Freesco, NND, CDN, EOS

http://www.freesco.pl
Dzisiaj jest środa, 25 czerwca 2025, 21:57

Strefa czasowa UTC+2godz.

Nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 11 ] 
Autor Wiadomość

Zainstalowałem nnd z tego linku : http://nnd.freesco.pl/download/nnd-linu ... .01.22.iso. Marzy mi sie instalacja Niceskhaper'a więc go zciągnołem - insttalacja przebiegała bez problemu, ale na koniec pacman wypisał mi jedno słowo : reszta i że instalacja się nie udała. Może to dlatego ze tymczsowo miałem tylko jedną kartę sieciową albo że nie ma chyba htb w tej wersji NND bo pytałem pacmana : Pacman -Q htb - napisał że nic nie ma na ten temat. Poożcie mi bo przez wszechobecne p2p żyć sie nie da w necie. Z góry dziękuję za pomoc.

Użytkownik

Colnet pisze:
Zainstalowałem nnd z tego linku : ....

Polecam lekturkę
http://www.niceshaper.mikule.net/documentation.php

Tytuł:
PGF

Pacman nie wszystko wie, nie jest omnibusem 8) . Pacman powie Ci tylko tyle ile ma w bazie a nic o htb nie ma , bo nie ma żadnej paczki z htb w nazwie . To już było , ale po krótce : htb jest , tylko nie ma skryptu ( domyślnie nie ma :wink: ) wykorzystującego htb . możesz spróbowac ściągnąc paczkę niceshapera na hdd i wówczas zainstalować .

Tytuł:
Honorowy Admin

Instalujesz przez pacman -S niceshaper i wszystko powinno być ok, na tym etapie nie ma znaczenia jak jest skonfigurowany net i lan. Niceshaper wymaga ipp2p, być może zmieniła sie wersja i pacman nie może znaleźć pliku. Trzeba dać pacman -Suy - zaktualizować bazę i jeszcze raz wtedy polecenie instalujące niceshapera.

Tytuł:

Maciek pisze:
Instalujesz przez pacman -S niceshaper i wszystko powinno być ok, na tym etapie nie ma znaczenia jak jest skonfigurowany net i lan. Niceshaper wymaga ipp2p, być może zmieniła sie wersja i pacman nie może znaleźć pliku. Trzeba dać pacman -Suy - zaktualizować bazę i jeszcze raz wtedy polecenie instalujące niceshapera.

Chyba jednak nie wszystko - zrobiłem jak napisałeś czyli : pacman -Suy
- owszem pacman zaktualizował dwa pliki, potem na wszelki wypadek zrobiłem restart komputera i potem : poacman -S niceshaper.xxx i dalej nic, czyli stronki dalej sie mozolą z powodu p2p. Sorry - ale wyłączyłem uśmieszki w tym poście bo mi nie do śmiechu.

Tytuł:
MODERATOR

Colnet pisze:
Maciek pisze:
Instalujesz przez pacman -S niceshaper

potem : poacman -S niceshaper.xxx i dalej nic,

zdradź mi sekret - dlaczego nie czytasz tego co ci piszą inni? Maciek wyraźnie napisał:

pacman -S niceshaper

a ty wpisujesz:

pacman -S niceshaper.xxx (cokolwiek te x-y znaczą).

Poza tym nie przeczytałeś manuala do pacmana, ani nie zadałeś sobie trudu przeczytania tego co jest na stronie nnd.freesco.pl.
Przypominam, że manual do pacmana jest po polsku, wyżej wymieniona strona również... Wiesz, nie chciałbym być userem w prowadzonej przez ciebie sieci... Sorry za przykre słowa, ale jak czytam takie posty jak twój to zastanawiam się czy warto robić cokolwiek - i tak nikt tego nie przeczyta.

Tytuł:

Mis' pisze:
Colnet pisze:
Maciek pisze:
Instalujesz przez pacman -S niceshaper

potem : poacman -S niceshaper.xxx i dalej nic,

zdradź mi sekret - dlaczego nie czytasz tego co ci piszą inni? Maciek wyraźnie napisał:

pacman -S niceshaper
a ty wpisujesz:
pacman -S niceshaper.xxx (cokolwiek te x-y znaczą).

Tak - istotnie wpisałem niceshaper.xxx gdzie xxx oznacza jego wersję
Manuala do pacmana nie czytałem bo nie wiedziałem że taki istenieje.

Mam zatem jeszcze jedno pytanie : czy niceshaper będzie mi działał na dwóch kartach routera - 192.168.1.1 i 192.168.2.1 - czy też trzeba zrobić Bridg'a, czy może to być jeszcze inaczej tak żeby osiągnąć celowość tej instalacji ?

Tytuł:
MODERATOR

Colnet pisze:
Manuala do pacmana nie czytałem bo nie wiedziałem że taki istenieje.

Problem polega na tym, że nie tylko nie czytałeś manuala, ale również nie czytałeś tego co opublikowaliśmy na nnd.freesco.pl.

Colnet pisze:
Mam zatem jeszcze jedno pytanie : czy niceshaper będzie mi działał na dwóch kartach routera - 192.168.1.1 i 192.168.2.1 - czy też trzeba zrobić Bridg'a, czy może to być jeszcze inaczej tak żeby osiągnąć celowość tej instalacji ?

Niestety ja nie wiem - nie używam niceshapera.

Tytuł:

Mis' pisze:
Problem polega na tym, że nie tylko nie czytałeś manuala, ale również nie czytałeś tego co opublikowaliśmy na nnd.freesco.pl.

I w tym miejscu nie masz racji mowiąc że nie czytałem tego co jest na nnd.freesco.pl - czytałem choć niewiele tam do przeczytania - czytałem też inne stronki do których dostałem linki - cześć z nich wiodła do stronek które nie istaniały , cześ do stron które zminily tresć itp . Poirytowany nieścisłościami w opisach o HTB na kilku stronkach, oraz uwrazliwiony na nieścislości po próbie instalacji HTB postanowiłem dopisać pelną nazwę niceshapera+wersja bo myślałem żę to kolejn apo prostu nieścisło

Tytuł:

Mis' pisze:

I w tym miejscu nie masz racji mówiąc że nie czytałem tego co jest na nnd.freesco.pl - czytałem choć niewiele tam do przeczytania - czytałem też inne stronki do których dostałem linki - część z nich wiodła do stronek które nie istniały , część do stron które zmienily tresć itp . Poirytowany nieścisłościami w opisach o HTB na kilku stronkach, oraz uwrazliwiony na nieścislości po próbie instalacji HTB postanowiłem dopisać pelną nazwę niceshapera+wersja bo myślałem żę to kolejna po prostu nieścisłość.
Jeśli to taki straszny uchyb to przepraszam.

Tytuł:
MODERATOR

Colnet pisze:
Mis' pisze:

I w tym miejscu nie masz racji mówiąc że nie czytałem tego co jest na nnd.freesco.pl - czytałem choć niewiele tam do przeczytania

nie ma tam za wiele - to prawda. Jednak informacja o podstawowych poleceniach pacmana jest. I co ważniejsze Maciek Ci napisał jak instalować w tym wątku.

Colnet pisze:
- czytałem też inne stronki do których dostałem linki - część z nich wiodła do stronek które nie istniały , część do stron które zmienily tresć itp .

Trudno oceniać jakie linki dostałeś, bo ten jeden który pojawił się w tym wątku działa.

Colnet pisze:
Poirytowany nieścisłościami w opisach o HTB na kilku stronkach, oraz uwrazliwiony na nieścislości po próbie instalacji HTB postanowiłem dopisać pelną nazwę niceshapera+wersja bo myślałem żę to kolejna po prostu nieścisłość.
Jeśli to taki straszny uchyb to przepraszam.

Znów nie wiadomo o jakich nieścisłościach piszesz... ale nieważne już teraz. Co do uchybu, to o ile pamiętam szkolne czasy, ten termin dotyczy metrologii... Chodzi Ci zapewne o uchybienie. Tak, zdecydowanie nieczytanie dokumentacji jest poważnym uchybieniem. Szczególnie jesli dopuszczają się tego administratorzy :evil:
Nie zrozum mnie źle - na tym forum większość tematów stanowią odpowiedzi, które bez problemów można znaleźć w dokumentacji odpowiednich programów.
Poponuję zakończyć ten wątek - i tak nic moje narzekanie nie zmieni...

P.S. Bardzo pomocne byłoby poinformowanie nas o zauważonych nieścisłościach/niedziałających linkach.

Nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 11 ] 

Strefa czasowa UTC+2godz.