WojtekM pisze:
1.Czy instalowales kiedys BusyBox'a??Gdzyz ja mam niestety problemy,a wiem ze na sprzecie gdzei bedzie testowany ten skrypt BusyBox bedzie
bussy box to nie script, to program zawierający, w zależności od tego co każesz podczas kompilacji, wiele różnych opcji - generalnie zastępuje wiele podstawowych programów zawartych standardowo w /bin, /usr/bin i chyba w /sbin i /usr/sbin. Jest to jedna binarka z wieloma linkami. Można jej używać np. tak:
busybox cp co_skopiować dokąd_skopiowaćjak widzisz poza słowem "busybox" nie różni sie to składnią od składni polecenia cp. Jeśli masz odpowiednie linki symboliczne to możesz pominąć słowo "busybox" i używać jak normalnego cp. To dotyczy wszystkich innych programów, które emuluje busybox. Co do tego jakie programy mogą być emulowane to się zmienia z wersji na wersję i nawet nie wiem co autorzy ostatnio dodali. Poczytaj na stronie domowej. Główną zaletą busyboxa jest mniejsza wielkość pliku niż suma wielkości wszystkich emulowanych programów. Jednak coś za coś - jak miałem z tym ostatnio do czynienia to część poleceń emulowanych miała ograniczone w stosunku do oryginału mozliwości. Jednak do większości zastosowań busybox wystarcza. Decydując się na używanie busyboxa trzeba zwrócić szczególną uwagę na scripty startowe - czy przypadkiem nie korzystają z funkcji niedostępnych w busybox.
WojtekM pisze:
2.Zakladajac ze w katalogu BIN jest zainstalowany BusyBox i sa zlinkowane do niego programy a ja uzyje komendy
cp -dpR /BIN /mnt/dysk
to skopiuje mi sie caly katalog bin a odnosniki beda mialy wlasciwa sciezke???
szczerze powiem że nie wiem... a nie bardzo mogę teraz sprawdzić. Osobiście zazwyczaj używam cp -a, które powinno zachować wszystkie parametry.
WojtekM pisze:
3.Podales jako uzyteczna komende MAKEDEV w NND jest taki skryp odpalam go i...nic sie nei dzieje.Ja pliki ktore sa w dev kopiuje poleceniem cp ze skladnia -dpR robie dobrze???
MAKEDEV wymaga podania parametrów, wywołanie polecenia bez nich nic nie da bo script nie wie co chcesz osiągnąć. Z pamięci niewiele Ci pomogę, ale przetestuj opcje -i386, linux, itp - warto zresztą zajrzeć do scriptu, tam jest wszystko opisane. Pamiętam, że podczas zabawy z MAKEDEV udało mi się jednym poleceniem wygenerować podstawowy zestaw urządzeń... jeśli nie potrzebujesz nic specjalnego to powinno ci wystarczyć - były tam dyski, konsole, porty szeregowwe i równoległe i jeszcze kilka podstawowych urządzeń. Znów odsyłam do manuala MAKEDEV. Pamiętaj o jednym - MAKEDEV jest scriptem, który ma za zadanie wygenerowanie całej klasy urządzeń, podobne działanie ma program mknod z tym że on tworzy pojedyncze urządzenia i wymaga podania dokładnie parametrów.
WojtekM pisze:
I prosba Mis czy mozemy porozmawiac np na GG moj nr 4390094
jeśli nie będziesz spał dziś w nocy to powinienem być uchwytny gdzieś koło pierwszej. Ale nie obiecuję.