Freesco, NND, CDN, EOS

http://www.freesco.pl
Dzisiaj jest piątek, 4 lipca 2025, 23:28

Strefa czasowa UTC+2godz.

Nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 7 ] 
Autor Wiadomość
Witam :)
Na wstepie mam pytanie bo chce tak zrobic ze za routerem bedzie pare kompow, ktore beda podlaczone do niego a ja chce u siebie w domu postawic serwer na nnd-linux-0.1-2005.07.10 gdzie sobie go rozdziele na 2 kompy i mam pytanie czy to nie bedzie przeszkadzac w pracy tym komputerom podlaczonych przez router?
Mam jeszcze problem z konfiguracja polaczenia jakie moduly wybrac?Co i jak poustawiac?Na koncu co wybrac jakie lacze niema tego routera co ja posiadam.
Zgory dzieki za pomoc :)

Tytuł:

Witam;
Rozumiem, że jesteś w sieci osiedlowej i masz podpięty w chwili obecnej 1 komp a Ty chcesz internet rozdzielić na 2 kompy.
Cytuj:
mam pytanie czy to nie bedzie przeszkadzac w pracy tym komputerom podlaczonych przez router?

Nie powinno przeszkadzać.
Wybierz typ połączenia dsl (chyba, już nie pamiętam) i podczas konfiguracji wpisz adresy IP takie jak teraz masz na tym jednym komputerze (chyba, że masz adresy uzyskiwane przez DHCP to wtedy równierz to musisz wpisać do pierwszej części konfiguracji). Dalej podajesz ile sieci chcesz skonfigurować na nnd (w Twoim przypadku 1) i konfigurujesz swoją sieć wewnętrzną (2 kompy) oczywiście na innej klasie adresów IP.
Gregor

Tytuł:
@gregor dzieki za odzew :)
Zapomnialem dodac ze jest to neostrada i mamy ja rozdzielona na pare kompow przez router speedtouch510 i chce u siebie to rozdzielic w domu na 2 kompy.
Siec wyglada tak router podlaczony do switcha do tegto switcha podlaczony jest moj switch ktorym rozdzielam sobie na 2 kompy juz ale chce miec serwer dla siebie.Chce zobaczyc jak to hula, pobawic sie linuxem bo jestem poczatkujacym.
Jeszcze jedno pytanie czy serwer bedzie widoczny w otoczeniu sieciowym i czy router tez mu przypisze jakies IP bo IP i DNS mam przypisywane automatycznie.Jak zrobic aby serwer pobieral DNS automatycznie bo podczas konfiguracji musze wpisac recznie gdzie mam co zmienic?
I jeszcze jeden problem jak sie wybiera modul to jest rodzaj karty sieciowej jaka sie posiada?Jezeli tak to moja karta to LG i niema tam takiej, ktora by odpowiadala mojej.Ktore lacze wybrac bo DSL jak daje to nie hula net :(

Albo zeby zrobic z niego FTP i np. gdybym byl u kumpla zebym mogl sobie przez neta po numerze IP modz dostac sie do niego i cos sciaganc sobie.Nie po Lanie.

Tytuł:
PGF

wszystkie odpowiedzi na twoje pytania sa zawarte na nnd.freesco.pl, wiki.freesco.pl i na forum

Tytuł:

jesli chcesz serwer to najlepiej jakbys podlaczyl speedtoucha do niego (skonfiguruj speer toucha na bridge czyli bedzie dzialal jako modem) a potem od serwa ciagniesz kabel do switcha i switchem do innych ludzi dzieki takiemu ustawieniu bedziecie mieli wspolne otoczenie sieciowe oraz bedziesz mogl rozdzielic lacze na 3 kompy aby zaden nie zabieral calosci np. jak cos robi bo w tedy drugiemu zwalnia pozatym speed touch daje nikla ochrone choc ma niby tam jakiegos firewalla to mialbys ochronke z firewalla dla calej sieci. (Jak nie umisz skonfigurowac neo to dzown do tepsy a w configu jest cos takego jak neo rj45 w tedy to wybierasz wpisujesz co potrzeba (jak nie znasz czegos to dzwonisz do tepsy)Natomiast rozwiazania z karta sieciowa nie znam polecilbym ci wymiane w skelpie (chyba ze jest nowa) na jakas urzywana RTL-a na chipie tam podanym i bedzie smigac jak trza :)

Tytuł:
Niemoge ruszac tego routera serwer musi stac za nim a ja chce aby tamte kompy ich IP i DNS byl przydzielany z routera.
A co to jest thttpd bo podczas uruchamiania sie NND pokazuje nieudany start za co on odpowiada?Co zrobic aby sie uruchamial poprawnie?
I jak sprawdzic polaczenie z netem czy jest dobrze skonfigurowane jaka jest komenda?

Tytuł:
MODERATOR

laasek pisze:
A co to jest thttpd

Fukncja szukaj, a co do przydzielania ip i dns, to po co Ci wogole nnd?

Nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 7 ] 

Strefa czasowa UTC+2godz.