Freesco, NND, CDN, EOS

http://www.freesco.pl
Dzisiaj jest poniedziałek, 14 lipca 2025, 01:37

Strefa czasowa UTC+2godz.

Nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 6 ] 
Autor Wiadomość
CZy nie lepiej zamiast mocno ograniczonego NiceShapera, któremu jescze dużo brakuje żeby poradzić sobie choćby z p2p na stałe dołożyć do NND skrypty inet.one.pl ? Są duuuuużo bardziej zaawansowane i pozwalają na praktycznie wszystko, pracuje nad nimi duży zespół ludzi.
Nie wiem też dlaczego wybór padł na NiceShaper, mam nadzieje że to tylko taki tymczasowy półśrodek dla nowego NND ?

Pozdrawiam

Tytuł:
jestem za. przegladalem te skrypty ostatnio i rzeczywiscie dobre sa

Tytuł:
PGF

Jak długo konfigurowaliście Niceshapera ? Myślę ,że niezbyt długo , skoro czytam takie stwierdzenia . Niceshaper , momo ,że w pliku konfoguracyjnym nie ma za wiele, to spokojnie radzi sobie z p2p , www i wszystkim co tylko Admin potrafi ustawić . Poza tym już jest nowy niceshaper 0.6 na którego publikację czekam z niecierpliwością . W niceshaperze możesz sobie spokojnie ustalić pasmo dla p2p ( oczywiście to co wyłapie ipp2p ) lub przykrócić odpowienie porty ( wszelkie odmiany DC - 411, 412 ) . Powiem tak : w tej chwili na jakiś czas wyłaczyłem squida bo nie widać różnicy w działaniu z nim i bez niego.

Tytuł:
PGF

Jesli nie widać róznicy to po co przepłacać?
Brak squida - jakość za rozsądną cenę!

Tytuł:
Honorowy Admin

Niceshaper na NND jest czyms nowym. W zasadzie należałoby trochę poćwiczyć, a potem podzielić się z innymi swoimi konfiguracjami. Pomimo jego prostych konfigów kryje się w nim sporo mocy. Co ja zdążyłem zauważyć. Pozwala łatwo ograniczyć maksymalny transfer dla userów (przydatne dla tych co sprzedają łacze, klient dostaje pasmo jakie zapłacił), pozwala ustalić pasmo dla usług serwera (dzięki temu można postawić www bez obawy, że zapcha nam upload), pozwala na wydzielenie części ruchu w odrębnej klasie. Niestety opis na stronie domowej jest dla mnie dość enigmatyczny, brakuje przykładów, zatem większość rzeczy trzeba będzie samemu wywnioskować. Następna wersja niceshapera ma pozwalać na wydzielenie squida. Obecnie w przypadku ograniczenia pasma dla usera, squid też nie pójdzie mu szybciej.
Osobiście zrobiłem squida transparent i pomimo wszystko podnosi to szybkość korzystania z www na kiepskim łączu (sdi) - transfer na eth0 kształtuje się o jakieś 3 - 5 kB/s większy niż na ppp0.
Dlatego uważam, ze niceshaper jest niezłym wyjściem dla początkujących i tych, którzy chcą mieć prosty sposób na dzielenie łącza, mam nadzieję, że pojawią się tu przykładowe konfiguracje, które pozwolą mi na uzupełnienie opisu (nnd.freesco.pl).

Tytuł:
PGF

Zciechu : brawo :lol: . Jak jest okazja squida pod buta to Zciech nie omieszka skorzystać 8) . Dobre to było. To fakt , trzeba by było napisać troszkę więcej o NS tym bardziej ,że jest on podstawą dzielenia pasma w nowym NND :lol: ( to żart oczywiście ) .

Nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 6 ] 

Strefa czasowa UTC+2godz.