Freesco, NND, CDN, EOS

http://www.freesco.pl
Dzisiaj jest sobota, 28 czerwca 2025, 01:17

Strefa czasowa UTC+2godz.

Nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 17 ] 
Autor Wiadomość

witam
czy idzie zainstalować jakis program do stawiania huba dc?
jeżeli tak to jak sie nazywa i jak to zainstalować (proszę o wskazówki step by step)

dzięki pzdr

Tytuł:
Użytkownik

widze ze nowy w swiecie linuxa wiec bedzie musial poczekac na paczke
ale jesli jestes ambitny to masz liste hubow pod linuxa:

Verlihub - http://verlihub.sourceforge.net
OpenDChub - http://opendchub.sourceforge.net
DConnect Deamon - http://www.dc.ds.pg.gda.pl
DCTChub - http://ac2i.homelinux.com/dctc/
Direct Connect Secured Hub - http://dcsh.no-ip.com
Shasta - http://www.lwave.ca/shasta
OpenDCd - http://opendcd.sourceforge.net
NAAF - http://naaf.crazysanime.no-ip.org

w nnd wklepujesz
install_devel
nie zalecane na routerze cos nie zabronione :twisted:
no i readme w paczek tych hubow.

Tytuł:
Użytkownik

Witam . Ja postanowilem zainstalowac opendchub. Udalo sie. Chodzic chodzi. Jest tylko jeden problem. Chcialbym go uzywac glownie dla uzytkownikow naszej sieci , taki hub lokalny :). A tu ciach
Mozna wejsc , pogadac , ale jezeli juz chce sie np sciagnac liste plikow to lipa. Conecting i to wsio. Pewnie to cos z active i passive. Jednak ja mam porty przekierowane do siebie i jestem na bank active . Ale nawet jak wszedl koles z innej sieci passive byl to nie moglem od niego sciagnac . Na nnych chubach daje sie wiec znaczy ze jestem active. Podobnie dla osob z mojej sieci . Ja mam porty kierniete i nawet dla proby przekierowalem kolesiowi wiec niby obaj active. Ale niestety od siebie nie da sie pociagnac. Udalo sie gdy na hub weszla osoba z neo . Jakies sugestie . Chodzi glownie bym mogl z sieci ldzie od siebie sciagac , taka alernatywa dla otoczenia sieciowego :)

Tytuł:
Użytkownik

jesli jestes w tej samej klasie adresow IP, to bez problemu powinienes od nich ssac. a zobacz jak w opcji active nie wpiszesz adresu IP i portu (bedzie tam pustka). teoretycznie jesli jestescie w tej samej sieci, macie IP z tej samej puli to bez zadnych zmian w konfigu klienta dc powinnniscie sie laczyc. przez jakie adres laczycie sie z hubem, lokalny (ten z LANu) czy publiczny (z neo/dsl)??

Tytuł:
Użytkownik

Problem chyb atkwil w tym ze dc hub jest na serwie na adresie publicznym . Czyli mojego DSL. I ja w active ustawialem portu i tez ten adres zewnetrzny i wtedy cos glupialo. Natomiast jak np zmienilem w polu active na adres moj czyli 192.168.1.2 to chodzilo , jednak wtedy tylko w lokalce . Poza bylem passive. Czy mozna to jakos pogodzic? Dzieki za wczesniejsza odpowiedz . Zawsze mozna nstalnac dwa klienty jeden na swiat drugi do lokalki ???

Tytuł:
Użytkownik

nie ma sensu konfigurowac dwoch klientow, poniewaz na pewno da sie to pogodzic. tu wchodzi w gre firewall na nnd, ale tu nie jestem mocny, wiec sie nie wypowiadam...
choc mi sie tu wydaje ze trzeba to odblokowac porty ktore uzywa DC na obu interfejsach (LAN i NET) poniewaz w tej sytuacji (ty active, reszta passive) wszytskie dane zanim trafia do kompow z twojej sieci biegna przez router(tak mi sie wydaje). ale tu chyba tylko zciech...

Tytuł:
Użytkownik

chodzi mi chociaz co trzeba zrobic zeby tylko w sieci bez problemow to chodzilo , poniewaz wszyscy oprocz mnie sa passive :) wiec oni miedzy soba tez nie moga sciagac a sa w lokalce , poprostu DC nie sprawdza polaczenia tylko jak jest pasive i widzi ze 2 klient ma pasive to nawet nie proboje sie laczyc a kapy sie bezposrednio widza bo sa przeciez w lokalce :(

Tytuł:
Użytkownik

aby dzialalo musisz (tam i sie wydaje ;) ) laczyc sie z hubem po IP z tej samej puli co lokalna, a u userow dac active i nic tam nie wpisywac

Tytuł:
Użytkownik

Dzieki Ravel masz racje . jednak to swiadczy ze aby miec dostep zarowno do wszystkich z sieci lokalnej jak i do innych w swiecie trzeba 2 klienty konfiurnac. A znalazlem jeszcze to co tpowierdza to co mowie.:)

Tryb aktywny i tryb pasywny
Aby łączyć się z użykownikami ze świata (czyli spoza sieci SoftLab) musisz ustawić sobie tryb pasywny, inaczej nie będzie działało ściąganie. Niestety ograniczniem trybu pasywnego jest to, że możesz łączyć się tylko z ludźmi którzy mają ustawiony tryb aktywny. Jeśli natomiast chcesz się połaczyc z kimś od nas w sieci lokalnej to możesz ustawić sobie tryb aktywny. Pozwoli Ci to łączyć się ze wszystkimi z sieci SoftLab (i tymi passive i tymi active), ale będzie działało tylko w obrębie sieci SoftLab. Wtedy dodaj do nicka przedrostek [SoftLab] żeby było wiadomo że jesteś z sieci SoftLab i masz ustawiony tryb aktywny (przykład na obrazku powyżej). Pamiętaj także że w tym przypadku ludzie którzy łączą się z naszym hubem z poza sieci SoftLab nie beda mogli się z Tobą połączyc niezależnie czy będa active czy passive.
Reasumując:

1. Jeśli oprócz huba SoftLab łączysz się jeszcze z innymi hubami to ustaw sobie tryb passive i pamiętaj że połączysz sie jedynie z ludźmi którzy sa active niezależnie czy sa ze świata czy od nas z sieci SoftLab.
2. Jeśli łączysz się tylko z hubem SoftLab to ustaw sobie tryb active i przed nickiem dodaj [SoftLab], będziesz miał wtedy szybkie połączenie z każdym z sieci Softlab niezależnie od tego czy jest active czy passive, natomiast nie będziesz mógł się połączyć z nikim na hubie kto NIE jest w si

Tytuł:

Witam. Ściagnąłem i rozpakowałem open dc, następnie tak jak podano użyłem komendy ./configure i pojawiło mi sie takie coś
: [/] [] ()
root@serwer:/home/opendchub-0.7.14# ./configure
checking for a BSD-compatible install... ./install-sh -c
checking whether build environment is sane... yes
checking whether make sets ${MAKE}... no
checking for working aclocal... missing
checking for working autoconf... missing
checking for working automake... missing
checking for working autoheader... missing
checking for working makeinfo... missing
checking whether build environment is sane... yes
checking for gcc... no
checking for cc... no
checking for cc... no
checking for cl... no
configure: error: no acceptable C compiler found in $PATH

No a potem miałem zrobic komende "make" i "make install" - tylko za cholere nie wychodzi mi nic... gdzie jest błąd? Z góry dziekuje za pomoc.

Tytuł:
MODERATOR

nie zainstalowałeś pakietów developerkich potrzebnych do kompilacji
install_devel

Tytuł:

Zapomniałem ze chodzi mi o stare NND, a skrypt install_devel dotyczy - tak mi się wydaje- nowej wersji. cos chyba w pliku configuracyjnym trzeba pozmieniać aby opendc ruszyło, tylko nie mam pojęcia juz co. pozdrawiam

Tytuł:
MODERATOR

gward pisze:
Zapomniałem ze chodzi mi o stare NND, a skrypt install_devel dotyczy - tak mi się wydaje- nowej wersji. cos chyba w pliku configuracyjnym trzeba pozmieniać aby opendc ruszyło, tylko nie mam pojęcia juz co. pozdrawiam

nie nic nie trzeba zmieniać, po prostu nie masz kopilatora i nic nie skompilujesz na tym systemie.
Dlaczego więc piszesz w tym dziale?

Tytuł:

Maciek tylko dla tego by nie nabijac nowych postów i dostawać odpowiedzi w których byłby ten link :) widze że coraz więcej rzeczy wymaga nowego NND...trzeba będzie pomyślec nad reinstalem systemu.

Tytuł:

Ja mam inny problem. Chciałem zainstalować Verlihub ale napotkałem problemy i nie wiem jak z nimi sobie poradzić :( Pierwszy to że nia początku nie chciał się "./configure" bo mu brakowało pakietów do kompilacji. Install-devel nie działa to mu na piechote dałem co trzeba czyli gcc no i ruszyło wszystko po "./configure" ale na koniec wyswietliłio komunikat:
configure error: "install mysql-devel or mysql-dev" więc zainstalowałem co chciał. Drugi problem to taki że po wpisaniu configure wyskakuje za każdym razem ten error i nie wiem co jest grane.

Tytuł:
Użytkownik

install_devel tak powinienes wpisac na konsoli:)

Co do alternatywy otoczenia sieciowego to musisz dodać jeszcze łańcuch POSTROUTING
iptables -t nat -I PREROUTING -p tcp -d $zewip--dport $port -j DNAT --to 192.168.1.2:$port
iptables -t nat -I PREROUTING -p udp -d $zewip --dport $port -j DNAT --to 192.168.1.2:$port
iptables -t nat -A POSTROUTING -d 192.168.1.2 -s 192.168.1.0/24 -p tcp --dport $port -j SNAT --to $zewip
iptables -t nat -A POSTROUTING -d 192.168.1.2 -s 192.168.1.0/24 -p udp --dport $port -j SNAT --to $zewip
:D

Nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 17 ] 

Strefa czasowa UTC+2godz.