Freesco, NND, CDN, EOS

http://www.freesco.pl
Dzisiaj jest poniedziałek, 23 czerwca 2025, 16:57

Strefa czasowa UTC+2godz.

Nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 40 ]  Przejdź na stronę 1, 2  Następna
Autor Wiadomość
Witam, mma stary komp chce go zrobic jako serwer lecz on nei ma cd romu ani nie da sie do neigo podlaczyc go probowalem ... zworki , akble (w biosie nie ma nawet opcji startuj z CD jest to stary komp 100mhz 16mb ramu) chce na nim zainstalowac linuxa lecz jak? przez siec hmm probowalem am za malo ramu a dokladniej przez nfs i cos mi nei szlo.. jesli ktos wie co mozna na takim sprzecie postawic zeby dizelilo lacze NEO pod modem USB (komp ma USB pod PCI) i nei bedzie mialo problemu z takm sprzetem chodzi mi o wykrycie i instalacje USB czy modemu to bede bardzo wdzieczny za pomoc bo juz nei mam siły na nic... aktualnie mam na nim win98 bo co innego mozna miec?

Tytuł:
MODERATOR

sa dostepne programy do bootowania z cd tzn taki jakby bios. A podejzewam ze bios nie wykrywa cd tylko trzeba zaladowac odpowiednie sterowniki. MOzesz przelozyc dysk do innego kompa i postawic nnd i przezucic dysk do tego kopa i po klopocie

Tytuł:
MODERATOR

CD instalacyjny umożliwia zrobienie dyskietki startowej

Tytuł:
czerwo pisze:
sa dostepne programy do bootowania z cd tzn taki jakby bios. A podejzewam ze bios nie wykrywa cd tylko trzeba zaladowac odpowiednie sterowniki. MOzesz przelozyc dysk do innego kompa i postawic nnd i przezucic dysk do tego kopa i po klopocie

CO majo sterowniki systemu do wykrycia CD romu w Biosie? bo chyba o te ci sterowniki chodzi (bo biosu to ja raczej nei znajde do tej prłyty nowszego) Cyrax 100mhz ja mam athlon 2600+ a wiec jak przelozylem dysk do swojego zainstalowalem nnd a pozniej przelozylem do Cyrax-a 100mhz poczatkowo wystartowal system ale doslownie po 2 sec. wyskoczyl kernel panic i informacja ze ststem zostal skopilownany pod inny procesor a nie Cyrax. Czekam na dalsze instrukcje ;) aha dodam ze teraz mam na nim na tym dysku z starym kompem partycje Fat32, mzoe da sie jakos zainstalowac z dysku? zeby zamias ruszyl z CD romu to odpalil z partycji? o cos takiego mi chodzi ;) pozadro i dzieki za dotychczasowe odpowiedzi ;)

Tytuł:
MODERATOR

virus2999 pisze:
Cyrax 100mhz ja mam athlon 2600+ a wiec jak przelozylem dysk do swojego zainstalowalem nnd a pozniej przelozylem do Cyrax-a 100mhz poczatkowo wystartowal system ale doslownie po 2 sec. wyskoczyl kernel panic i informacja ze ststem zostal skopilownany pod inny procesor a nie Cyrax.

po pierwsze - Cyrix
po drugie o ile pamiętam to 100Mhz Cyrix to nie był procesor zgodny z Pentium tylko z i486. Dopiero potem, chyba od wersji 133 (albo 166) MHz były to odpowiedniki pentium.
Najstarszy procesor jaki będzie współpracował z NND to Pentium 1 i odpowiedniki. Twój procesor raczej nie zadziała. Sorry Winnetou.

Tytuł:
czyli dupa z linuxa?

Tytuł:
Użytkownik

Mis' ma racje - takie życie ;)
z linuxa nie musisz rezygnować, masz dwa wyjścia:
-zmienić kompa lub procka (zakup jakiegoś P-I to koszt kilku do kilkunastu zł, a płyta powinna go obsłużyć, no chyba że masz zintegrowanego procka z płytą, bo podobno takie kiedyś były z Cyrixami a jeśli będziesz musiał wymieniać też płytę to i tak są to sprawy groszowe)
lub
-zmienić dystrybucje
;)

Tytuł:
Jako dystrybucjep olecacie? na taki sprzet? i zeby nie bylo probleu z USB pod PCI oraz modemem do NEo SpeedTouch 330 ?

Tytuł:
MODERATOR

a nie lepiej wylozyc te 20zl na inna plyte i procek?? Podejzewam ze za tyle znajdziesz na allegro :) ja dalem 9zl za plyte i P166 :)

Tytuł:
Użytkownik

Jak kolega troche sie orientuje w pingwinach to niech sobie skompiluje jadro na cyrixa, albo moze wziasc jakas wersje dystrybucyjna (z slacka?) one zazwyczaj na 386 komilowane. Tylko cyrix 100MHz to nie bedzie demonem szybkosci :)

Tytuł:
MODERATOR

prg080 pisze:
Jak kolega troche sie orientuje w pingwinach to niech sobie skompiluje jadro na cyrixa, albo moze wziasc jakas wersje dystrybucyjna (z slacka?) one zazwyczaj na 386 komilowane. Tylko cyrix 100MHz to nie bedzie demonem szybkosci :)

ta i przekompiluje resztę softu :) hah :) trochę mu zejdzie z tym :>

Tytuł:
Witam, mam podobny problem - padl mi naped i nie moge zainstalowac NND z plyty. Czy istnieje jakas inna matoda ?

Tytuł:
MODERATOR

a czytac to ty ta umita czy cie nie nauczyli w szkolce??

Patrz do gory nie w sufit!! pare wiadomisci wyzej!! tak tu zobacz co napisalem!!

Tytuł:
Aha czyli mozna to zrobic tak , ze na jednym dysku mam obraz cd a drugi mam sformatowany. Wtedy odpalam ten programik i on bootuje ten obraz dysu tak jak by to byl naped CD ? Jak bys mogl to podaj anzwe tego programu bo pierwsze slysze o czyms takim.

Tytuł:
MODERATOR

nie nie nie!!! Widzisz przeczytalbys dokladnie caly temat napisalem ze sa programy ktore pozwalaja na bootowanie z cd a nie emulowanie cd. Musisz przelozyc dysk do 2 kompa w ktorym masz cd i tam zainstalowac nnd pozniej przelozyc dysk do serwera i bedzie wszystko chodzic. Podejzewam ze instalacja z 2 dysku tez jest wykonywalna ale trza by sie bylo troche pomeczyc ale jak sie chce to sie da :)

Tytuł:
Sek w tym ze w routerze nie mam CD a w moim kompie wlasnie padl naped.
Jak by dzialal to bym sobie przelorzyl i sie nie pytal o takie rzeczy.

Tytuł:
MODERATOR

no to moze ci sie udac instalujac vmware tzn. sciagasz vmware torysz wirtualny komputer a jako dysk wybierasz dysk na ktorym ma stac nnd. W vmware wybierasz jako cd obraz plyty i instalujesz nie sprawdzalem tego nigdy ale tak tez sie da :) moze ktos testowal, a nawet wydaje mi sie ze ktos kiedys pisal na forum ze to zrobil :)

Powinno sie dac zrobic tez tak jak nagrywa sie dyskietkke z freesco nagrac tak obraz na dysk i zbootowac z dysku moze sie uda. Pewnie tworcy wiedza jak to zrobic :) albo skocz na allegro :) 20zl i masz naped :) ewnetualnie do kumpla z siecie :)

Tytuł:
Znalazlem rozwiazanie... jest programik ktory potrafi bootowac kompa z pliku iso. Niestety nigdzie nie moge go zassac :( Nazywa sie isoemu.

Tytuł:

no ja tez nic nie kumam z tego postu co tu jest napisane... da sie zainstalowac nnd przez FTP ??? Musiałbym miec jakas dyskietke startowa ktora by uruchomila interface sieciowy !!!? tez nie mam cd w kompie...

Tytuł:

Moglibyście mi wyjasnic na czym polega kompatybilnosc linuxa na roznych sprzetach ?
czy wszelkie biblioteki posiada ze soba i inicjuje te co potrzeba przy starcie?
czy moze jest jakis inny trik ? bo mnie to z leksza fascynuje. zrobilem tak raz (przelozylem dysk do innego kompa) i dzialalo bez zarzutu chce zmienic plyte glonwna i procesor i zastanawiam sie czy jest prawdopodobienstwo ze wystapia bledy

Nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 40 ]  Przejdź na stronę 1, 2  Następna

Strefa czasowa UTC+2godz.