Freesco, NND, CDN, EOS

http://www.freesco.pl
Dzisiaj jest wtorek, 8 lipca 2025, 01:28

Strefa czasowa UTC+2godz.

Nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 10 ] 
Autor Wiadomość

Mam nowe NND(16.11) Czy ktoś mógły mi wrzucić "dobry" config do niceshapera? Neo 128, 2 użytkowników. Tylko prosze o nieodsyłanie na -> (www.niceshaper.mikule.net/documentation.php) bo czytalem to juz ze sto razy i niewiele z tego wynikło. Aktualnie mam taki config:
<global>
iface inet ppp0 auto
iface local eth0 192.168.1.1/24
do not shape local ppp0 auto with 192.168.1.0/24
do not shape local 192.168.1.1 with 192.168.1.0/24
shape router true low 1kbit ceil 120kbit prio 2
stats unit kbit # dump 5c file //var/www/nsstats.txt
resolve hostname true
method imq
reload 1s
</global>

<download>
link speed 128kbit shape 113kbit
user low 0kbps ceil 103kbit strict 90% prio 5
# interactive rate 0kbps ceil 0kbps
# interactive srcport 27960,22 dstport 27960,22
# interactive srcip 208.231.90.235
# interactive u32 match ip protocol 1 0xff
# interactive u32 match ip tos 0x10 0xff
policy dynamic
</download>

<upload>
link speed 64kbit shape 60kbit
user low 0kbps ceil 58kbps strict 75% prio 5
# interactive rate 0kbps ceil 0kbps
# interactive srcport 22,27960 dstport 22,27960
# interactive dstip 208.231.90.235
policy dynamic
</upload>

Niby wszystko jest dobrze ale tylko gdy netu używa jedna osoba. Gdy siedzą dwie jednoczesnie to podział jest troche zaniżony i zamiast 128kbps jest wykorzystywane 115-118kbps. Podobnie sprawa wyglada z uploadem gdzie predkość nigdy nie dochodzi do 64kbps i jest na poziomie 56-58kbps. Natomiast gdy niceshaper jest wyłączony prędkośći są nominalne czyli 128/64. IMQ są oczywiście podniesione. Testowałem również HTB(zciech) ale przy graniu w quake'a były pingi rzędu 1000, gdzie w niecesharperze są ok 200, gdy siędzą dwie osoby. Będę wdzieczny za każda pomoc.

Tytuł:
Użytkownik

z dokumentacji:
: [/] [] ()
{shape} - poziom na jakim chcemy utrzymać obciążenie naszego łącza.

proponuje spróbować zamiast lini:
link speed 128kbit shape 113kbit
taką
link speed 128kbit shape 126kbit

i analogicznie
link speed 64kbit shape 63kbit
zamiast
link speed 64kbit shape 60kbit

bo w końcu masz tylo 2 userów :P
moszesz troche potestować z tymi wartiościami....

ale lepiej przeczytaj sobie całośc po raz 101 :)
Cytuj:
{shape} - poziom na jakim chcemy utrzymać obciążenie naszego łącza.
- ważne by dobrać wartość przynajmniej o kilkanaście procent mniejszą od faktycznej wydajności naszego łącza. Jeśli zbyt wysoko ustawimy ten parametr, pojawią się "lagi", możemy je zlikwidować przez wydzielenie części pasma dla ruchu priorytetowego, lecz osobiście wole rezygnować z pasma priorytetowego na rzecz dokładnego wyskalowania tego parametru, co jest uniwersalniejsze i nie marnujemy części pasma jeśli priorytety nie są wykorzystywane. Niestety by pograć trzeba wyłączyć kaaza:)
- jeśli realnie obciążenie nie będzie sięgać tej wartości, NiceShaper nie będzie spełniał swojej roli, użytkownicy dostaną maksymalne przydziały. Dla NiceShapera jednym z sygnałów do "obcinania", jest właśnie wykrycie przekroczenia tej wartości.

Tytuł:
zobacz co wpisales w ustawieniach:

1. <download>
link speed 128kbit shape 113kbit (shaping tak jak opisał d_oli)
user low 0kbps ceil 103kbit strict 90% prio 5 (ceil określa jaki maksymalny przydział może uzyskać użytkownik jeśli łącze jest dzielone....więcej niż 1 osoba je użytkuje)

2. analogicznie <upload>

Tytuł:

Dzieki za podpowiedzi ale nadal nic. Próbowałem tego co napisaliście i nadal to samo, czyli gdy sciąga jeden user to ma max. 14kB/s przy włączonym niceshaperze, natomiast jak wylącze niceshapera to jest 16kB/s. Testowałem to na wielu różnych serwerach w necie i zawsze jest to samo. Co to może byc? Może serwer ma za małą wydajność? CPU za słaby? Nie wiem o co tu chodzi? Pomożcie

Tytuł:
a probowales zmieniac zmienna strict ?

Tytuł:

Tak próbowałem zmieniać. Ustawiałem różne wartosći i nadal tak samo. Ale najdziwniejsze ze zainstaloawlem HTB(zciech) i sprawa wyglada tak samo. Zaczynam się poważnie zastanawiać czy coś takeigo jak htb czy niceshaper w ogóle jest potrzebne przy 2 userach. Bo zamiast pomagać to tylko przeszkadza. I czemu u diaska to się tak dziwnie dzieli, nie chce przydzielić max transferu???

Tytuł:
Użytkownik

nie wiem czy jest wam potrzebny..
zalezy co robicie...
choc jak kolega bedzie cos sciagał z MAX predkością, to ty bez niceshaper'a mozesz miec niewiele....

co do twojego problemu, to mozliwe ze nie rozwiązesz go w normalny sposób..
bo przy wiekszych łączych ta "końcówka" która jest wolna nie jest dużą stratą....

na twoim miejscu spróbował bym leciutko oszukać niceshapera...
spróbuj
link speed 128kbit
zmienic np na 130kbit czy 132...
tylko nie wiem jak niceshaper i komp bedzie na to reagował....
porób rózne testy stabilności takiego rozwiązania....

Tytuł:
lkolasze pisze:
Tak próbowałem zmieniać. Ustawiałem różne wartosći i nadal tak samo. Ale najdziwniejsze ze zainstaloawlem HTB(zciech) i sprawa wyglada tak samo. Zaczynam się poważnie zastanawiać czy coś takeigo jak htb czy niceshaper w ogóle jest potrzebne przy 2 userach. Bo zamiast pomagać to tylko przeszkadza. I czemu u diaska to się tak dziwnie dzieli, nie chce przydzielić max transferu???

nie dzieli się dziwnie. Czy czytałeś może wszystkie informacje podczas instalacji HTB ? jest tam wyraźnie napisane. że do wydzielania transferu będzie zastosowana wartość 97% wydajności łącza !!! więc nie dziw się że tak CI się dzieli, zawsze musi być jakiś ZAPAS !!!!

Tytuł:

widget pisze:
nie dzieli się dziwnie. Czy czytałeś może wszystkie informacje podczas instalacji HTB ? jest tam wyraźnie napisane. że do wydzielania transferu będzie zastosowana wartość 97% wydajności łącza !!! więc nie dziw się że tak CI się dzieli, zawsze musi być jakiś ZAPAS !!!!

Czytałem go badzo uważnie. Pokusiłem się nawet o zmiany w wygenerowanym configu, instalator zciecha daje kazdemu 124kbit jako max, ja zmienilem na 128kb -> i nic, bez zmian. Potem probowałem z róznymi wiekszymi wartościami i również bezskutecznie, faktycznie jak się ma łącze chociażby 512kb to ten zapas jest niewielki, ale przy łączu 128kb jak mam 16kb mniej to jet to troche bardziej odczuwalne. A może ESQF by coś poprawił, tylko jak się za niego dobrać?

Tytuł:
Użytkownik

Jeszcze raz do dokumentacji zle przeczytales dlaczego sadzisz ze neostrada 128 kbit moze sciagac z predkoscia 125 kB ?????

Nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 10 ] 

Strefa czasowa UTC+2godz.