Freesco, NND, CDN, EOS

http://www.freesco.pl
Dzisiaj jest poniedziałek, 7 lipca 2025, 21:46

Strefa czasowa UTC+2godz.

Nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 6 ] 
Autor Wiadomość
O tóz podczas instalacji plyta nnd swietnie sie botuje i w zasadzie to wsio :
moj sposób pierwszy
-- Botuje system z płytki potem root nastepnie install_nnd wybieram reczne tworzenie partycji mam hda wiec ją dziele na -/ jako ext3 i swap dysk jest 6 GB instalator pyta o to czy zapisac partycje na dysku daje slicznie T i w zasadzie na tym koniec wyswietla sie hda1 ok i wisi tak wiecznosc ( znaczy sie czekałem 7 godzin i nic :( )

-- Botuje system z płytki potem root nastepnie install_nnd wybieram automatyczne tworzenie partycji i na tym sie konczy wisi z komunikatem hda czas oczekiwania równiez 7 godzin

-------
Stare NND smiga na tym systemie ok
Sprawdzałem na 2 dyskach
4,3 GB i 6 GB konczy sie tym samym -- dyski oba sprawne przechodzą partycjonowanie an Debianie Woody :(
Dyski IDE

Ma ktos jakis pomysł ??

MODERATOR

RumcajSS pisze:
O tóz podczas instalacji plyta nnd swietnie sie botuje i w zasadzie to wsio :
moj sposób pierwszy
-- Botuje system z płytki potem root nastepnie install_nnd wybieram reczne tworzenie partycji mam hda wiec ją dziele na -/ jako ext3 i swap dysk jest 6 GB instalator pyta o to czy zapisac partycje na dysku daje slicznie T i w zasadzie na tym koniec wyswietla sie hda1 ok i wisi tak wiecznosc ( znaczy sie czekałem 7 godzin i nic :( )

-- Botuje system z płytki potem root nastepnie install_nnd wybieram automatyczne tworzenie partycji i na tym sie konczy wisi z komunikatem hda czas oczekiwania równiez 7 godzin

-------
Stare NND smiga na tym systemie ok
Sprawdzałem na 2 dyskach
4,3 GB i 6 GB konczy sie tym samym -- dyski oba sprawne przechodzą partycjonowanie an Debianie Woody :(
Dyski IDE

Ma ktos jakis pomysł ??

Mam wrazenie, że odpisywałem na ten post już... nie mogę jednak tego znaleźć, więc spróbujmy jeszcze raz.

Po pierwsze prosiłbym o DOKŁADNE komunikaty z ekranu.
Po drugie - czy możesz przejść na drugą konsolę (ALT+F2) tam się zalogować i sprawdzić w katalogu /tmp log?
Po trzecie - Jak rozumiem dyski na których próbowałeś instalacji są przeznaczone do wykasowania i nie masz na nich żadnych ważnych danych. Spróbuj wobec tego PRZED uruchomieniem install_nnd wykonać następujące polecenie:

dd if=/dev/zero of=/dev/hda bs=512 count=1

ewentualne błędy zgłoś tutaj. Po wykonaniu tego uruchom normalnie install_nnd. O wynikach poinformuj.

Po czwarte jeśli powyższe też zawiedzie spróbuj zapisać cały dysk zerami. Robi się to poleceniem:

dd if=/dev/zero of=/dev/hda

i znów zgłoś ewentualne błędy. Jeśli błędów nie będzie to spróbuj uruchomić install_nnd.

Po piąte czy partycjonowanie na Debianie przeprowadzałeś po wystąpienu problemów z NND?

Po szóste - jakiego programu użyłeś do partycjonowania pod Debianem?
Po siódme - czy próbowałeś linuksowego fdiska? jest na płytce instalacyjnej.
Po ósme wreszcie - spróbuj sprawdzić dysk poleceniem fsck, na płycie instalacyjnej masz zestaw narzędzi dyskowych do różnych filesystemów.

Ufff... sporo tego. Pisałem to trochę na żywioł i wyszedł mały bałagan. Nie chce mi się już edytować, ale na jedno muszę zwrócić uwagę - sprawdź dysk najpierw, przed wszystkimi innymi zabiegami.

Tytuł:
A wiec sytułacja wygląda tak :

po dd if=/dev/zero of=/dev/hda bs 512 count=1 dosteje

1+0 record in
1+0 record out

i koniec zwis wisi sobie tak i wisi na inną konsole sie nie dostane tylko twardy reset

dd if=/dev/zero of=/dev/hda niestety konczy sie jeszcze szybciej nic nie wywala

fdisk hda zakłada niby partycje wsio jest ok natomiast jak wydam fdisk -v to dostaje :
62 unlocated sectors
could not find superblock

wiec pomyslałem sobie ze zainstaluje na innym komputerku a dopiero potem skonfiguruje nec_conf itd .. i tu odziwo wszystko swietnie slicznie co prawda na sam koniec podałem login zwykłego usera z Duzej literki i mi sie rozsypał ale po resecie zalogowałem sie jako root i dodałem adduser. Stwierdziłem wiec ze wsio bedzie ok i wogóle ale spróbowałem zobaczyc czy podniósł mi eth0 (8139) i co ciekawe nic ifconfig nic nie pokazał ifconfig eth0 równiez nic

Moze cos nie tak z moją sieciówką . Wsadziłem Hdd do kompa który bedzie serwerkiem odpaliłem i dostałem kochane kernel panic

XFS: Bad magic number
XFS:SB volidate failed
Kernel panic : VFS unable to mount root fs on 03:01

i tu juz wysiadłem ...:(

Co do poprzednich pytan . Tak dysk jest specjalnie dla serwerka wiec o utrate danych sie nie martwie. Jezeli chodzi o Debiana to odpaliłem z Botowanej Non - US i poprzez tamten kreatorek działa i automat i reczna konfiguracja. System sie instaluje po instalacji botuje i nawet odpaliły sie X-y a zaznacze ze to wszystko na kompie który ma bys serwerkiem do tej pory działa na nim NND 0.0.1 czyli pierwsza wersja nnd.
Prosze o pomoc bo NND 0.1 :) zapowiada sie całkiem obiecująco a do Debiana niemam na tyle wiedzy aby odpalic :(.. Tzn mam tak jeden problem ale to nie to forum

Acha dodam jeszcze tyle ze nie mam mozliwości przełączenia sie na inną konsole po wykonaniu jakiegokolwiek "dd"

Tytuł:
MODERATOR

RumcajSS pisze:
[...ciach wszystko...]

Opisałeś dokładnie problemy z jednym z moich komputerów.
Z tym, że ja zwaliłem to na kontroler dysku - próbowałem z trzema różnymi dyskami (w tym jednym nowym)... skończyło się na odstawieniu komputera do kąta i pozbawieniu się maszyny testowej. Dodam, że u mnie nawet nowe NND się instalowało i chodziło. Niestety któregoś razu już się nie dało zainstalować. Objawy takie jak u Ciebie. Nieco mnie dziwi, co prawda, że inne systemy jakoś sobie z tym radzą ale póki co nie znalazłem czasu i możliwości zdiagnozowania tego problemu. Choć to dopiero drugi podobny przypadek chyba trzeba będzie jednak się za to zabrać. Żeby jeszcze jakaś dobra dusza podpowiedziałą jak i od czego zacząć.

Ostatnio zmieniony niedziela, 21 listopada 2004, 20:05 przez Mis', łącznie zmieniany 1 raz

Tytuł:
No cóz skoro nie jestem pierwszy z tym problemem to trzeba sie za niego zabrac :p . To mnie zaintrygowało .. Jak bede miał chwilke czasu ( znaczy sie tylko w nocy aby mi ludziki zbyt nie marudz ili bo komp wciąz chodzi na starym NND o ile NND mozna wogóle nazwac starym :p ) to pocwicze to . Ale i tak wielkie dzieki za niepozostawienie problemu bez odzewu.

Jeżeli ktos juz przez cos takiego przeszedł prosze o info na forum :) THX

Tytuł:
MODERATOR

RumcajSS pisze:
No cóz skoro nie jestem pierwszy z tym problemem to trzeba sie za niego zabrac :p . To mnie zaintrygowało ..

a mnie zirytowało... :-/
Co do zabrania się to jeśli o mnie chodzi to niestety w najbliższym czasie nie będę miał takiej możliwości niestety. Ale będę uważnie śledził ten wątek.

Nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 6 ] 

Strefa czasowa UTC+2godz.