Freesco, NND, CDN, EOS

http://www.freesco.pl
Dzisiaj jest wtorek, 17 czerwca 2025, 15:52

Strefa czasowa UTC+2godz.

Nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 10 ] 
Autor Wiadomość
Witam,
Mam sprzęt z dyskami SCSI. Instaluję nnd zgodnie z instrukcją i wszystko przebiega bez problemów.

Po instalacji mogę go uruchomić jedynie boot'ując z cd-rom. Gdy wyjmę cd i uruchamiam z twardego dysku wszystko jest ok do pewnego momentu - pokazuje się komunikat:
failed to exec /sbin/modprobe -s -k block -major -8, errno=2
Cannot open root device "801" or 08:01
Please append a correct "root=" boot option

W czym może być problem i jak go rozwiązać?

Z góry dzięki

MODERATOR

początkujący1 pisze:
Witam,
Mam sprzęt z dyskami SCSI. Instaluję nnd zgodnie z instrukcją i wszystko przebiega bez problemów.

Po instalacji mogę go uruchomić jedynie boot'ując z cd-rom. Gdy wyjmę cd i uruchamiam z twardego dysku wszystko jest ok do pewnego momentu - pokazuje się komunikat:

W czym może być problem i jak go rozwiązać?

Z góry dzięki

A może podałbyś trochę informacji o swoim sprzęcie? Co? typ kontrolera, jak partycjonowałeś dysk, która wersja NND... wróżki wyjechały i nie ma komu z fusów wróżyć.

Ile razy juz na tym forum prosiliśmy o podawanie maksymalnej ilości informacji bo to pomaga w postawieniu diagnozy i rozwiązaniu problemu?
Zresztą czy o takie rzeczy trzeba prosić? To juz logiczne myslenie wyszło z mody?

Tytuł:
Ok
kontroler Adaptec Aha-2940 Aic 7880
Partycjonowanie dysku automatyczne
wersje nnd 2004.12.28 i 2005.01.22
na obu wersjach problem był identyczny. Nie znam jeszcze szczegółów ale mój kumpel go rozwiązał podmieniając jądro. Wygłada na to że podczas instalacji - pomimo wyboru scsi zostało zainstalowane jądro do ide. Jak ręką odjął

Jak będę znał szczegóły na pewno umieszcze je tutaj.
Pozdrawiam

Tytuł:
MODERATOR

początkujący1 pisze:
Ok
Partycjonowanie dysku automatyczne
wersje nnd 2004.12.28 i 2005.01.22
na obu wersjach problem był identyczny. Nie znam jeszcze szczegółów ale mój kumpel go rozwiązał podmieniając jądro. Wygłada na to że podczas instalacji - pomimo wyboru scsi zostało zainstalowane jądro do ide. Jak ręką odjął

Jak będę znał szczegóły na pewno umieszcze je tutaj.
Pozdrawiam

OK, przynajmniej minimum już wiemy. W katalogu /root powinien być (o ile nie skasowałeś) podkatalog z logami instalacji - wystaw je gdzieś na www to popatrzę w czym leży problem.
pokaż również wynik polecenia:

pacman -Q | grep kernel

Niestety nie mam na razie komputera z kontrolerem SCSI do testów ale w weekend spróbuję coś pokombinować.

Tytuł:
MODERATOR

Mis' pisze:
Niestety nie mam na razie komputera z kontrolerem SCSI do testów ale w weekend spróbuję coś pokombinować.

Dzięki za logi z instalacji. Problem rzeczywiście polegał na tym ze miałeś zainstalowany kernel bez obsługi scsi. Dlaczego - niestety nie potrafię odpowiedzieć.
Specjalnie dziś pojechałem na giełdę i zakupiłem kontroler Adaptec 2940UW.
Potem przeprowadziłem testową instalację NND z 22.stycznia. Instalacja automatyczna. I o dziwo wszystko poszło bez problemu - system ładnie się zainstalował i po restarcie wstał z dysku scsi.
Nie wiem gdzie mógł wystąpić problem u ciebie, jedyne wytłumaczenie to że nie wybałeś opcji "scsi" podczas bootowania systemu. Wydaje mi się to jednak mało prowdopodobne - w takiej sytuacji system prawdopodobnie nie widziałby dysku scsi. Jedyną różnicą w stosunku do twojej instalacji było to, że ja mam jeden dysk scsi i jeden ide w systemie. Ale to nie raczej nie ma znaczenia.

Prośba do wszystkich mających dostęp do komputerów z dyskami scsi - przetestujcie proszę jak to działa u was. Na moich dwóch komputerach wszystko działa (w obu mam kontrolery Adapteca).

Witam ja mam ten sam problem z dyskiem scsi. Instalacja idzie ok ale póżniej już kicha. Po instalacji i starcie nnd wywala na końcu i tak z 10 razy.
A i jeszcze jedno diody od Caps Lock i Scrooll Lock mrugają w sekundowych odstępach.
Kompik IBM PII 450 Intelli Station E Pro
dysk IBM 9.1 GB
wersje nnd 2005.01.22
Może ktoś ma jakieś rozwiązanie.

MODERATOR

Kaspionet1 pisze:
Witam ja mam ten sam problem z dyskiem scsi. Instalacja idzie ok ale póżniej już kicha. Po instalacji i starcie nnd wywala na końcu i tak z 10 razy.
A i jeszcze jedno diody od Caps Lock i Scrooll Lock mrugają w sekundowych odstępach.
Kompik IBM PII 450 Intelli Station E Pro
dysk IBM 9.1 GB
wersje nnd 2005.01.22
Może ktoś ma jakieś rozwiązanie.

Rzeczywiście jest błąð w instalatorze objawiający się tylko w systemach gdzie są zainstalowane tylko dyski scsi.
Są dwa sposoby obejścia problemu:

1. przed uruchomieniem instalatora, należy dodać do scriptu instalacyjnego jedną linijkę. Dokładny opis jest tutaj: http://virus.freesco.pl/nnd/mantis/bug_ ... id=0000131

2. Na czas instalacji podłączyć dysk ide (najlepiej jednocześnie wyłączyć go w biosie), ustawić na bootowanie z dysku scsi i system instalować w całości na dysku scsi, podczas instalacji podać dysk scsi jako dysk startowy. Po instalacji usunąć dysk ide. System powinien wystartować...

UWAGA! drugie rozwiązanie nie testowane!
Poprawka w intalatorze już jest naniesiona.

Ok sprawdzę czy będzie wszystko ok i dam znać.
Bo tak naprawdę szukałem czegoś aby postawić routerek na jakiejś dystrybucji linuxa. Szukałem i znalazłem nnd. I jak dla mnie to NND jest super rozwiązaniem. Instalacja prosta jak drut. Najważniejsze rzeczy opisane na stronce a reszta jest na forum i tak trzymać.

Mis wielkie dzięki za podpowiedz. Routerek odpalił bez mrugnięcia. Teraz pokonfiguruje troszkę i zobaczę co to NND potrafi na sieci. Bo jak na razie to wygląda całkiem całkiem. Zobaczymy jak konfiguracja, no jeżeli tak jak instalacja to super sprawa. Tylko jeszcze przydało by się coś do administracji podobnego do lms. No chyba że ktoś już próbował lms odpalić.

Tytuł:
Użytkownik

Witam

Panowie ja mam ten sam problem:

failed to exec /sbin/modprobe -s -k block -major -3, errno=2
Cannot open root device "301" or 03:01
Kernel panic: unable to mount root

U mnie jednak sytuacja ma miejsce gdy podpinam dysk z juz zainstalowanym i dzialajacym systemem do komputera DELL Optiplex gx280

Czy jest jakas szansa zeby calosc poprostu przerzucic na inny dysk ew zostawic obecny i odpalic to na w/w komputerze?? Nie chce mi sie instalowac od poczatku wszystkiego i konfigurowac, a zalezy mi na obecnej konfiguracji... Do tego komputera jest dysk SATA aczkolwiek moze zostac moj obecny IDE

Nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 10 ] 

Strefa czasowa UTC+2godz.