Orinoco.... niestety.

Tytuł:
Użytkownik

No ale wszystko przechodzi po drodzę - czyli aby dojść do AP5 to musisz przejść kilka AP po drodzę więc zbiera się wszystko po kolei i o ile na AP6 nie ma zbyt dużego obciążenia to na AP2 zbiera się wszystko z AP3 itd... - no chyba że może źle odczytałem Twoją konfigurację sieci ;)
Mam pomysł - zrób pingi od serwera do wszystkich AP`ków, a później sprawdź w drugą stronę /np. sprawdź u klienta na AP6 jak pinguje AP6, AP2 itd.../ - jeśli do AP6 nie stracisz pingów a do AP2 to wina leży gdzieś podrodze. Jak coś wykombinuje kolejnego to napiszę :)

Tytuł:
PGF

Cytuj:
No ale wszystko przechodzi po drodzę - czyli aby dojść do AP5 to musisz przejść kilka AP po drodzę

nie , bridge robią jako switch/hub - robią kanał między APkami .

Cytuj:
no chyba że może źle odczytałem Twoją konfigurację sieci

chiba taaaa........

Coś mi do głowy przyszło :
Sieć WIFI podpięta jest do huba na 100Mbit a sama ma (teoretycznie) 11Mbit , ale pierszy APek tak jak i pierwszy bridge jest pod 100Mbit , więc korzysta najwiecej. Dodam ,że port ethernet APka synchronizuje się na 100Mbit . HTB (w tej chwili korzystam z rc.htb) jest skonfigurowane na 10Mbit.

Tytuł:
PGF

Zapomniałem o czymś napisać : TPsa zrobiła mi niespodziankę . Zamiast łacza 2Mbit miałem 1Mbit ...zauważyłem to po mulących stronkach . ALE (ważne) wiedząc o tym skonfigurowałem serwer na 1Mbit i WSZYSTKIM bez wyjątku stronki i ogólnie net działał płynnie - nie porywająco szybko ale płynnie . Po przełączeniu przez TPsa na 2Mbit i skonfigurowaniu serwka na tąż prędkość jeden miał express a drugi się zapychał. Zastanawia mnie ,czy oprócz htb lub temu pochodnych trzeba w systemie ustawiać/zmieniać coś na 2Mbit ?? Zawsze byłem przekonany ,że nie ,ale po tym praktycznym doświadczeniu teoria wzięła w łeb..........

Tytuł:
Użytkownik

a to teraz rozumiem :) czyli wszystkie AP pracujące jako nadawcze podłączone są po lanie do serwera? Podaj dokładne modele tych AP`ków, bo niektóre mają problemy z rwaniem. A uaktualniałeś soft do tych AP`ków?

Tytuł:
PGF

Cytuj:
a to teraz rozumiem czyli wszystkie AP pracujące jako nadawcze podłączone są po lanie do serwera?

oj Fishu , Fishu..... tylko jeden AP oraz jeden bridge podpięte są na kablu. Reszta to APki podpięte poprzez bridge.

Tytuł:
Użytkownik

Kurcze - to już się kompletnie zamieszałem :?
Sprawdziłeś może jak pingi się mają od klientów którym tak zamula do swojego AP`ka i do bazy oraz jak to się przedstawia w drugą stronę...?
Napisz czy próbowałeś też Fragmentation i RTS zmieniać?

Tytuł:
Użytkownik

Że sie wtrace... zauważyliscie ile ludzi ma kolega Koriolan podpietych na 1Mb ?? 90 osób!! Jak to mozliwe??

Tytuł:
PGF

możliwe : upload symetryczny .
Wracając do tematu : zauważyeł pewną regularność : im więcej klientów na łączu tym użycie łacza maleje i transfery strasznie spadają. Coś tu się nie wyrabia... moze modem DSL ??

Nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 25 ]  Przejdź na stronę 1, 2  Następna

Strefa czasowa UTC+2godz.