czosnekltd pisze:
przy okazji pytanko dotyczace instalatora NND.
Bawiąc sie z nnd robilem swieżą instalacje i chcialem podac nazwe uzytkownika ktora bylaby trudniejsza nic typowa czyli np.: stefan, zenon...czy inne imie i nazwa.......I cóż sie okazało.....podalem jako uzytkownika "AbII7xQ" czy cos w tym stulu(duze i male litery+cyfry i znaki specjalne....podobnie jak haslo) i instalator nie przyjął mi takiej nazwy a system automatycznie ustawił się na logowanie automatyczne na roota.
ciekawe spostrzerzenie... dzięki za uwagę sprawdze to.
czosnekltd pisze:
Moja sugestia:Wiadomo że hasło winno byc skomplikowane ale moim zdaniem nazwa użytkownika tez mogłaby być taka bardziej pokręcona i trudniejsza do odgadniecia

wiesz... IMHO w ten sposób to utrudniasz życie userom i... sobie. Wydaje mi się że większośc włamań jest przeprowadzana poprzez dziury w oprogramowaniu (pomijam niekompetencję admina) gdzie nazwa usera ma małe, o ile jakiekolwiek, znaczenie. Jak nadasz swoim userom takie "fajne" nazwy to:
1. co parę minut odbierasz telefon "Ty, k...a, jak ja się tam u ciebie nazywam????"
2. podczas przeglądania logów/statystyk serwera myślisz: "No jak tego A#^hgs8KJL" zaraz odepnę... tylko, k...a, kto to jest????"