Freesco, NND, CDN, EOS

http://www.freesco.pl
Dzisiaj jest niedziela, 13 lipca 2025, 04:32

Strefa czasowa UTC+2godz.

Nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 6 ] 
Autor Wiadomość
Użytkownik

Witam
mam pytanko zjewisko ktorego niepotrafie dokonca opisac i nierozumiem co sie dzieje w sieci na adresach 192.168.1.1 jak zrobie ping 192.168.0.2 wywala mi informacje ze cos takiego jest nikomu nieprzyznalem takiego adresu. jak juz to jest to adres za routerem no ale ja go niepowinienm widziec najlepsze jest to ze podaje informacje czas ok 20ms i TTL=248!! ?? o co chodzi z tem TTL , z kad ono takie duze. Czas moge zrozumie ze jest to gdzies na sieci umnie bo mam bezprzewodowa wpiętą. No ale nimogę tego nigdize przypisac bo czas jest dość spory i brak mi wyobraźni gdzie tego szukać. Chodzi to caly czas bo kiedy niepisze to sie to znajduje. niemam pojecia co i gdzie tego IP uzywa.

Użytkownik

prezesk pisze:
Witam
mam pytanko zjewisko ktorego niepotrafie dokonca opisac i nierozumiem co sie dzieje w sieci na adresach 192.168.1.1 jak zrobie ping 192.168.0.2

Jezeli Twoja siec jest zbudowana na podsieci w klasie C 192.168.1.0/24 (co zrozumialem z Twojego postu), to przeciez nie ma problemu !
Wystarczy, ze w firewallu wylaczysz dostep do serwera z innych podsieci i po klopocie (chodzi o regulki iptables).
Sieci radiowe maja to do siebie, ze inne urzadzenia moga sie do nich podpinac, nie zapobiegniesz temu, dlatego trzeba sie zabezpieczac w sposob, ktory opisalem wyzej.

Tytuł:
PGF

A dlaczego sadzisz, ze odpowiada cos podpietego do sieci 192.168.1.0/24 ?
(zakladajac ze masz tam maske 255.255.255.0)
pakiety do 192.168.0.2 wysylane sa trasa domyslną do gatewaja :)

Obrazek

Tytuł:
Użytkownik

No to gdzie to moze być i co to moze być? w sieci wifi mam na AP poblokowane tylko moga sie dostac konkretne mac. No ale mnie intyguje dalej to co to moze byc ten 192.168.0.2. skoro to nie jest w sieci to co to jest :P modem ktory dostalem od neti? podali mi inne IP do niego i jeszcze inne do sieci zewnetrznej. już się pogubiłem z tym wszytkim. Zciech z tego co sadze to mam 192.168.1.0/24 (aczkolwiek tego 24 niejestem pewien jeszcze niewiem co to oznacza) ale maske napewno mam 255.255.255.0.

Tytuł:
Użytkownik

prezesk pisze:
Zciech z tego co sadze to mam 192.168.1.0/24 (aczkolwiek tego 24 niejestem pewien jeszcze niewiem co to oznacza) ale maske napewno mam 255.255.255.0.

W najwiekszym uproszczeniu siec /24 oznacza maske 255.255.255.0 wlasnie.
A co do odpowiadajacego IP, jak juz pisalem, nie masz sie co przejmowac, poblokuj je tylko na serwerze i juz...
Przypuszczam, ze z Twoich informacji trudno bedzie Ci pomoc, bo nawet Ty nie wiesz co to by moglo byc.
Poniewaz ten IP jest z innej podsieci, niz uzywana przez Ciebie, oznacza to, ze Twoj ping przechodzi przez brame, a nastepnie trafia do wlasciwego urzadzenia. Jesli faktycznie masz na Twoich AP poblokowane MAC'ki, znaczy to, ze odpowiedz pochodzi z urzadzenia wpietego przewodowo.
Aby sie przekonac czy tak jest -> po prostu wylacz na chwile AP i wtedy sprawdz - no i podziel sie wnioskami.

Tytuł:
PGF

Powiedzmy sobie szczerze, że nasi dostawcy inetnetowi ( w tym tepsa i netia) batdzo lekko traktuja zalecenia o nie przepuszczaniu (routowanaiu) przez routery w internecie adresow prywatnych. A to właśnie skutkuje takimi kwiatkami.
Jeszcze raz napisze Co to, ten ping NA PEWNO nie przechodzi przez twoja siec lokalna poniewaz adres ten nie jest adresem w tej sieci !!
zreszta TTL 248 to jest jakies urzaczenie, one maja przewaznie 255 po przejsciu przez 6 serwerow.

zrob
traceroute 192.168.0.2

a zobaczysz cala droge :)

Obrazek

Nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 6 ] 

Strefa czasowa UTC+2godz.