Freesco, NND, CDN, EOS

http://www.freesco.pl
Dzisiaj jest poniedziałek, 7 lipca 2025, 18:31

Strefa czasowa UTC+2godz.

Nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 6 ] 
Autor Wiadomość
Użytkownik

Witam.

mam nNND z 22.01.05 i jest są tam dwa pliki które chcę wymienić na starsze (są to : eagle-usb i ppp )

po instalacji uruchamiam net_conf i okazuje sie że nNND nie może zainstalować sterowników do sagema i kończy instalację .

po rebocie daję polecenie net_conf , instalator prosi o włożenie płyty z nNND i instaluje 8O :) .

I teraz mam pytanie :
- co muszę wpisać i gdzie żeby instalator nie robił problemu z nową wersją jakiejś paczki . Prawdopodobnie chodzi o jakiś wpis o wersji pliku , ale niestety nie mam pojęcia gdzie to jest i czy tylko w jednym miejscu.

Wiem że mogę wrzucić te pliki do obrazu potem tylko pacman -U /mijsce/położenia/paczki i HEYA . Ale ja chcę sobie przygotować "gotowca" ;)

pozdrawiam

Tytuł:
MODERATOR

wytłumacz mi co ty chcesz osiągnąć bo ja nie rozumiem :/

Tytuł:
Użytkownik

Witam.

chodzi mi o to że dość często robię instalację nNND od nowa (ciągle coś spieprze , eksperymentuję ) . I pewne bałwan jestem chcę zautomatyzować pod swój ruter np. plik ppp trzeba "zdowngradować " do wersji 2.4.2-2nnd i ze zmianą tego pliku w iso nnd nie mam problemu ale instalator ma chyba wpisy o innej wersji tego pakietu i dzieje się to co napisałem wyżej

jeszcze jedna sprawa to chcę zautomatyzować całkiem instalację tzn. żeby nie trzeba było wpisywać :
root
root
/usr/sbin/install_nnd

itd. chodzi mi o to żeby zrobić sobie taką płytkę która zainstaluje mi nnd prawie sama (ale odbiegam od tematu)

Więc tak : czy po zmianie w nnd.iso pliku , trzeba gdzieś jeszcze wpisać jego wersję , jak tak to gdzie?

pozdrawiam

Tytuł:
MODERATOR

bo w bazie pakietów masz wpis o innej nazwie pliku i inną sumę kontrolną pakietu więc pacman tego nie łyknie

poczekaj na nowszą wersję gdzie ppp będze już działające :D

Tytuł:
Użytkownik

Witaj Maćku .
Tak właśnie domyślałem się ze chodzi o tą sumę kontrolną & nazwa pakietu ale nie wiem jak sprawdzić sumę kontrolną .
chodzi mi o to że jeśli coś w takiej paczce zmienię np. DNSy (u mnie są inne nie tepsy) to automagicznie zmienia się nr. w .PKGINFO
size = jakaśliczba

właśnie w czasie instalacji widzę że z kądś pobiera tą bazę , nie wiem tylko z kąd.

W nnd.iso/NND/LISTA-BASE.TXT i LISTA-BASE-2.TXT są podane pakiety ale o wersji nic tam nie ma :(

pozdrawiam i dzięki za zainteresowanie

Tytuł:
MODERATOR

Aby zmienić wersje pakietów instalowanych podczas instalacji NND należy przygotować katalog ze wszystkimi pakietami z repozytorium "base", podmienić te które chcemy mieć w nowszych wersjach i wygenerować bazę pakietów (polecenie gensync). Opis znajduje się na nnd.freesco.pl - przygotowanie własnego repozytorium pakietów.
wszystkie pakiety wraz z bazą pakietów naley umieścić w katalogu który po starcie systemu z płyty będzie podmountowany w /cdrom/NND/pakiety.
Instalator na podstawie listy pakietów poradzi się z nowymi wersjami.
Należy również pamiętać aby podmienić plik net_conf wersją z pakietu. Podobnie należy postąpić z kernelem (dwa pakiety - ide i scsi) i pacmanem.
W planach mam przygotowanie i umieszczenie w cvs scriptów generujących instalacyjne iso. Jednak nie potrafię odpowiedzić kiedy będzie to dostępne. Ale raczej później niż wcześniej... pracy przy takim scripcie jest sporo.

Co do automatu, o którym pisze autor wątku, to pomysł odpadł na wstępie - płyta instalacyjna jest również płytą naprawczą zawierającą zestaw narzędzi do naprawy filesystemów, podstawowe narzędzia sieciowe, narzędzia do nagrywania płyt cd i inne przydatne narzędzia dla administratora. Wszystko to byłoby kompletnie bezużyteczne w przypadku automatycznego startu instalacji...

Nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 6 ] 

Strefa czasowa UTC+2godz.