Freesco, NND, CDN, EOS

http://www.freesco.pl
Dzisiaj jest środa, 9 lipca 2025, 00:26

Strefa czasowa UTC+2godz.

Nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 9 ] 
Autor Wiadomość

Witam
Ponieważ jest jeszcze wiele takich miejsc gdzie panuje duże zacofanie a usług "na ludzkim poziomie brak" typu neo,dsl posiadam tylko nędzne sdi które z trudem wytrzymuje userów zamierzam zastosować do tego małą dopałkę tzn. kanał zwrotny przez satelitę.
W tej chwili testuję takie coś na jednym kompie faktycznie śmiga jak burza jak na razie kanał zwrotny 1Mb/s (prędkość maksymalna nie gwarantowana).
Czy ktoś wie jak takie ustrojstwo uruchomić aby "wszystkie usługi działały tak jak na samym sdi"
Ponieważ wiem że dostawca usługi oferuje aplikację dostępową pod winde na razie nie ma innej możliwości jak uruchomić coś w tym stylu:

a) (komp z windą+SDI+DVB)-(komp NND)-(LAN)

ewentualnie (nie wiem czy ta druga opcja zadziała)

b) (komp NND SDI)-(LAN)
|
(jeden z kompów sieci LAN z kartą DVB jak dopałka)

W związku z tym mam parę pytań (sory ale niektóre nie dokońca związane z NND):
1. jak skonfigurować NND aby reszta klientów za routerem bałwan jestem z kanału zwrotnego przez satelitę (pod windą jest aplikacja która między innymi konfiguruje aby komp bałwan jestem z serwera proxy.
2. programy które mają bałwan jestem z usługi (satelita) również trzeba odrębnie konfigurować np. gg, emule, przeglądarki, poczta itp. inaczej cały download idzie przez SDI
3. Czy jest możliwe takie skonfigurowanie serwera z nnd aby klienci nie musieli nic konfigurować a cały download do nich docierał przez satelitę.
4. Jaką najlepiej postawić winde na kompie gdzie będzie karta DVB.
5. W przypadku schematu b jeżeli np. komp z winda by padł (zawieszanie itp.) aby router z NND download ciągnął wtedy przez sdi czy jest to możliwe)

Proszę o jakieś wskazówki ewentualnie jeżeli potrzebujecie jakiś dodatkowych informacji to czekam na pytania.
Pozdrawiam
Marcin

Tytuł:
Użytkownik

Witam
Jeżeli chodzi o SKY DSL mogę odpowiedzieć na dwa pytania (sporo tym się interesowałem bo sam o tym myślę i już kilkakrotnie dzwoniłem w kwestii inf. technicznych)

Cytuj:
b) (komp NND SDI)-(LAN)

Nie jest to obecnie możliwe. Z tego co dowiedziałem się kilka dni temu od przedstawiciela technicznego, soft pod linuxa jest dopiero w przygotowywaniu. Niewiadomo jeszcze kiedy można będzie z niego skorzystać.

Cytuj:
4. Jaką najlepiej postawić winde na kompie gdzie będzie karta DVB.

System Win XP

Tytuł:

Tyle to i ja wiem ale dzięki.
W obecnej chwili testuję tą usługę i nawet dobrze działa jedyny problem to iż chcę to udostępnić wszystkim userom i tu pytanie jak skonfigurować serwer na nnd tak aby bałwan jestem z tego kanału zwrotnego odpalonego na klincie pod windą i do tego obsługiwał połączenie z sdi.
W obecnej chwili w kilku kompach skonfigurowałem przeglądarki tak aby bałwan jestem z kompa który ma odpaloną usługę (kanał zwrotny z netu takie lokalne proxy) ale:
1. Nie będę za każdym razem jak sobie ktoś winde przeinstaluje latał do niego aby wszystko poustawiać
2. Chcę to tak zrobić aby klient miał jak do tej pory IP po MAC bez kombinacji.
3. Na razie działa www przez satelitę dla wszystkich no a jak skłonić resztę czyli np: poczta (pojedynczego klienta ok ale pozostałych?? dostawca podaje jak skonfigurować program do obsługi poczty tzn. porty a dla kolejnych użytkowników muszę poustawiać kolejne a czy da się to jakoś obejść? Do tej pory odpalenie routera z nnd to była pestka ale na temat takich konfiguracji to niestety nie wiem jak się do tego zabrać)
pozdrawiam

Tytuł:

ja jestem w takiej samiej sytuacji posiadam łacze skydsl+sdi które jest zainstalowane na windowsie xp nastepnie usiłuję podłaczyć zp do nnd a nnd do reszty sieci, problem jeszcze stanowi to że program do obsługi skydsl obsługuje udostepnienie połaczenia tylko na jedno ip w tym wypadku mojego nnd skonfigurowałem wstepnie nnd pod dsl ale nie chce działać może ktoś mądrzejszy mi powie jak to skonfigurować

Tytuł:

Cytuj:
problem jeszcze stanowi to że program do obsługi skydsl obsługuje udostepnienie połaczenia tylko na jedno ip

To nie do końca tak. Aplikacja dostępowa umożliwia dalsze dzielenie sygnału na sieć lokalną szukaj w ustawieniach.
Po włączeniu tej opcji na klientach musisz ustawić przeglądarkę aby z niego bałwan jestem u mnie to działa w ten sposób.

Zwracam się ponownie z zapytaniem czy nnd da się skonfigurować w ten sposób aby bałwan jestem z tego "lokalnego proxy"

Tytuł:
MODERATOR

MartinB pisze:
Zwracam się ponownie z zapytaniem czy nnd da się skonfigurować w ten sposób aby bałwan jestem z tego "lokalnego proxy"

hmm NND żeby korzystało z proxy... to może by tak postawić squida który by korzystał z tamtego proxy ? ( to tylko moje teoretyczne wywody )

Tytuł:
Użytkownik

MAC!EK pisze:
hmm NND żeby korzystało z proxy... to może by tak postawić squida który by korzystał z tamtego proxy ? ( to tylko moje teoretyczne wywody )

Ja miałem dokładnie tak zrobione z OnetKonekt. Freesco, Squid i jako nadrzędne proxy był komputer z WinXP i aplikacja dostępowa. Wszystko działało ładnie tylko był jeden problem: średnio codziennie się to rozpinało. Restart squid'a wystarczał. Biorąc pod uwagę to, że squid na NND ma wyższy "numerek" może działać. :)

Tytuł:

a może ktoś dokładnej naisać jak skonfigurować squida żeby bałwan jestem z lokalnego proxy na windowsie xp albo chociaż jakie linijki sa za to odpowiedzialne

Tytuł:

Witam właśnie zaczynam walczyć ze squidem jak będą postępy dam znać.
zastanawiam się nad kilkoma rzeczami ale po koleji.
Dotychczasowe (częściowe rozwiązanie przykład)
serwer nnd+sdi
|
lan
w lanie jeden z kompów z kartą dvb jako proxy
-przydzielanie adresów z serwera nnd (DHCP)
- niceshaper aby któryś user z sieci nie szalał (bo przytka mi zały kanał zwrotny)
- na kompach przeglądarki skonfigurowane aby bałwan jestem bezpośrednio z proxy na win xp (ten klient z lanu)

Przy powyższym rozwiązaniu na razie nie mam kontroli nad tym czy ktoś nie obciąża mi w wiekszości łącza (download z kompa z proxy)
Docelowo chcę skonfigurować nnd aby bałwan jestem z (win proxy) i zarządzało pasmem z kanału satelitarnego.
z tąd pytanie:
-czy da się w ten sposób aby przycinać ten download z satelity (niceshaperem)?
-czy da się zkonfigurować squida tak aby klienci bez konfiguracji proxy w przeglądarkach bałwan jestem konkretnie z tego(satelitarnego) kanału?

Nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 9 ] 

Strefa czasowa UTC+2godz.