verde pisze:
oczywiście podałem rowniez hasło ktore sam przecierz zakładałem przy instalacji:)
pytałem czy zalogowałeś się bezpośrednio na konto root czy najpierw na konto usera i dopiero na root. Jeśli zachodzi pierwszy przypadek to znaczy, że instalacja nie przebiegła w 100% tak jak powinna,
verde pisze:
A moj login to root,tylko zaskoczyła mnie jedna zecz ze podczas instalacji przy podawaniu loginu administratora wpisałem "Eddi" instalator olał mnie i poleciał sobie dalej wykonywać polecenia

czyli instalacja nie była prawidłowa
verde pisze:
Teraz wracając do pytań to:
1Gdzie moge znaleźć potrzebne mi info. dot.komend NND
na dowolnej stronie dotyczącej linuksa. NND jest Linuksem ze wszystkimi tego konsekwencjami.
Przede wszsytkim przeczytaj: nnd.freesco.pl, jak również przed zadaniem pytania sprawdź to:
http://forum.freesco.pl/search.phppamiętaj że zawsze masz pod ręką polecenie
man. Używasz go w ten sposób:
man nazwa_programulistę dostępnych w twoim systemie programów znajdziesz naciskając dwukrotnie klawisz tabulatora. Listę programów, których nazwy zaczynają się na daną literę uzyskasz wpisując literę i naciskając tabulator...
verde pisze:
2Czy ten NND ma jakiś interfejs graficzny bo przy instalacji prosił mnie o wybór karsty sieciowej jaka jest zainstalowana w kompie w interf. graf.
Pozdr.
I tak i nie... globalnego interfejsu graficznego nie ma. Tym bardziej nie ma środowiska graficznego (XWindow). Natomiast są semigraficzne net_conf (pozwalający skonfigurować połączenia sieciowe) oraz nndconf (który ma zawierać programy pomocne w konfiguracji różnych aspektów pracy serwera). Niestety nndconf jest obecnie w bardzo początkowym stadium rozwoju...