Freesco, NND, CDN, EOS

http://www.freesco.pl
Dzisiaj jest poniedziałek, 23 czerwca 2025, 01:16

Strefa czasowa UTC+2godz.

Nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 24 ]  Przejdź na stronę 1, 2  Następna
Autor Wiadomość
 Tytuł: ...
Witam czy na forum tym dyskusja toczy sie tylko na temat NND czy moge tez zadac pytanie odbiegajace troche od tematu NND???

Tytuł: Re: ...
MODERATOR

WojtekM pisze:
Witam czy na forum tym dyskusja toczy sie tylko na temat NND czy moge tez zadac pytanie odbiegajace troche od tematu NND???

Zależy jak dalekie to odbiegnięcie...

Tytuł: odp
Chodzi mi o pomoc w napisaniu skryptu w Bashu ktory by generowl minidystrybucje z systemu matki - tzn np.uruchamiam taki skrypt na NND a on mi tworzy cos w rodzaju dyskietki startowej ktora po wlozeniu o stacji dyskow i restarcie kompa odpali mi linuksa.I jak to powiedzial moj profesor "nic to nie musi robic ale dobrze gdyby to potrafilo rutowc kilka pakietow"

Tytuł: Re: odp
MODERATOR

WojtekM pisze:
Chodzi mi o pomoc w napisaniu skryptu w Bashu ktory by generowl minidystrybucje z systemu matki - tzn np.uruchamiam taki skrypt na NND a on mi tworzy cos w rodzaju dyskietki startowej ktora po wlozeniu o stacji dyskow i restarcie kompa odpali mi linuksa.I jak to powiedzial moj profesor "nic to nie musi robic ale dobrze gdyby to potrafilo rutowc kilka pakietow"

Wiesz, to się da zrobić, ale w brew pozorom nie jest to zadanie proste. Szczególnię że mówimy o współczesnych dystrybucjach. Dyskietka ma ograniczoną pojemność, aby zmieścić na niej potrzebne oprogramowanie trzeba by dystrybucję-matkę odpowiednio przygotować. A to oznacza specjalne sposoby kompilacji, bardzo szczegółowy dobór programów i tym podobne rzeczy. zajrzyj na freshmeat.net - tam znajdziesz co najmniej kilka takich projektów. Z tego pewnie dwa-trzy, które robią dokładnie to czego oczekujesz.

Jeśli natomiast chcesz sam się pomęczyć to potrzebne ci będize tylko jądro, jakiś mały shell i glibc (cały script to byloby kilkukrotne wykorzystanie poleceń mkdir i cp, oprócz tego mount i może tar), nie jestem teraz tylko pewien czy uda ci się na tym routować pakiety. i czy zmieścisz to na flopie. jesli chcesz wyjść z nnd to raczej nie uda się tego wepchnąć na flopa. na dwóch już łatwiej... z innymi dystrybucjami pewnie będzie podobnie. chyba że zastosujesz uClibc jako głowną bibliotekę, a busybox jako jedyne dostępne oprogramowanie. Tylko że ja nie znam distro z uClibc jako biblioteką systemową...

P.S. Nie traktuj tego co piszę jako recepty - to tylko kilka pomysłów które mogą ci się przydać.

P.S.2 Pamiętaj, że jeśli użyjesz uClibc jako bibliotekę systemową to musisz kompilować i linkować programy własnie z nią a nie zwykłym glibcem.

P.S.3 Dużo latwiej byłoby użyć jakiejś starszej dystrybucji oparetj o jądro 2.0.x i libc5 lub 2.2.x ze starą glibc ze względu na mniejsze wielkości programów i bibliotek.

Dzieki, ale ta dyskietka to tylko taka przenosnia to po prostu mam sie tworzyc klon o jak najmniejszej wielkosci jesli nie wejdzie na dyskietke trudno wsadzi sie go na flasha.Przeciez 40mb system tez nazywa sie mikrodystrybucja:). Jescze raz dzieki

MODERATOR

WojtekM pisze:
Dzieki, ale ta dyskietka to tylko taka przenosnia to po prostu mam sie tworzyc klon o jak najmniejszej wielkosci jesli nie wejdzie na dyskietke trudno wsadzi sie go na flasha.Przeciez 40mb system tez nazywa sie mikrodystrybucja:). Jescze raz dzieki

jeśli dyskietka nie jest problemem to masz proste zadanie
1. tworzysz tymczasowy katalog i mountujesz w nim nośnik na którym ma być klon (przydatne polecenia: mount i mkdir)
2.tworzysz drzewo katalogów (przydatne polecenia: mkdir)
3. kopiujesz to co najważniejsze czyli scripty startowe, kernel, glibc, oraz wszystkie programy używane przez scripty startowe, jakiś shell, ewentualnie dodajesz to czego potrzebujesz, do tego wszystkie nezbędne biblioteki. (przydatne polecenia: cp, ldd)
4. kopiujesz lub tworzysz zawartość katalogu /dev (przydatne polecenia cp, MAKEDEV)
5. przygotowujesz (edytujesz) lilo.conf i korzystając z chroota instalujesz lilo na nośniku

to w zasadzie wszystko...

Dzieki wielkie.
Mam jescze kilka pytan:
1.Czy instalowales kiedys BusyBox'a??Gdzyz ja mam niestety problemy,a wiem ze na sprzecie gdzei bedzie testowany ten skrypt BusyBox bedzie
2.Zakladajac ze w katalogu BIN jest zainstalowany BusyBox i sa zlinkowane do niego programy a ja uzyje komendy
cp -dpR /BIN /mnt/dysk
to skopiuje mi sie caly katalog bin a odnosniki beda mialy wlasciwa sciezke???
3.Podales jako uzyteczna komende MAKEDEV w NND jest taki skryp odpalam go i...nic sie nei dzieje.Ja pliki ktore sa w dev kopiuje poleceniem cp ze skladnia -dpR robie dobrze???

I prosba Mis czy mozemy porozmawiac np na GG moj nr 4390094

MODERATOR

WojtekM pisze:
1.Czy instalowales kiedys BusyBox'a??Gdzyz ja mam niestety problemy,a wiem ze na sprzecie gdzei bedzie testowany ten skrypt BusyBox bedzie

bussy box to nie script, to program zawierający, w zależności od tego co każesz podczas kompilacji, wiele różnych opcji - generalnie zastępuje wiele podstawowych programów zawartych standardowo w /bin, /usr/bin i chyba w /sbin i /usr/sbin. Jest to jedna binarka z wieloma linkami. Można jej używać np. tak:

busybox cp co_skopiować dokąd_skopiować

jak widzisz poza słowem "busybox" nie różni sie to składnią od składni polecenia cp. Jeśli masz odpowiednie linki symboliczne to możesz pominąć słowo "busybox" i używać jak normalnego cp. To dotyczy wszystkich innych programów, które emuluje busybox. Co do tego jakie programy mogą być emulowane to się zmienia z wersji na wersję i nawet nie wiem co autorzy ostatnio dodali. Poczytaj na stronie domowej. Główną zaletą busyboxa jest mniejsza wielkość pliku niż suma wielkości wszystkich emulowanych programów. Jednak coś za coś - jak miałem z tym ostatnio do czynienia to część poleceń emulowanych miała ograniczone w stosunku do oryginału mozliwości. Jednak do większości zastosowań busybox wystarcza. Decydując się na używanie busyboxa trzeba zwrócić szczególną uwagę na scripty startowe - czy przypadkiem nie korzystają z funkcji niedostępnych w busybox.

WojtekM pisze:
2.Zakladajac ze w katalogu BIN jest zainstalowany BusyBox i sa zlinkowane do niego programy a ja uzyje komendy
cp -dpR /BIN /mnt/dysk
to skopiuje mi sie caly katalog bin a odnosniki beda mialy wlasciwa sciezke???

szczerze powiem że nie wiem... a nie bardzo mogę teraz sprawdzić. Osobiście zazwyczaj używam cp -a, które powinno zachować wszystkie parametry.

WojtekM pisze:
3.Podales jako uzyteczna komende MAKEDEV w NND jest taki skryp odpalam go i...nic sie nei dzieje.Ja pliki ktore sa w dev kopiuje poleceniem cp ze skladnia -dpR robie dobrze???

MAKEDEV wymaga podania parametrów, wywołanie polecenia bez nich nic nie da bo script nie wie co chcesz osiągnąć. Z pamięci niewiele Ci pomogę, ale przetestuj opcje -i386, linux, itp - warto zresztą zajrzeć do scriptu, tam jest wszystko opisane. Pamiętam, że podczas zabawy z MAKEDEV udało mi się jednym poleceniem wygenerować podstawowy zestaw urządzeń... jeśli nie potrzebujesz nic specjalnego to powinno ci wystarczyć - były tam dyski, konsole, porty szeregowwe i równoległe i jeszcze kilka podstawowych urządzeń. Znów odsyłam do manuala MAKEDEV. Pamiętaj o jednym - MAKEDEV jest scriptem, który ma za zadanie wygenerowanie całej klasy urządzeń, podobne działanie ma program mknod z tym że on tworzy pojedyncze urządzenia i wymaga podania dokładnie parametrów.

WojtekM pisze:
I prosba Mis czy mozemy porozmawiac np na GG moj nr 4390094

jeśli nie będziesz spał dziś w nocy to powinienem być uchwytny gdzieś koło pierwszej. Ale nie obiecuję.

Tytuł:
Dzieki.
Male wyjasnienie:) wiem ze BusyBox to nie skrypt tylko program emulujacy inne programy jak pisalem tamtego posta wydawlao mi sie to logiczne teraz po przeczytaniu go ;/ fakt mozna bylo pomyslec ze nieiwem co to busybox.Postarm sie nei spac do pierwsze bo i tam mam spro roboty wiec jak bedziesz mogl to sie odezwij.Dzieki za wszystko

Tytuł:
Hejj Misczy bede mogl cie dzis pomeczyc na gg wieczorem ???

Tytuł:
MODERATOR

WojtekM pisze:
Hejj Misczy bede mogl cie dzis pomeczyc na gg wieczorem ???

spróbuj... :-)

Tytuł:
MODERATOR

Jeżeli zależy Ci na dyskietce to zainteresuj się freesco. Na jednej dyskietce potrafi trochę więcej niż tylko routowanie pakietów ( www, telnet itp.).
Jeśli nie zależy Ci na 1,44MB to jest projekt do robienia dystro na np. CD-ROM a nazywa sie SLAX lub w Chip'ie opisane jest robienie Gentoo.

Gdybyś cos zmajstrował w Slaksie to daj znać na priv mnie ten temat też interesuje.

Tytuł:
A o ktorej bedziesz tak na oko dostepny ???

Tytuł:
Hmm Koriolan ja wychodze ze Slacka jako dystrybucji macierzystej, ale tu chodzi nie o zmiane slacka tylko o stworzenie skryptu-koncepcji zautomatyzowanej generacji dedykowanej minidystrybucji (hmm mysle ze sie nei zamotalem :) ) , generowny pzrez ten skrypt system ma byc okrojonym klonem systemu-matki.Jesli bys chcial dowiedziec se czegos wiecej ew pomoc ;) zapraszam na gg kazda pomoc mile widziana :)

Tytuł:
Dzieki Mis :) po konsultacji z toba robota znowu ruszyla:) moze nawet da sie upchnac to wszystko na jednej dyskietce ;D

Tytuł: Szczegoliki
Witam
Mis ja znowu do ciebie,skonczylem juz swoj skrypt i wszystko dzial prawie oki, poza malym szczegolem. Bede mogl sie z toba skontaktowac???

Tytuł:
Użytkownik

mysle ze wystarczy kliknacTU i pisac smialo :P ale mimo ze jest to forum o NND proponowalbym podanie tutaj pytania i odp, a noz sie komus przyda ;)

Tytuł: odp na pytanie
Mecze Mis'a skryptem o ktorym powyzej. No i wszystko prawie zrobilem, kernel i lilo sie laduje a dostaje komunikat :

Kernel panic: VFS: Unable to mount root fs on 02:00

Szczegoly:
tworzy mi sie mindystr. 2 dyskietkowa,kernel i lilo z pierwszej dyskietki laduja sie dobrze dopiero po wlozeniu drugiej dyskietki wyskakuje ten komunikat

MODERATOR

WojtekM pisze:
Kernel panic: VFS: Unable to mount root fs on 02:00

pokaż lilo.conf, i opisz jak mountujesz drugą dyskietkę

Tytuł:
a wiec :
1.dyskietke montuje
najpierw
dd if=/dev/zero of=/dev/ram0 bs=1k count=3072
potem tworze format plikow ext2
mke2fs -m 0 -i 2000 /dev/ram0
mount -t ext2 /dev/ram0 /mnt
potem tworze i wypelniam katalogi, mam problem z poleceniem chdir mam info ze powloka nei ma takiego polecenia
Nastepnie odmountowuje i :
dd if=/dev/ram0 bs=1k | gzip -v9 > rootfs.gzip --- kopiuje do pliki i kompresuje a ptem
dd if=rootfs.gz of=/dev/fd0 bs=1k ---- przeniesienie na dyskietke

2.lilo.conf jest okrojone do takiej postaci
boot =/dev/fd0
install =/boot/boot.0300
map =/boot/map
read-write
backup =/dev/null
image = vmlinuz
label =md
root =/dev/fd0

Nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 24 ]  Przejdź na stronę 1, 2  Następna

Strefa czasowa UTC+2godz.