zychj pisze:
no jasne - nie mam w opisie napisane, ze potrafie

a co do wylaczania serwera - to dziwna sprawa - bo sie nie wylaczyl, jak wpisuje recznie reboot to mi wyskakuje "shutdown already running", w logach co jeszcze dziwniejsze jest calkowicie pusto

- moze mi ktos powiedizec o co biega??
Na pewno się wyłaczy. Tylko bedziesz musiał poczekać aż cron.daily sie zainicjuje ze zmienioną przez ciebie godziną. Też miałem z tym kłopot. Sprawa się wyjaśniła śledząc logi. Proces cron.daily uruchamia się zawsze o 00:02 każdej doby ( var/spool/cron/root). Po dokonaniu zmiany godziny wyłaczania lub restartu kompa w danym dniu reboot lub halt wykona się, ale dopiero dnia następnego. Dlatego (przynajmniej w moim przypadku) po utworzeniu pliku reboot i nadaniu mu praw wykownywalności oraz okresleniu godziny restartu na godzine 20:00 (plik stworzony o 10:00) komputer się zrestartuje ale dopiero w dniu następnym.
Tym samym odpowiadając na pytanie kol. zychj nie można zrestarować kompa ponieważ proces trwa i wykona sie o określonej godzinie. Stąd "shutdown already running". Aby pominąć proces nalezy go "kill" i dopiero "reboot".
Oczywiście sposób opisany powyżej przez kol.tabaza jest ok, lecz zmodyfikowałbym go w sposób:
#!/bin/sh
/sbin/reboot -r 05:40
by nie ingerować w var/spool/cron/crontabs/root
pozdr