Witam wszystkich.
Jestem tu nowicjuszem, ale mam nadzieję, że będę pojawiał się częściej.
Mam NEO+ 640. Serwerem jest zwykły Pentium 166 MHz, 64 MB, dysk 4GB, karta LG oparta na Realtec-u. Połączenie z Internetem za pomocą Sagema 800 na USB. Port USB dokładany. Później jeszcze dopiszę na jakiej płycie, bo nie pamiętam.
Kilka dni temu zainstalowałem NND wersję 0.1-2004.11.16. Po godzinnej walce z kartą sieciową (wpisałem nie ten sterownik co trzeba) zainstalowałem system jeszcze raz. Pogrzebałem w plikach konfiguracyjnych (zgodnie z instrukcją obsługi) i tym razem zatrybiło

.
Modem i karta sieciowa zostały bez problemów rozpoznane. Strony www się otwierają, choć z niektórymi mamy problemy. Poczta też działa.
W najbliższy weekend będę jeszcze chciał: zrobić bootowalnego CD z systemem i całą konfiguracją. Tak na wypadek, gdyby coś się skaszaniło. I tego jak na razie nie jestem w stanie wyczaić, czy jest możliwe.
Poza tym mam problemy z portem 6001. Próbowałem go odblokować poprzez iptables, ale jak na razie mi się nie udało

.
Trzecia sprawa - to będę chciał "zakneblować" p2p. Tak na dobrą sprawę problemem nie jest łącze "przychodzące" lecz wychodzące, które często jest obciążone w dziewięćdziesięciu kilku procentach. Czy jest możliwość ograniczania pasma wychodzącego?
Pozdrawiam
Tapatik