Freesco, NND, CDN, EOS

http://www.freesco.pl
Dzisiaj jest wtorek, 8 lipca 2025, 17:13

Strefa czasowa UTC+2godz.

Nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 29 ]  Przejdź na stronę 1, 2  Następna
Autor Wiadomość
Na serwerze uruchomiono (i tu pierwszy cud) SAMBE w celu udostępniania plików, ale kopiowanie (z serwera w sieci LAN 100 Mbps) odbywa się z zawrotną szybkością tylko!!! ok.: 100 kbytes/s, czyli tyle co łącza internetowego (1Mbps). RATUNKU!!! PS: że tak dodam kopiowanie w LAN (z innych kompów) odbywa się normalnie.

Ostatnio zmieniony sobota, 26 marca 2005, 20:48 przez Anonymous, łącznie zmieniany 9 razy

Tytuł:
MODERATOR

czyzby htb albo inny nics.... cie blokowal ;D

Tytuł: ------
widze, że spory tutaj ruch panuje... :D no to zobaczymy co się stanie /etc/rc.d/niceshaper stop !!! i dalej to samo :cry: co tu jeszcze można było popsuć !!!

Tytuł:
a zapytam. na jakim kompie stoi ta samba ?

Tytuł:
a odpowiem, 2) samba nie stoi tylko leży (przynajmniej u mnie ;-( ) 1) komp jest dość leciwy, ale zapis odbywał się normalnie - a żeby było jeszcze dziwniej po restarcie - samo się naprawiło.

Tytuł:
hehe ;)

w NND nie ma domyslnie ustawionego zapisu DMA (Direct Memory Access) dyskow tylko kopiowanie, nagrywanie i nne sa za pomoca trybu PIO czyli z uzyciem procesora (przynajmniej tak mi sie wydaje, wpis w lilo.conf).

I to moze byc wlasnie spowodowane tym wolnym kopiowaniem. Na poczatku moze idzie i szybko (wszystko wrzuca do pamieci) potem za kazdym kolejnym razem lub wiecej plikow jak nagrywasz moze byc spowolnienie pracy.

Tytuł:
MODERATOR

szukaj hdparm
a moze masz jeszcze zle skonfigurowana sambe od konfiguracji tez zalezy szybkosc kopiowania chodzi tu o wykorzysatnie szybkosci sieci i innych rzeczy

Tytuł:
wiem ze hdparm moze uruchomic DMA, ale tutaj jest problem tego typu ze wszystko jest poustawiane na maxa (sprawdzalem)

zauwazylem ze jak w lilo.conf usunie sie wpis:

append "ide=nodma" moim zdaniem odpowiadaja za uruchomienie trybu DMA to system sie resetuje co chwila i nic nie da sie z tym zrobic.

Tytuł:
Udało się wygenerować ten problem ponownie!!! pacman -R niceshaper dalej pacman -S niceshaper, /etc/rc.d/niceshaper start i już. Nieskonfigurowanie NICESHAPER'a (tzn. surowy, niezmodyfikowany plik konfiguracyjny) powoduje ten błąd!!! od samego początku kopiowanie odbywa się powoooli (max. 117kbytes/s). A DMA swoją drogą, ale już samo PIO daje 2 Mbytes/s (20 razy szybciej!!!).

Tytuł:
no to racja :) u mnie wlasnie idzie z takim transferem w granicacj 2-3,5Mbytes/s :)

Tytuł:
i to w porywach... chyba się szarpne na nowy kontroler. (albo płyte główną)

Tytuł:
w sumie to i tak Ci nie pomoze :) ja walcze zeby uaktywnic przesyl DMA na NND bo chodzi bez niego....moja plyta bezproblemowo obsluguje UDMA66 tylko jak usune wpis w lili.conf odpowiadajacy wlasnie za uaktywnienie dma to system sie restartuje co chwila.

Tytuł:
widget pisze:

append "ide=nodma" moim zdaniem odpowiadaja za uruchomienie trybu DMA to system sie resetuje co chwila i nic nie da sie z tym zrobic.

Tak być nie może wsparcie UDMA musi być!!! jednak skombinuje kontroler ATA133 (może RAID) i coś się pokombinuje. Ale jak NND nie wspiera UDMA to taki numer nadaje się do MANTIS. Chyba, że można coś na to poradzić...

Tytuł:
MODERATOR

widget pisze:
w sumie to i tak Ci nie pomoze :) ja walcze zeby uaktywnic przesyl DMA na NND bo chodzi bez niego....moja plyta bezproblemowo obsluguje UDMA66 tylko jak usune wpis w lili.conf odpowiadajacy wlasnie za uaktywnienie dma to system sie restartuje co chwila.

sprawdzenie ustawienia DMA:
hdparm -d /dev/hda
włączenie DMA:
hdparm -d1 /dev/hda
wyłączenie DMA:
hdparm -d0 /dev/hda

Tytuł:
Użytkownik

Przy okazji, pytanie:
Gdzie najlepiej wpisać, aby system startował z włączonym DMA i PIO ?
Ja mam wpisane to (hdparm -c1 -d1 -k1 /dev/hda) w rc.local i działa, ale czasami przy ponownym uruchamianiu komp nie może przejść tego wpisu i stoi wypisując co kilkanaście sekund komunikat:
ide no interupt (lub coś w tym rodzaju) i muszę go resetować (nawet kilka razy).
Jeśli natomiast wpiszę hdparm -c1 -d1 (-k1) /dev/hda już po starcie (z ręki), to wszystko jest OK.

Tytuł:
hdparm -d /dev/hd.. bash: hdparm: command not found super mam wybrakowany system... ale pacman -U hdparm pomogło. <-- to powinno być automatycznie instalowane podobnie jak ta nieszczęsna SAMBA.
dopisane później po interwencji Mis' :oczywiście pacman -S hdparm

Ostatnio zmieniony sobota, 26 marca 2005, 23:59 przez Anonymous, łącznie zmieniany 1 raz

Tytuł:
hdparm -d1 /dev/hda
hdparm -d1 /dev/hdb
i kopiowanie już ma w porywach nawet 4MB/s. Jest jakiś postęp 117kbytes/s
(źle skonfigurowany niceshaper) --> 2000kbytes/s (brak DMA) --> 3400kbytes/s (?) za stara płyta(?) ale BIOSu nie sflashuje, bo na pewno prądu by zabrakło w trakcie! Załatwie nowy kontroler. (spodziewam się 15MB/s HDD da rade i LAN chyba też :) )

Tytuł:
MODERATOR

observator pisze:
widget pisze:

Tak być nie może wsparcie UDMA musi być!!! jednak skombinuje kontroler ATA133 (może RAID) i coś się pokombinuje. Ale jak NND nie wspiera UDMA to taki numer nadaje się do MANTIS. Chyba, że można coś na to poradzić...

nie musi, obsługa dma została wyłączona ponieważ zgłaszano problemy z tym na starszych komputerach. Zadaniem administratora jest dostosować system do posiadanego hardwareu i potrzeb. Dystrybucyjny system musi natomiast działać na minimalnej konfiguracji.

Przypominam poza tym iż jakakolwiek zmiana w lilo.conf bez przeinstalowania lilo ma mały sens.

Tytuł:
MODERATOR

observator pisze:
hdparm -d /dev/hd.. bash: hdparm: command not found super mam wybrakowany system... ale pacman -U hdparm pomogło. <-- to powinno być automatycznie instalowane podobnie jak ta nieszczęsna SAMBA.

wyjaśnisz dlaczego? nie każdy chce mieć, i co ważniejsze potrzebuje wszystkiego. Po to jest administrator żeby doinstalować potrzebne mu narzędzia.

Dodatkowe pytanie: Jak ci się udało zainstalować hdparm poleceniem:
pacman -U hdparm jeśli flaga -U wymaga nazwy pliku a nie nazwy pakietu?

Tytuł:
8O tak do mnie mów... -U się nie udało :( ale to było na pewno napisane:
pacman -S hdparm, a z tym dostosowaniem... to nie wiem czy kiedykolwiek się to uda zrobić :roll:

Ostatnio zmieniony sobota, 26 marca 2005, 23:58 przez Anonymous, łącznie zmieniany 2 razy

Nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 29 ]  Przejdź na stronę 1, 2  Następna

Strefa czasowa UTC+2godz.