Freesco, NND, CDN, EOS

http://www.freesco.pl
Dzisiaj jest czwartek, 19 czerwca 2025, 05:43

Strefa czasowa UTC+2godz.

Nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 21 ]  Przejdź na stronę 1, 2  Następna
Autor Wiadomość

Witam
Na wstępie bardzo proszę o nieodsyłanie do opcji "szukaj" bo przejrzałem już chyba wszystkie posty na ten temat. Ogrom informacji jakie znaalzłem, nierzadko sprzecznych ze sobą spowodował że postanowiłem napisać nowy post. Do rzeczy: mam NND (16.10), Neo-ThomsonUSB, i 3 kilentow na kablu.
Chcę zbudować sieć WiFi i dołączyć jescze 3 klientow, i tutaj pojawia się szereg pytań. Wiem że mogę albo kupić sprzętowe AP ale ja najchętniej zrobiłbym to dokładając do serwerka z NND karte WiFi- wiadomo cena, Tylko jaką? Za 80zł mogę mieć na RALINK'u2460 ale niektórzy piszą że działa jako AP a inni że nie? To jak to w końcu jest, czy ktoś mógłby mi doradzić w tym temacie? Co myślicie o tym:
http://www.pc.deal.pl/akcesoria/wireles ... -360R.html
http://www.allegro.pl/show_item.php?item=50939195
http://www.allegro.pl/show_item.php?item=50139941

Nadadzą sie do tego? Czy muszę inwestować w coś droższego? Dodam że WiFi bedzie działać w promieniu ok 50m, więc myślę że standardowe antenki z zestwu wystarczą, proszę mnie skorygować jeśli się mylę? I jeszcze jedno jak wygląda konfiguracja interfejsów? Jak wtedy działa DHCP? Z góry dziękuję za odpowiedź, pozdrawiam.

Tytuł:
Użytkownik

jak do 50m to ja puscilbym kabel (sa bede pod koniec maja puszczal juz drugi kabel o dlugosci ok 130-140m, ten pierwszy dziala znakomicie, transfer do 7-8MB/s a nie jak na radiu do 600-800KB/s)
ale jesli juz chcesz to zrobic na upertego radiem to na tych radiowkach jedynie mozliwosc sieci ad-hoc (przy tych radiowkach), chyba ze zainwestujesz w radiowke z chipem prisma to sobie z routera zrobisz pradziwego AP. proponuje poczytac dyskusje na ten temat, byly juz walkowane wiele razy

Tytuł:

A czy ktoś mógłby mi wytłumaczyć czym się różni tryb "ad-hoc" od tego drugiego? i co to dokładnie oznacza? czy w tym trybie będzie działać sieć tak jak należy?

Tytuł:

Witam

Dłanczam sie do pytania kolegi lkolasze jakie karty sieciowe mogo słuzyc za AP, zastanawiam sie nad sieciowka Planeta 8310.

Tytuł:
Użytkownik

lkolasze pisze:
A czy ktoś mógłby mi wytłumaczyć czym się różni tryb "ad-hoc" od tego drugiego? i co to dokładnie oznacza? czy w tym trybie będzie działać sieć tak jak należy?

W trybie Ad-Hoc dwie karty bezprzewodowe (lub więcej) komunikują sią - każda z każdą. Połączenie to działa tak jakbyśmy mieli te karty spięte kablem. Tzn - karty komunikują się ze sobą wzajemnie.

Tryb Infrastructure - czyli z AP działa w taki sposób, że każda karta bezprzewodowa w sieci komunikuje się z AP - tak jakby z nim była spięta kablem. Komunikacja pomiędzy kartami jest wyłączona.

Do tworzenia sieci bezprzewodowych stosuje się tryb Infrastructure. Tryb Ad-Hoc jest najczęściej wykorzystywany do zestawienia połączenia pomiędzy dwoma komputerami.

Tytuł:

Czy w trybie "infrastructure" komputery widzą się wzajemnie w sieci tak jak to jest normalnie na kablu? Jak wygąda konfiguracja tego wszystkeigo na serwerze? Wiem że instaluje się nowy interfejs "ra", czy działa on tak samo jak "eth" albo 'ppp"? Jak to jest z komputerami podpietymi do wifi? Czy przydział IP(DHCP) oraz inne usługi np. HTB działają tak samo jak przy innych interfejsach?
Wielkie dzięki za wszelką pomoc:)

Tytuł:
w trybie "infrastructure" komputery widzą się( o ile nie wytniesz otoczenia przez AP) konfiguracja na serwerze się niezmienia działa tez dhcp itp pod warunkiem ze AP przepuszcza MAC karty ( polecam linksysa wrt54g z softem alchemy )

Tytuł:

MOze masz jakiegos linka odnosnie tego sprzetu co piszesz z tym oprogramowaniem alchem-a bo google nie zabardzo mi chce podopwiedziec

Tytuł:
Użytkownik

ja proponuje to jednak oddzielic od serwerka .... czyli uzyc ap (jesli nie mozna sie kablem jakos dociagnac bo kabel to kabel niezawodny szybki .....) apeki teraz sa juz tak tanie ze szkoda sie bawic w wifi na serwerku.. apeka zawsze mozna umiescic w miejscu w ktorym sie nie zmiesci serwer :) a to bardzo wazne aby kabel od anteny byl jak najkrotszy. sporo tez jest apekow z linuxem ... moze kiedys nnd bedzie mozna wgrac :D

Tytuł:
Użytkownik

Zadzam się z poprzednikiem - najlepiej zainstaluj sobie AP a NND zostaw zarządzanie dostępem do Internetu.

Tytuł:
Użytkownik

zapomnialem dodac ze na kablu mozna zrobic 200 m wiec jesli to odleglosc w tych granicach to bym sie nawet nie zastanawial... na kablu nie ekranowanym jest link w sieci jak dobrze pamietam 204 m i jest to spiete na 100 mb ... kiedy wiekszosc madrych ksiazek opisuje 100 m maxymalnie ....wazne zeby skretka byla dobrej jakosci (nie zamaly przekroj pojedynczej nitki (beznadziejny jest np madex ) no i zeby jeszcze sie nie trafila zle skrecona :) )... na ekranowanym napewno da sie wycisnac jeszcze kilkadziesiat metrow .. ale to juz moze byc 10 mb . niestety nie mielismy w naszej sieci potrzeby na wiecej metrow ... zazwyczaj jak dalej to juz radiowka lub kolejny switch..

Tytuł:

W zaleznosci od ego jak duzo uzytkownikow chcesz podpiac pod dane urzadzenie i czy chcesz to zrobic legalnie czy nie sa rozne urzadzenia i rozne ceny mozna robic to na PLANET + antety INTERLINE i bedzie to chyba dosc tanie i napewno legalne jesli dostosujesz sie do ilosci przewodu jaka jest podana w certyfikacie lub jesli do urzadzenia ma byc podpiete wiecej uzytkownikow oraz sa wieksze odleglosci miedzy uzytkownikiem a AP mozna skozystac z oferty OSBRIDGE i tu rowniez bedzie legalne sprzet jest dobry sam go uzywam tylko troche kosztuje.

Jesli chcesz to zrobic bez zadnego papierka i nie musisz podpinac duzo osob ale za to jest wieksza odleglosc to mozesz wziasc np PLANET (lub D-LINK-a lub LINKSYS-a) dowalic do tego 1 m przewodu h155 i anten sektorowa 23 dBi lub dookolna 19 dBi i masz pewnosc ze bedzie dzialalo dobrze.

Jesli takie rozwiazanie jest jeszcze nie wystarczajace to pomiedzy AP a anten mozna wsadzic wzmacniacz o roznej mocy poczawszy od 100mW do 1 W wlacznie no i to juz bedzie domy przenosic a kury u sasiada beda znosic jajka na twardo. :wink: :lol:

Tytuł:

A co myślici o tym:
http://www.allegro.pl/show_item.php?item=50333852
Miał ktoś z tym styczność, czy warto się tym zająć bo cena jest intersująca?

Tytuł:
MODERATOR

Nie miałem z tym styczności ale mam już kilkanaście AP i w moim przypadku Każdą ''zaoszdzędzoną' stówkę ( 100 zł) odpracowałem kilkukrotnie i juz nie kupuje żadnych okazji :-(.

Dodatkowo mu stosujemy kabel antenowy na AP NIE DŁUŻSZY NIŻ 3 metry !!
Nikt mi na początku tego nie powiedział i meczyłem się kilka miesięcy z niedziałającym łączem :-( , dlatego staram się pisać wprost do początkujacych. Te trzy metry wspomaga decyzję o zakupie AP zamiast komputera z NND.

Tytuł:

Powiedz mi bo mowisz o przewodach dlugosci 3 m maszz jakis sprzet z certyfikatem na takie dlugosci bo ja jedyny jaki widzialem to OSBRIDGE chodzi mi oczywiscie o legalne zestawy.

We wszystkich typowych urzadzeniach biurkowych typu PLANET czy D-LINK przewody sa rzedu 16 - 25 metrow a nieraz nawet po 40 metrow jesli sie uzywa mocnych anten.

Tytuł:
Użytkownik

Cytuj:
We wszystkich typowych urzadzeniach biurkowych typu PLANET czy D-LINK przewody sa rzedu 16 - 25 metrow a nieraz nawet po 40 metrow jesli sie uzywa mocnych anten.

hmmm ktos tu chyba przesadza :) 40 m .... czy napewno chodzi o kabel antenowy ? jesli h-155 to przecierz straty bedzie 20dbi (1m / 0,5dbi)

chyba ze chodzi o kabel eth ... ;)

a koriolan napisal
Cytuj:
Dodatkowo mu stosujemy kabel antenowy na AP NIE DŁUŻSZY NIŻ 3 metry !!
Nikt mi na początku tego nie powiedział i meczyłem się kilka miesięcy z niedziałającym łączem
.
szkoda ze nie wiedzialem ... z wielka przyjemnoscia bym odpowiedzial na wszystkie pytania, bardzo lubie radiowke i mam znajomego ktory jest expertem w tej dziedzinie (w szczegolnosci anteny, krotkofalowiec z licencja i z dobrym warsztatem i wiedza) ... slabo sie znam na linuxie ... cala wiedze ostatnio czepie z tego forum z przyjemnoscia bym pomogl takim jak ty ktorzy potrafia pomoc takim jak ja :)

ps odbiegamy troche od tematu hihih ... ale radiowka na forum sie pojawia juz nie pierwszy raz

a jesli chodzi o ten sprzet za 100zl z allegro to nie znam go ale tego typu wynalzki kupuje max 2 szt i testuje jako ap client... sprawdzaja sie czasem w miejscach w ktorych trzeba dlugim kablem dotrzec do kompa (wysokie domki a komputerki na parterze ;) ) traktuje go wtedy jako przetwornik z wifi na eth :wink: .

Tytuł:

W typowej radiowce legalnej siedze od jakiegos roku przedtem sie bawilem w sprzet typu PLANET i troche dostalem od niego po tylku przy wiekszej ilosci uzytkownikow chociaz WAP 1950 to jest super reszta to raczej zabawki i przy 15 uzytkownika w sieci probujacych sie pobawic czyli granie sciagania i do tego jeszcze internet to takie urzadzonka szybko wymieknie i beda duplikaty pingi zaczna wskakiwac ok 500-2000 ms i utraty pakietow wiem z wlasnego doswiadczenia.

A co do tych 40 metro to tez nie jest zadna przesada zeby nie byc goloslownym to zapodaje link do certyfikatow na anteny INTERLINE i urzadzenia PLANET wystawione przez CLBT.

I tak dla przykladu dla WAP-a 1966 z antena Horizont mamy wedlug certyfikatu nie mniej niz 39 metrow przewodu h1000 jesli ktos nie wie jak wyglada taki przewod to niech sobie popatrzy na swoj kciuk mniej wiecej taki jest jego przekroj :wink:

Kolejny przyklad to karta PLANET WL-8305 i antena Milenium mamy 17 m przewodu h155

Ostani tez dla WAP 1966 z antena PARABOLIC 23 dBi mamy 42 m h155

tu mozna sobie jeszcze poczytac niestety tylko sprzet PLANET i anteny INTERLINE ale to bylo tak na szybko zeby mi ktos nie mowil ze te 40 metrow to przesada :wink:

http://siecibezprzewodowe.a.pl

a certyfikaty sa tu

http://siecibezprzewodowe.a.pl/new_site/certyf_new.htm

Tytuł:
MODERATOR

Taner pisze:
... mowisz o przewodach dlugosci 3 m maszz jakis sprzet z certyfikatem ....

Certyfikat to jest papierek który ma być nie do podważenia. Więc chłopcy z Action wpisują tyle ile trzeba 16 metrów trzeba to 16 metrów ; 40 m to wpisują 40m inaczej nie dostaliby certyfikatu a życie idzie swoja drogą. Ja nie mogę się trzymac ściśle certyfikatów bo nie miałbym linków na 5-10 kilometrów. Z tym, że montując taki AP i tak masz większe tłumienie niż w teori, a to wtyczka gorzej zarobiona a to kabelek słabszej jakosci.. Z drugiej strony URTIP też patrzył u mnie generalnie na papiery jak był na KONTROLI. Dałem im kopie certyfikatów, herbatę i trochę ciastek i starczyło :-)
NIE stosuję za to dopalaczy co jest ewidentnym przekrętem i dość łatwym do wykrycia. Bez dopalaczy sygnał z tytułu krótszych kabli może by i przekroczył 100mW ale niewiele, przy dopałkach przekroczenie jest ewidentne i w niektórych kontrolach URTIP podobno daje zdrowo za to popalić.

Z trzeciej strony to konkurencja do dopałek nas jeszcze NIE ZMUSIŁA ale co będzie dalej to nie wiadomo...

Tytuł:

Sluchaj nie uzywam sprzetu typu PLANET od roku bo jest on szczerze mowiac gowno wart tak jak pisalem przy wieksze ilosci osob nie wytrzymuje mam na bazach srednio po 20-30 osob w najgorszych przypadkach dochodzi po 50 wiec nie moge sobie pozwolic na takie zabwy a te certyfikaty to dla mnie tez jest smieszna sprawa ale mowie ze wedlug naszego "wspanialego" polskiego prawa tak jest. Nawet gdybym uzywal takiego czegos to musialbym jechac zgodnie z certem poniewaz mam albo raczej mialem taka fajna konkurencje cale szczescie sama sie wykonczyla poprzez 2 donosy na mnie :) do UTRiP. Poprostu w koncu ich sprawdzili.

Gdyby stosowac dokladnie co do certow to 300 metrowy link to juz by byl szczyt osiagniec sprzetu ktory moze spokojnie przy odpowiedniej dlugosci przewodu osiagnac 3 do 4 km.

Mysle ze mozna skonczyc na tym ta rozmowe bo juz dawno ucieklismy od tematu :lol:

Tytuł:
Użytkownik

A jak jest kontrola i nie masz certyfikatów to jaką karę dostajesz??

Nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 21 ]  Przejdź na stronę 1, 2  Następna

Strefa czasowa UTC+2godz.