Tak !
Ja to już u siebie wdrożyłem.
Niestety:
- na NN,
- popełniłem kilka błędów i nie nadaje się do publikacji - jest jakby zaczątkiem, pomysłem tego co powinno być
---------------
Dodatkowo:
Chyba w którymś z poprzednich postów dokładniej wyjaśniłem jak działa ARP i DHCP oraz że jest programik który próbuje walczyć z kompem z nieprawidłowym MAC-IP..
ARP blokuje tylko DOSTĘP do Serwera komputerowi ze złym IP-MAC i to TYLKO gdy w /etc/ethers (lub innym) pliku jest DANY IP.
Dodatkowo Ravel ma rację, jak ktoś ustawi sobie parę MAC-IP to IMHO 90% adminów nic mu nie zrobi

. Pozostałe 10% zabezpiecza się dodatkowymi programikami sprawdzającymi czy komputer z MAC-IP to ten o którym myślimy, np.
- poprzez kanał VPN (klucze i te sprawy),
- poprzez instalację dodatkowych programów które sprawdza serwer (np. na porcie 11011 ma być programik który odpowiada hello).
- coś innego o czym nie mam pojecia
Też się zastanawiałem czy nie wdrożyć czegoś takiego (zwłaszcza kanałów VPN) ale stwierdziłem, że poczekam aż ktoś się będzie skarżył np. nie może wejść do internetu bo ma konflikt IP lub np. wyjechał na miesiąc na wakację a w tym czasie jego komputer ciągnął kazą na 100% pasma

.
---Edit------------
Gdyby kogoś specjalnie interesował ten temat to nieznajdując włąściwego narzędzia sam zacząłęm pisać w C programik kontrolujący pojawiające się pary IP-MAC i odpowiednio reagujący. Niestety brak czasu i projekt stanął.
GDYBY jakis programista C miał CHĘĆ I CZAS to ZAPRASZAM do współpracy