Freesco, NND, CDN, EOS

http://www.freesco.pl
Dzisiaj jest poniedziałek, 14 lipca 2025, 23:08

Strefa czasowa UTC+2godz.

Nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 6 ] 
Autor Wiadomość
Honorowy Admin

W związku z tym, że robię czasami jakieś pakiety, których droga do repozytoriów NND się nieco wydłuża (muszą zostać najpierw przetestowane, a to musi trwać), uruchomiłem dodatkowe repozytorium własnych pakietów. Żeby z niego skorzystać trzeba dopisać do /etc/pacman.conf:
#repozytorium 3rd party - maciek
[maciek]
Server = http://nnd-linux-router.one.pl/pakiety
i uruchomić pacman -Suy.

MODERATOR

Maciek pisze:
W związku z tym, że robię czasami jakieś pakiety, których droga do repozytoriów NND się nieco wydłuża (muszą zostać najpierw przetestowane, a to musi trwać), uruchomiłem dodatkowe repozytorium własnych pakietów. Żeby z niego skorzystać trzeba dopisać do /etc/pacman.conf:
#repozytorium 3rd party - maciek
[maciek]
Server = http://nnd-linux-router.one.pl/pakiety
i uruchomić pacman -Suy.

Usuń te pakiety, które są w oficjalnym repozytorium. Pomimo, że pacman uwzględnia kolejność repozytoriów nie widze sensu w powielaniu pakietów w tych samych wersjach w różnych repozytoriach.

Tytuł:

dobrze, że jest takie dodatkowe repozytorium, może będzie się więcej działo. Ale może zróbcie w końcu nowe iso z poprawionymi błędami. 3 miesiące od poprzedniego to chyba wystarczający okres na poprawienie błędów. Z tego co widać na forum to problemy zostały skutecznie rozwiązane. Mozecie się pokusić też o dodanie do podstawowego repozytorium firewalla zciecha@czerwo, bo jest bardzo fajny.

Tytuł:
Użytkownik

mogloby byc:) ale ciagle w tym cudownym firewallu brakuje limitu polaczen:) nie wiem czy w ipp2p tez juz zmienili ale w wersji 0.7.4 jak pamietam sa poprawki z kazaa i bearshare... zreszta lista pakietow na stronie glownej tez domaga sie odswierzenia:)

Tytuł:
Użytkownik

ja cos czuje ze juz sie szykuje nowe ISO, tylko narazie po cichu, zeby mozna bylo je bezstresowo dokonczyc i spradzic u beta-testerow, zanim bedzie oficjalne wydanie. ciekawe kiedy bedzie wydanie beta, bo autorzy uwazaja ze jest to wersja alpha, a dziala lepiej niz beta innych systemow :P
a dodatkowe repozystorium zawsze sie przyda, mimo ze distro nie jest jeszcze takie popularne, czyli repozystoria nie sa tak obciazone, to czym wiecej tym lepiej, ale liczy sie tez jakosc (puki co nie mam zastrzezen)

Tytuł:
Honorowy Admin

Po pierwsze - nie zaznaczyłem, że to repozytorium dla testujących. Budowałem je "na chybcika" z tego co mam na dysku i znalazły się tam także paczki będące w oficjalnym repozytorium, usunę je w najbliższym czasie. Problem w tym, że paczki trzeba przetestować, zanim się je udostępni. Tu ludzie mogą to robić na własną odpowiedzialność. Ja z kolei naprawdę nie mam czasu ostatnio, praca i masa związanych z nią zajęć, miotam się też jak wesz na grzebieniu, żeby zdobyć jakieś fundusze na zjazd i naszą działalność, a w praktyce oznacza to np. napisanie dziesięciu różnych projektów grantowych, z których może jeden da jakieś pieniądze, a może nie. Jednak zrobić to trzeba, a pochłania to ogromną ilość czasu i papierkowej roboty. Do tej pory od września napisałem już pięć i bez rezultatu. Potrzbene są nam serwery, potrzebny sprzęt, a niestety nikogo nie stać na ładowanie sporych pieniędzy z własnej kieszeni...
Piszę to nie po to, żeby jakieś pretensje zgłaszać, ale żeby wyjaśnić, że decyzja moja miała ułatwić udostępnienie testerom tych paczek, a że nie wszystko zostało przekonsultowane i nie wszytko jest dopięte i przemyślane dokładnie, wynika z braku czasu...
Tak więc podsumowując, sugeruję korzystać z tego repozytorium, tym którzy mają śwadomość tego co robią. Oczywiście jeśli coś nie działa to chciałbym dostać logi z komunikatami błędów, ale pretensji nie przyjmuję.

Nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 6 ] 

Strefa czasowa UTC+2godz.