Witam !!!!!
Po 7 krotnej próbie udało mi się sciągnąć NND z 28. Z zapałem zabrałem się za konfiguracje połączenia radiowego. I niestety się bardzo rozczarowałem. Wielka masa błędów uniemożliwiająca poprawną konfigurację tego rodzaju połączenia z internetem.
Postanowiłem więc pogrzebać troszkę w skrypcie i oto moje zauważone błedy oraz wprowadzone poprawki:
1. W liniach numer 971,990 i 1000 zamieniłem
--checklist na
--radiolist
2. W lini 997 jest :
if [ "$KANAL" == "" ]; then end; fi
a powinno być:
if [ "$RATE" == "" ]; then end; fi
3. W linii 1010 jest:
if [ "$IPERADIO" == "dhcp" ]; then
a powinno być:
if [ "$IPRADIO" == "dhcp" ]; then
4. Na końcu linii 1023, 1033, 1061, 1070 dodałem znak \ (ukośnik), bo go brakuje, w wyniku czego wygenerowany skrypt rc.radio dziwnie wygląda
5. W liniach 1015 i 1050 dodałem (brakowało)
bez tej linijki przy wykonywaniu skryptu rc.radio występuje błąd (podczas podnoszenia i zatrzymywania interfejsu radiowego zewnętrznego)
6. Między liniami 1076 i 1077 wstawiłem dodatkową linię:
Bez tej linii utworzony plik rc.radio nie jest plikiem wykonywalnym, przez co interfejs zewnętrzny (radiowy) nie podnosi się
7. Między linię 1000 i 1001 wstawiłem dodatkową linię:
"Zaznacz tryb pracy karty radiowej" 12 75 3 \
Bez tej linii skrypt po dojściu do tego miejsca wywalał błędy i przechodził do miejsca w którym wyskakiwało okienko z pytaniem
Czy napewno chcesz przerwać konfigurację?
po czym po wybraniu na NO konfiguracja zaczynała się od początku, na OK konfigurator kończył pracę.
8. Na końcu następnej linii brakuje znaku \ (ukośnik) , przez co na liście widać tylko jedną pozycję . Nie jest wyświetlana linia z wyborem "ad-hoc".
I jeszcze jedno
NND po instalacji i przejściu do net_conf (bez restartu) ma nadal problemy z prawidłową obsługą klawiatury (przynajmniej u mnie

) Po restarcie i uruchomieniu net_conf wszystko wydaje się być dobrze z klawiaturą.
Jeśli się wybierze w net_conf jako połączenie z internetem łącze radiowe
to po dojściu do miejsca gdzie się podaje ilość podsieci, konfigurator również się pyta o ilość podsieci radiowych. Przecież karta radiowa została skonfigurowana już jako interfejs zewnętrzny. Należy wówczas podać wartość 0 (zero).
I to chyba na tyle by było co znalazłem. Jeżeli ktoś chciałby sobie wprowadzić poprawki to MUSI trzymać się kolejności jaką podałem, w przeciwnym razie pogubi się w numerowaniu linii. Dla zainteresowanych mogę podesłać poprawiony net_conf.
Po tym wszystkim połączenie radiowe konfiguruje się bez żadnego problemu.
Pozdrawiam i proszę nie bić jak gdzieś mi się wkradł jakiś drobny błąd