Freesco, NND, CDN, EOS

http://www.freesco.pl
Dzisiaj jest środa, 16 lipca 2025, 01:47

Strefa czasowa UTC+2godz.

Nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 19 ] 
Autor Wiadomość
Nie bijcie zieleniny za idiotyczne pytanie ale rozpakowałem pilczek,otwieram go pod windą a tam w środku same katalogi mam to napłyte nagrać jak tam nie ma zednego pliku startowego?Jak nagram to instalator sie nie botnie z płytki,jak sie myle to mnie naprostujcie.Z gory thanks za odpowiedzi,pozdr. :oops:

Tytuł:
Użytkownik

no ja sie podlaczam bo mi dzis padl system po aktualizacji (pacman -Suy) !!! i pomyslalem ze skoro jest nowy pliczek ISO poszedlem do kuzyna sciagnolem go u niego i nagralem przychodze i kupa plytka nie chce wystartowac... i musialem znow zainstalowac starsza wersje i po kolejnym upgradepacman -Suy system padl...

Tytuł:
MODERATOR

może więcej info na temat? jak przebiegałą aktualizacja?

a co do nagrywania obrazu ISO to najpierw to:
http://nnd.freesco.pl/news.php?detail=n1100267913.news

a potem jak nagrać ISO poszukaj w necie. Nagrywasz w nero jako "obraz płyty"

Tytuł:
Tylko nie bijcie laik,w tym opisie jak nagrać obraz iso jest napisane ze:
W Windows robimy to tak:
1. Ściągamy plik md5sum.exe
2. Umieszczamy w c:\windows\command dla Windows 95/98/Me
dla Windows NT/2000/XP zapisujemy w c:\winnt\system32
3. Otwieramy konsolę i w katalogu z plikiem uruchamiamy polecenie:
md5sum -c plik.md5sum

1Konsola ms-dos?
2Nie moge tego odpalić pod dosem coś robie nie tak?
3Sciągnołem plik nnd-linux-0.1-2005.07.10 i co dalej mam nagrać wszystkie katalogi ktore się w nim znajdują na płyte czy tylko zawartość katalogu isolinux???
Sorka za lameriade :)

Tytuł:
MODERATOR

wpisz w googlach: "jak nagrać obraz ISO" i znajdziesz masę podpowiedzi

http://www.debian.org/CD/faq/index.pl.h ... rd-windows
http://knoppix.7thguard.net/isoburn.html

Tytuł:
Nie jest narazie moim problemem nagranie obrazu tylko nie moge go znaleźć,obrazem moze być tylko plik a nie katalog więc po ściągnięciu i rozpakowaniu wchodze do katalogu głównego 'nnd-linux-0.1-2005.07.10' a tam same podkatalogi bin,nnd,user,boot,sbin,intro i sbootmgr.Żadnego pliku z rozszerzeniem iso,jedzynie gdzie mozna znaleźć coś z iso to BOOT >ISOLINUX i tam jest plik ISOLINUX.BIN i co tylko to mam na płyte nagrać? :roll:

Tytuł:
Honorowy Admin

Różne już rzeczy widziałem, ale chyba nigdy nie przestanę się dziwić..
Ściągsz plik *.iso (ewnetualnie *.tar.bz2 - wtedy najpierw musisz rozpakować) i w programie do nagrywania wybierasz opcję "nagraj plik obrazu".

Tytuł:
Dobrze gdzie tam jest plik obrazu iso bo jakoś nie dostrzegam jedyny plik jaki mogłby być obrazem to ISOLINUX tylko nie ma on rozszerzenia iso a bin :?:

Tytuł:

verde pisze:
Dobrze gdzie tam jest plik obrazu iso bo jakoś nie dostrzegam jedyny plik jaki mogłby być obrazem to ISOLINUX tylko nie ma on rozszerzenia iso a bin :?:

To jest plik ISO http://nnd.freesco.pl/download/nnd-linu ... .07.10.iso
przestań go rozpakowywac, tylko po sciagnieciu wypal odrazu na plyte, oczywiscie za pomoca "nagaraj plik obrazu". I radze sprawdzic sume kontrolna :!: bo u mnie dopiero za 5 razem sie zgral poprawnie :)

Tytuł:
Honorowy Admin

verde pisze:

No cóż, nie mam pojęcia co twój windows z tym wyprawia i dlaczego. na serwerze są dwa pliki - iso i tar.bz2. Pierwszy pościągnięciu należy nagrac na płytę, jak juz ci napisano. Drugi najpierw rozpakować (wśrodku jest iso) - ja to robię poleceniem tar zjvf nazwa_pliku, ale cóż ja mam taki prymitywny system, który robi tylko to co mu każę...

Tytuł:
Ufff,w końcu a ja te iso ciągle rozpakowywałem bo winrar go widzi jako archiwum a co za tym idzie ja myślałem ze to trzeba rozpakowywać,prosiłbym aby ktoś gdzieś zamieścił odpowiednią notatke ze to nie jest archiwum rar bo moze si trafić drugi taki zdolny jak ja :lol: .
Wielki dzięki za chęci i za pomoc!
Pozdrawiam :D

Tytuł:
Honorowy Admin

Zawsze myślałem, że archiwum rar to jest jakis_pli.rar, ale widać musze się wiele nauczyć, dla windowsa jakis_plik.tar.bz2 to też rar. Jak w reklamie :)
80% nie widzi różnicy :P

Tytuł:
PGF

Dla ułatwienia dodam, że pliki *.iso rar tez widzi jako archiwum. :D

Obrazek

Tytuł:
No w końcu winzgroza :P ,mogłbyś mi napisać jakie tanie sieciówki musze kupić zeby współpracowały z NND?A moze gdzieś jest jakieś info.jak skonfigurować router pod DSL i jak sprawnie si ponim poruszać bo ja jestem na razie jeszcze linuxowym prawiczkiem,zainstalowałem,rebotnełem zalogowałem sie i co dalej mam tylko "[root@(none) root]# " jak wpisuje su -, to wyskoakuje mi lista z polecaniami jakieś info by sie przydało zeby zacząć zabawe :p

Tytuł:
MODERATOR

verde pisze:
No w końcu winzgroza :P ,mogłbyś mi napisać jakie tanie sieciówki musze kupić zeby współpracowały z NND?A moze gdzieś jest jakieś info.jak skonfigurować router pod DSL i jak sprawnie si ponim poruszać bo ja jestem na razie jeszcze linuxowym prawiczkiem,zainstalowałem,rebotnełem zalogowałem sie i co dalej mam tylko "[root@(none) root]# " jak wpisuje su -, to wyskoakuje mi lista z polecaniami jakieś info by sie przydało zeby zacząć zabawe :p

i tak od razu na roota się zalogowałeś?

Tytuł:
Użytkownik

trzymaj :twisted:
A tanie sieciufki to realtek 8139

Kurde ale dzisiaj jest gorąco . W cieniu było podobno 33 'C

Tytuł:
Przepraszam,widać oko profesjonalisty czowa nad wszystkim :P ,nie oczywiście podałem rowniez hasło ktore sam przecierz zakładałem przy instalacji:)
A moj login to root,tylko zaskoczyła mnie jedna zecz ze podczas instalacji przy podawaniu loginu administratora wpisałem "Eddi" instalator olał mnie i poleciał sobie dalej wykonywać polecenia :|
Teraz wracając do pytań to:

1Gdzie moge znaleźć potrzebne mi info. dot.komend NND
2Czy ten NND ma jakiś interfejs graficzny bo przy instalacji prosił mnie o wybór karsty sieciowej jaka jest zainstalowana w kompie w interf. graf.
Pozdr.

Tytuł:
Użytkownik

ten "interfejs graficzny "o który Ci pewnie chodzi to : mc
po zalogowaniu wpisz :
mc i klapnij w enter

CHLOPIE POCZYTAJ DOKŁADNIEJ TO FORUM TO WSZYSTKO ZNAJDZIESZ A NAWET GDYBYS ZAINTERESOWAŁ SIĘ LINKIEM KTÓRY ZAPODAŁEM POWYŻEJ , LEPIEJ BYŚ :idea:

Tytuł:
MODERATOR

verde pisze:
oczywiście podałem rowniez hasło ktore sam przecierz zakładałem przy instalacji:)

pytałem czy zalogowałeś się bezpośrednio na konto root czy najpierw na konto usera i dopiero na root. Jeśli zachodzi pierwszy przypadek to znaczy, że instalacja nie przebiegła w 100% tak jak powinna,

verde pisze:

A moj login to root,tylko zaskoczyła mnie jedna zecz ze podczas instalacji przy podawaniu loginu administratora wpisałem "Eddi" instalator olał mnie i poleciał sobie dalej wykonywać polecenia :|

czyli instalacja nie była prawidłowa

verde pisze:

Teraz wracając do pytań to:

1Gdzie moge znaleźć potrzebne mi info. dot.komend NND

na dowolnej stronie dotyczącej linuksa. NND jest Linuksem ze wszystkimi tego konsekwencjami.
Przede wszsytkim przeczytaj: nnd.freesco.pl, jak również przed zadaniem pytania sprawdź to: http://forum.freesco.pl/search.php

pamiętaj że zawsze masz pod ręką polecenie man. Używasz go w ten sposób:

man nazwa_programu

listę dostępnych w twoim systemie programów znajdziesz naciskając dwukrotnie klawisz tabulatora. Listę programów, których nazwy zaczynają się na daną literę uzyskasz wpisując literę i naciskając tabulator...

verde pisze:
2Czy ten NND ma jakiś interfejs graficzny bo przy instalacji prosił mnie o wybór karsty sieciowej jaka jest zainstalowana w kompie w interf. graf.
Pozdr.

I tak i nie... globalnego interfejsu graficznego nie ma. Tym bardziej nie ma środowiska graficznego (XWindow). Natomiast są semigraficzne net_conf (pozwalający skonfigurować połączenia sieciowe) oraz nndconf (który ma zawierać programy pomocne w konfiguracji różnych aspektów pracy serwera). Niestety nndconf jest obecnie w bardzo początkowym stadium rozwoju...

Nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 19 ] 

Strefa czasowa UTC+2godz.